A 90-es évek legcikibb filmjei

Van köztük gagyi videójáték-adaptáció, elbaltázott karácsonyi komédia, magyar akcióthriller és persze minden idők legbénább képregényfilmje.

A 90-es évek közepén, 1995-ben indult el a PORT.hu. Az évforduló apropóján összegyűjtöttük az évtized legkínosabb mozgóképeit. Van köztük az „annyira rossz, hogy már jó” kategóriából, olyan is, ami bűnös élvezetnek számít, és vannak szimplán csak bűnrossz filmek is a listában.

A Flintstone család

Papíron se biztos, hogy olyan jó ötlet egy kultikus rajzfilmsorozatból élőszereplős verziót készíteni, mert ami rajzolva vicces, az hús-vér figurákkal könnyen bárgyúvá és idétlenné válhat. Brian Levant filmjében viszont nem is a díszletekkel vagy a kosztümökkel volt a probléma, hanem a humortalan forgatókönyvvel. John Goodman Frédi szerepében mentette a menthetőt (és Rick Moranis Bénije is vállalható), de így sem érdemel a film annál a 20 százaléknál többet, mint amit a Rotten Tomatoes-on kapott. Más kérdés, hogy így is kasszasiker lett, 46 millióból készült és 342 millió bevételt termelt.

Spice World

A fiatalabbak talán már nem is ismerik a 90-es évek egyik legnépszerűbb női popbandáját, az igazán szerencsések pedig arról sem tudnak, hogy népszerűségük csúcsán még egy Spice Girls-film is készült. Nagy hagyománya van a popegyüttesekről még egy bőrt lehúzó filmeknek, a Beatles tagjai is csináltak néhányat, de ez sem menti fel a „fűszeres lányokat”, illetve a producereiket, mert nyilván ők állnak a háttérben. A cselekményért nem kellett messzire menni: egy koncertkörút viszontagságait dolgozták fel, a Spice Girls tagjai pedig önmagukat alakították. A rajongóknak hála a mozikban sikeres volt a film, a kritikusoknál kevésbé. Összesen 7 Arany Málna-jelölést kapott, a lányok a legrosszabb színésznő díját haza is vihették közösen.

Batman és Robin

A film, amely annyira rossz, hogy Joel Schumacher rendező évekkel később hivatalosan is bocsánatot kért érte. A mellbimbós batgúnyát magára öltő George Clooney hasonlóképpen tett, sőt, a sztár állítólag azt is felajánlotta, hogy bármelyik elégedetlen nézőnek visszafizeti utólag a mozijegye árát, mivel éveken át úgy érezte, 1997-ben „kinyírta a Batman franchise-t”, és egy időre a saját karrierjét is ezzel a filmmel.

A Batman és Robin igazából annyira rossz, hogy már szinte jó, paródiaként legalábbis egész szórakoztató. Elég csak az önfeledten ripacskodó Schwarzenegger pusztító egysorosaira vagy az émelyítően színes látványvilágra gondolni.

Street Fighter - Harc a végsőkig

Az 1995-ös Mortal Kombat se volt éppen az akciófilmes műfaj csúcsteljesítménye, de az egy évvel korábban bemutatott Street Fightert nehezen lehetett volna alulmúlni a verekedős játékok adaptációjának kategóriájában. Steven E. de Souza filmje is ott bukott el, ahol a Batman és Robin: túl színesre és infantilisre vették a stílust. A kritikák dicsérték a főgonoszt alakító Raul Julia játékát, de más értékelhetőt nem találtak benne (13 százalékon áll a Rottenen). A bukás amúgy összefüggésben lehet azzal is, hogy a főszerepet alakító Van Damme finoman szólva se adott bele mindent a filmbe – bekokózva tolta végig a forgatást.

Flubber – A szórakozott professzor

A 80-as évek legendás író-rendezője, John Hughes (Nulladik óra, Meglógtam a Ferrarival) írta a forgatókönyvet egy 1961-es Disney-film alapján, úgyhogy akár még működhetett is volna a koncepció, de Les Mayfield rendező sajnos túl sok mindent bízott az akkor még gyerekcipőben járó CGI-ra, és a film sztárját sem tudta féken tartani. Robin Williams zseniális komikus volt, de néha túljátszotta és elbohóckodta a szerepet. A film jelenleg 24 százalékon áll a Rotten Tomatoes-on, és nem is érdemel többet.

