„A Disney ellen sztrájkolni sokkal jobb, mint új Star Wars-filmet írni!”

100 napja tart hollywoodi írók és színészek munkabeszüntetése. Damon Lindelof, a Lost showrunnere is a sztrájkolók között van. Megegyezés helyett egyelőre csak karneváli hangulat van.

Az elszántság és a szolidaritás nagy ünnepe volt augusztus 9., amikoris 100. napjához érkezett az a sztrájk, amelyet az amerikai forgatókönyvírók szakszervezete, a WGA (Writers Guild of America) és a hozzájuk csatlakozó színész érdekvédelmi képviselet, a SAG-AFTRA (Screen Actors Guild and the American Federation of Television and Radio Artists) indított Hollywood vezető stúdiói és streaming óriásai ellen.

A „kerek jubileum” a helyszíni beszámolók szerint „megfiatalította és igencsak felélénkítette” a sztrájkolókat – főleg azután, hogy a WGA múlt pénteken sikertelenül tárgyalt az AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers), vagyis a hollywoodi producerek képviselőivel arról, hogyan folytatódjanak a további egyeztetések. A forgatókönyvírók ráadásul csalódottságuknak adtak hangot amiatt, hogy az AMPTP nem hajlandó elkötelezni magát még az olyan alapvető kérdésekben sem, mint az írószobák minimálisan meghatározott mérete vagy a sikeralapú díjazás.

Damon Lindelof, az ismert showrunner (aki olyan kultsorozatokon dolgozott korábban, mint a Lost és a Watchmen) Justin Britt-Gibsonnal együtt tüntetett a Disney burbanki központja előtt. Mindkettejüket nemrég rúgták ki egy Star Wars-filmből, amelynek a forgatókönyvét a Disney tulajdonában lévő Lucasfilm felkérésére írták meg. Lindelof minden esetre nem esett kétségbe a történtek után:

Justin és én együtt írtunk egy Star Wars-sztorit, de a Disney [főhadiszállása] előtt sztrájkolni sokkal szórakoztatóbb, mint Star Wars-filmet írni.

Justin Britt-Gibson hozzátette:

Ez [a sztrájk] nem lesz hiábavaló. Ez azért lesz, hogy szebb jövője legyen az íróknak, a színészeknek, mindenkinek, aki itt van velünk a sorban. Ne hagyjuk, hogy a Birodalom visszavágjon!

A munkabeszüntetés szervezői szerint a 100. napon a sztrájkra való hajlandóság a Disney épületénél nagyobb volt, mint korábban, mivel a kerek jubileum most az utcára csalogatta azokat is, akik a nyári hőség miatt korábban inkább otthon maradtak (persze könnyen lehet, hogy most csak az ingyen nasi és kávé miatt csatlakoztak).

A Disney-székház előtt sztrájkolt a cég égisze alá tartozó ABC tévécsatorna legnépszerűbb tévésorozatának számító A Grace klinika sztárja, Camilla Luddington, valamint a kórházszéria forgatókönyvírója, Julie Wong is. Szerintük visszás, hogy a Warner Bros. Discovery és a Paramount stúdiók is visszavágták vagy befagyasztották a forgatókönyvekre és filmekre fordított kiadásokat, miközben az éves jelentéseik pont hogy bevételnövekedéséről számoltak be.

Tudjuk, hogy a pénz megvan... és tudjuk, hogy tudnak fizetni nekünk. Már csak az a kérdés, úgy döntenek-e, hogy tisztességes üzletet kötnek velünk.

 

A Disney-főhadiszállás mellett a Warner Bros. stúdió előtt is zajlott a sztrájk: itt egy komplett dzseszz zenekar húzta a talpalávalót a színészek és a forgatókönyvírók vidám hangulatú menetének, akik a stúdió kapuja előtt tett köröket egy masszázsfotelben is kipihenhették.

 

Gregory Peck unokája, a Star Trek: Különös új világok sztárja, Ethan Peck maga is a CBS tévécsatorna épülete előtti sztrájkolt, mivel felháborítónak tatja, hogy az íróknak és a színészeknek azért a tisztességes bánásmódért kell most síkra szállnia, ami alanyi jogon járna nekik.

Amikor kijövök ide, elönt a düh. Komoly kizsákmányolás folyik, ez ellen jöttünk küzdeni és tiltakozni. Ezen tényleg változtatni kell! A jövedelmi különbségek túl nagyok, ráadásul ez az ország legtöbb iparágában is ugyanígy van. Szerencsések vagyunk, hogy így meg tudunk szerveződni, vannak szakszervezeteink, amelyek kiállnak mellettünk, és lehetővé teszik számunkra, hogy ezt tegyük.

De nem maradt ki a szórásból a Netflix sem: a streaming óriás Los Angeles-i irodája előtt tüntetők megafonon kiabálták a bentieknek a 100. napon:

200 napig is kibírjuk!

 

(via Hollywood Reporter)