A Coen fivérek átvertek mindenkit!

Azt tudtuk, min dolgozik Ethan és Joel Coen, csak azt nem tudtuk, mi lesz belőle. Illetve tudtuk, csak rosszul, mert mindenkit jól megvezettek!

Úgy volt, hogy a Coen testvérek életükben először belevágnak a televíziózás világába, és The Ballad of Buster Scruggs címmel egy tévés antológia sorozatot gyártanak az Annapurna számára. Egy western antológiát, vagyis minden rész teljesen másról fog szólni, sőt, más játszik benne, és más rendezi, a csatorna pedig azt nyilatkozta, hogy ez „egy innovatív televíziós és filmes integrált megközelítési módot” jelent, de ezt még angolul sem sikerült dekódolni. Aztán derült égből villámcsapásként érte az egész szakmát a hír, hogy Coenék azonos címen a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál programjába egy egész estés filmet neveztek – itt szerepel majd Nemes Jeles László második nagyjátékfilmje, a Napszállta is egyébiránt.

Vagyis a hat részes sorozatból végül egy film lett, ám a szemtelen testvérek azt nyilatkozták, hogy valójában nem mondtak le az antológia formátumról, csak nem a tévé, hanem a mozi számára dolgoznak most, pontosabban a forgalmazást felvállaló Netflix számára. Ahogy ők fogalmaztak: „Mindig is szerettük az antológia filmeket, különösen azokat, amik Olaszországban készültek a hatvanas években, ahol egymás mellett szerepeltek különböző rendezők munkái, akik mind ugyanazt a közös témát dolgozták fel. Miután megírtunk egy egész antológiát különböző western történetekből, mi is valami hasonlót szeretnénk elérni, amihez szeretnénk korunk legjobb rendezőit megnyerni. Szerencsére mindketten igent mondtak!” Itt természetesen magukra céloztak.

Tették mindezt alig egy hónappal az Oscar-szezon kezdete előtt, vagyis az elmúlt években főleg másoknak forgatókönyveket író testvérek – lásd a Rendíthetetlen Angelina Jolie-nak, a Suburbicon George Clooney-nak, illetve a Kémek hídja Spielbergnek – újra komoly játékosok lesznek. A filmről viszont keveset tudni, azon túl, hogy western, és a Nem vénnek való vidék (2007), illetve A félszemű (2010) óta tudjuk, hogy a műfaj milyen jól áll nekik, illetve annyi ismert még, hogy a címbéli Buster Scruggsot, akinek a neve az első közzétett jelenetképen egy körözési plakáton szerepel, ahol mizantrópnak nevezik, Tim Blake Nelson játssza majd, aki az Ó, testvér, merre visz az utad? (2000) egyik főszereplője volt annak idején. Mellette feltűnik még Liam Neeson, Zoe Kazan és az énekes Tom Waits is.

Ahogy az már korábban is ismert volt, a testvérek operatőre most az a Bruno Delbonnel lesz, akivel már dolgoztak együtt a Llewyn Davis világában (2013), és ez lesz az első olyan munkájuk, amit digitális formátumban készítenek el. A film, ami a maga 132 percével az eddigi leghosszabb művük, még az év második felében mindenképpen a mozikba kerül, hogy nevezhessék a fontosabb díjakra, és nyilván hozzánk is hamarosan eljut majd, és addigra már a történetről is többet fogunk tudni.