A Fertőzés forgatókönyvírója szerint rosszabb a helyzet, mint a 2010-es filmjében volt

Szerinte a Trump-adminisztrációnak és az Amerikai Járványügyi Központnak sokkal profibban kellene a koronavírus ellen harcolnia.

Már a nagyhatalmak vezetőinek közvetlen környezetében is megjelent a koronavírus fertőzés. Nem lesznek Forma 1-es futamok. Leállt a Mission: Impossible 7 olaszországi forgatása. Elhalasztották az új Bond-film, a Nyúl Péter 2, a Hang nélkül 2, a Mulan és a Halálos iramban 9 premierjét. Tom Hanks és a felesége, Rita Wilson karanténba vonultak Ausztráliában, miután kimutatták a szervezetükben a vírust. Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel és a többi ismert amerikai showman is közönség nélkül veszik fel hétfőtől a műsoraikat. Maximum 99 néző ülhet be egy filmre a magyarországi mozikban, miután rendeletben lettek betiltva a 100 fő feletti beltéri rendezvények. Ez csak néhány hír az elmúlt napokból, ami jól mutatja: a koronavírus fertőzés ma már nem Kína, Irán, Dél-Korea és Olaszország problémája, hanem világjárvány lett, amit bárki bármikor elkaphat.

Forrás: Warner Bros.

 

Hasonló (bár kétség kívül sokkal drasztikusabban lefestett) képet mutatott a világról Matt Damon 2011-es thrillere, a Fertőzés, amelynek a forgatókönyvírója, Scott Z. Burns arról beszélt a Slate magazinnak, hogy nagyon közel állunk ahhoz, hogy a Fertőzés kitalált forgatókönyve valósággá váljon. A filmben egy asszony rosszul lesz, miután hazatért ázsiai útjáról. Két nappal később halott, és az orvosok nem tudják mi okozta a halálát. Hamarosan más embereken is jelentkeznek a tünetek: köhögés, láz, bénulás, agyvérzés és halál. A világ minden részén szaporodnak a megbetegedések, végül kitör a globális járvány. A világ országait a széthullás veszélye fenyegeti. Egy amerikai kutatóintézet orvosai megpróbálják megfejteni a vírus kódját, az Egészségügyi Világszervezet munkatársa (Marion Cotillard) pedig gőzerővel keresi a járvány forrását.

Scott Z. Burns saját bevallása szerint sok kutatómunkát végzett a forgatókönyvíráskor az ügyben, hogyan is kellene viselkednie az állami szerveknek egy ilyen világjárvány idején. Szerinte a CDC (Centers for Disease Control and Prevention azaz: Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ) most megbukott a vizsgán:

Hihetetlen számomra, hogy nem engedtük, hogy az ország igazán rátermett közegészségügyi emberei reagáljanak, miután kiderült, hogy nincs elég tesztkészlet, és ki tudja, milyen okból feloszlattuk a pandémiára való felkészüléssel foglalkozó csapatainkat. Amikor a CDC-n kutattam 2009-ben és 2010-ben filmemhez, az ottani emberek rendkívüliek voltak. A költségvetésük lecsökkentése olyasmi, amire soha nem gondoltam volna forgatókönyvíróként. Amikor az emberek azt mondják nekem, hogy a filmem most tényleg valóra válik, azt válaszolom nekik, hogy soha sem gondoltam arra, hogy ebben az országban pont a kormányunk lesz az, amely kizsigereli a megelőzést.

Burns itt konkrétan Donald Trump elnökre utalt, aki 2018-ban kirúgta Tom Bossert a Nemzetbiztonsági Tanácsból, és nem ültetett a helyére senkit, aki tisztességesen figyelemmel tudná kísérni az olyan világjárványok jelenlétét és terjedését a világban, mint az ebola vagy a koronavírus. Burns szerint ezt a döntést azért hozta meg Trump, mert a vírusfigyelő munkacsoportot még az elődje, Barack Obama hozta létre, és Trump szerint minden rossz, ami Obama szerint jó.

Úgy gondolom, hogy a legsúlyosabb hiba az, hogy anem adunk helyet, mikrofont, és támogatást azoknak a közegészségügyi tisztviselőknek, akik segíthetnének bennünket ezen az úton. Nagyon értékes emberek vannak ebben az országban, nekik kellene összefogniuk, és elérni, hogy világosan beszéljenek velünk, cenzúra nélkül. Elolvastam a sajtóban, hogy Dr. Anthony Faucinak [az USA legismertebb infektológusa] valójában tilos beszélnie, amíg Mike Pence [az USA alelnöke] jóvá nem hagyja nyilatkozatát.

Éles hangú kritikája ellenére Burns szerint azért még van remény:

Bár naivitásnak és ostobaságnak tűnhet, azért én reménykedem. Nagyon bízom a tudósokban, akiket ismerek, és bízom az amerikai találékonyságban. Örömteli, hogy jelenleg minden ágazatban vannak olyan emberek, legyen szó mikrobiológiáról, technológiáról vagy bármi másról, akik megpróbálnak olyan ötleteket kidolgozni, amelyekkel majd biztonságban tartanak minket. Felvillanyoz, hogy tudom: a tudósaink képesek lesznek megoldani a problámát, és hálás vagyok, hogy ennek a vírusnak a halálozási aránya nem olyan, mint a filmemben. Hiszem, hogy mindent meg fogunk tudni oldani. Csak a kormányzatunk tagjai húzzák ki fejüket a s*ggükből!

(via Uproxx)