A film, amit Harrison Ford mindennél jobban szégyell

Ráadásul az egyik Star Wars az.

Közel öt évtizedes pályafutás alatt Harrison Fordnak kevés szégyellnivalója van. A világ egyik legkedveltebb színésze, akit még a kritikusok is szeretnek, és nagyon, tényleg csak nagyon ritkán nyúl mellé. Persze minden színész pályáján vannak mélypontok, Ford esetében nem is nagyon szoktunk beszélni a Hollywoodi őrjárat (2003) és a Paranoia (2013) című filmekről. De van egy, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, és nem, nem az Indiana Jones és a sors tárcsája az.

Forrás: Ian Gavan / Getty Images

 

 

Mi a franc az a The Star Wars Holiday Special?

Nem sokkal az 1977-es, első Star Wars-film után rábeszélték George Lucas-t, hogy

engedélyezze az ABC csatornának egy kétórás „ünnepi különkiadás” elkészítését, amelyben a Star Wars eredeti szereplői is feltűnnek.

A műsor tulajdonképpen egy szkeccsgyűjtemény, aminek az a kerettörténete, hogy Han Solo haza akarja vinni Csubakkát, hogy a vuki a családja körében ünnepelhesse az Élet Napját. A jelenetekben Harrison Ford, Peter Mayhew, Carrie Fisher és Mark Hamill mellett a 1970-es évek televíziós és zenész sztárjai is feltűnnek: többek közt Beatrice Arthur, Art Carney, Diahann Carroll, Jefferson Starship és Harvey Korman. Bár a plakáton Ford kiemelt helyen látható, de csak pár, összekötő jelenetben tűnik fel.

A Star Wars Holiday Special úgy készült el, hogy az eredeti film készítői közül senki sem felügyelte azt, még Lucas sem.

Forrás: Lucasfilm

 

Meg is lett az eredménye. És hogy miként került bele a népszerű és közkedvelt Ford? Úgy, hogy akkoriban még nem volt se népszerű, se közkedvelt, és mivel remek szerepet kapott minden idők legnagyobb bevételt hozó filmjében (igen, ez az Egy új remény), valószínűleg úgy gondolta, hogy a szerep megismétlése kiváló pénzkeresetei lehetőség. Ám a forgatás minden bizonnyal megváltozott a véleménye.

Közismert, hogy Ford mindig is jobban kedvelte Indiana Jones karakterét, mint Han Solót, de ebben a különkiadásban nem csak ez látszik. A színész becsülettel letolja a szerepet, még úgy is tesz, mintha örülne a vuki-családdal való kínos találkozásnak, de

ha megfigyeljük a játékát, látszik rajta, hogy mielőbb túl akar lenni az egészen.

Forrás: Lucasfilm

 

 

Miért rühelli Ford a The Star Wars Holiday Specialt?

Bár a színész hírhedten zsémbes és morgós, de Han Solo karakteréről mindig szeretetteljesen beszél. A 2015-ös Comic Conon is könnybe lábadt a szeme, amikor Az ébredő Erőt népszerűsítették, és megjegyezte, hogy meghatotta az a tisztelet, amivel J. J. Abrams és a stábja nyúlt az űrcsempész karakteréhez. Ugyanakkor Ford mindig is szeretett élcelődni a franchise-on, és épp a The Star Wars Holiday Special inspirálta az egyik legviccesebb talkshow fellépéstét.

Miközben a Tűzfal című filmjét népszerűsítette a Late Night with Conan O’Brien című műsorban, szóba került a The Star Wars Holiday Special, ám a színész úgy tett, mint aki egyáltalán nem emlékszik, hogy játszott volna benne, mi több azt sem tudta, miről van szó. Conan erre meg akar mutatni egy jelentet a Holiday Special-ből, ám Ford megpróbálja ezt megakadályozni, sikertelenül. Közben Conantól azt is megtudjuk, miért a rajongók Szent Grálja ez minden tekintetben félresikerült alkotást.

 

Miért nem jelent meg soha hivatalosan a The Star Wars Holiday Special?

Bár a Disney+-on az rengeteg Star Wars-film és -sorozat fent vna, ezt hiába keresed. Elsősorban azért olyan keresett darab a rajongók körében, mert soha nem jelent meg hivatalosan (bár YouTube-on például épp most is elérhető). Lucas nemrég így nyilatkozott:

„ha lenne elég időm és kalapácsom, szétzúznám a Holiday Special minden létező példányát."

Talán Mark Hamill az egyetlen, aki támogatja a megjelenését. Szóval se VHS-en, se DVD-n, se Blu-rayen nem jelent meg, viszont a Disney+-ra felkerült az az animációs betét, amiben először jelenik meg Boba Fett, még A Birodalom visszavág előtt (kerestem, de úgy tűnik, Magyarországon sajnos nem elérhető).

Forrás: Lucasfilm

 

A The Star Wars Holiday Special tanította meg Lucas-t arra, hogy

soha többé ne adja oda gondos mérlegelés nélkül a Star Wars-lincenceket senkinek.

Minden bionnyal ez a kétórás katasztrófa felelős azért is, hogy a Lucasfilm alaposan leellenőriz minden, a Star Wars-univerzum részét képező projektet. Úgy tűnik Ford is megtanulta leckét, hiszen a fő filmek kivételével ezután nem szerepelt semmiféle Star Wars-szal kapcsolatos videójátékban, tévéműsorban és paródiában sem. Viszont a Skywalker korában látható cameója azt mutatja, hogy azóta mintha megfeledkezett volna erről a tanulságról.

(via Collider)