A Bosszúállók: Végjáték lett minden idők legjövedelmezőbb filmje

Keményen megdolgoztak érte, és végül is sikerült a Disney-nek letörnie az Avatar tíz éven át tartó uralkodását: a filmtörténelem során tehát a legutóbbi Bosszúállók mozi kaszált a legtöbbet.

A Disney és a Marvel blockbustere az elmúlt szombaton lépte át a 2,7902 milliárd dolláros jegybevételi határt a világ mozijaiban. Ezzel egyelőre 500 ezer dollárral keresett többet, mint James Cameron sci-fije, ami 2,7897 milliárdon áll. Kevin Feige Marvel-elnök ennek örömére már gratulált is saját maguknak a ma záruló San Diegó-i Comic-Con szombati napján (akkor még egyébként előre ivott a medve bőrére, hiszen a szombati eredmények csak később futottak be).

Hazai eredményeit tekintve egyébként a Bosszúállók mozi 853 millió dollárral a második helyen áll a Star Wars: Az ébredő Erő 936 milliója után. A nemzetközi piacon a Végjáték amúgy 1,9 milliárd dollárt termelt: különösen Kínában (629 millió), Nagy-Britanniában (114 millió), Dél-Koreában (105 millió), Brazíliában (85 millió) és Mexikóban (77 millió) ment jól.

Forrás: Fórum Hungary

 

A Disney egyébként annyira elszánta magát arra, hogy megdöntse a rekordot, hogy az áprilisi premier után június végén képesek voltak még egyszer bemutatni a filmet (a pár percnyi extra jelenettel kibővített verzió a magyar mozikba július 11-én jutott el). Azt persze mindenki tudja, hogy összegszerűen ugyan valóban a Végjáték a bajnok, de ha az inflációt is számításba vesszük, sosem fogja legyőzni az Avatart.

Ily módon átszámolva, tehát az inflációhoz igazítva a jegyárakat az E.T. például 2,3 milliárd körüli bevételen áll, A muzsika hangja 2,5 milliárdon, a Csillagok háborúja 2,7 milliárdon, az Elfújta a szél pedig 3,5 milliárdon. A toplista éléről (elvileg) frissen lecsúszott Avatar bevétele a mai árakra átszámolva 3,2 milliárdra nő,

szóval a Végjáték valójában csak az E.T.-t, A muzsika hangját és a Csillagok háborúját győzte le

(erről korábban itt írtunk részletesen). Arról nem beszélve, hogy miután a Disney idén megvette a Fox stúdiót (ők gyártották az Avatart), már a Cameron sci-fi is a Buena Vista birodalom része, szóval mondhatjuk, hogy saját magukat győzték le (összesen egyébként hét film az övék minden idők legjövedelmezőbb produkcióinak tízes toplistájáról). De azért gratulálunk!


(via Variety)