Európa expressz 

Az „első magyar akciófilm” alkotóiban megvolt a kellő ambíció ahhoz, hogy meghonosítsák nálunk is az egyik legnépszerűbb műfajt, „csak” egy jó forgatókönyv, a technikai tudás és a normális költségvetés hiányzott ahhoz, hogy sikerrel járjanak. A sztori ígéretes (az ukrán maffiavezér vonattal menekülne Bécsbe, a magyar rendőrség különleges alakulata azonban résen van), a kivitelezés viszont botrányosan béna, mintha egy akciófilm-paródiát néznénk, főszerepben olyan, jobb sorsra érdemes színészekkel, mint Kamarás Iván, Dobó Kata, Stohl András, Szilágyi Tibor és Rátóti Zoltán.

Hook

Vannak erényei az 1991-ben bemutatott élőszereplős Pán Péter-adaptációnak: a hatalmas díszletek, a fantáziadús kosztümök és John Williams fantasztikus muzsikája, illetve Robin Williams, aki mindig (majdnem) mindenben jó. Öt Oscar-jelölést is kapott a film a technikai kategóriákban, illetve a betétdalért, úgyhogy talán nem is panaszkodnánk, ha nem Spielberg lenne a rendező. A Hook túl művinek hat, a giccs sokszor eluralkodik rajta, és a színészek is hajlamosak a ripacskodásra, ami egyértelműen Spielberg sara.

Kazaam, a szellem

Ha leszerződtetjük minden idők egyik legsikeresebb kosárlabdázóját, akkor már meg is vagyunk a meló nagy részével – gondolhatták a Kazaam producerei, így aztán nem fektettek túl sok energiát olyan apróságokba, mint például a forgatókönyv. A „vígjáték”, amelyben Shaquille O'Neal egy zeneládába száműzött dzsinnt alakít, akkor is vérciki lenne, ha O’Neal legalább minimálisan tehetséges színész lenne, de sajnos nem az. 2012-ben így nyilatkozott a filmről: "Egy fiatalkorú bűnöző voltam Newarkból, aki mindig is arról álmodott, hogy lesz egy saját filmje.

Valaki hozzám vágott 7 millió dollárt azzal, hogy csináljuk meg ezt a dzsinnes filmet. Mit kellett volna mondanom, hogy nem? Megcsináltam.”

Az eredmény: 5 százalék a Rotten Tomatoes-on és 19 milliós bevétel. A büdzsé 20 millió volt…

Télapu

A '90-es évek a futószalagon gyártott karácsonyi filmekről (is) szólt, és ebben Tim Allen az egyik legnagyobb bűnrészes. Az egész történet eleve egy kifordított Karácsonyi ének, ahol a karácsonyt gyűlölő, mogorva Ebenezer Scrooge-ot ezúttal Tim Allen alakítja, aki kénytelen átvenni az ajándékokat kihordó Mikulás szerepét, miután akkorát kiált alsógatyában az öregre, hogy szegény leesik a tetőről. Mivel a filmet a Disney készítette, tele van émelyítően aranyos gyerekekkel, és azzal a fajta rajzfilmekből átemelt Reszkessetek, betörők!-humorral, ahol a főhős gereblyébe lép, kigyullad a ruhája és úgy felfújódik a hasa, mint egy lufi. A Télapu úgy gagyi, ahogy van, és még a bemutató óta eltelt 27 év sem tudta megszépíteni.

Godzilla

Aki nem ismeri az eredeti japán Godzillát, annak talán kevésbé volt szentségtörés Roland Emmerich blockbustere, amely a szörnyből egy óriásgyíkot csinált a Jurassic Park után szabadon. Majd azt a bűnt is elkövette, hogy behozott egy nagy rakás bébigodzillát, amiknek ráadásul elég sok játékidőt is adott, az eredeti Godzilla atomsugarát viszont robbanó bélgázra cserélte. Nem is csoda, hogy a közel 230 milliós költségvetésű film mindössze 379 millió bevételt hozott.