A franciák sértve érzik magukat a Fekete Párduc 2. miatt

Túl kényes témát érint a Wakanda Forver.

Nem akárki kritizálta a Fekete Párduc 2.-t a hétvégén: a francia védelmi miniszter a közösségi oldalán nehezményezte azt, ahogy a Marvel filmje az országa hadseregének afrikai tevékenységét ábrázolja.

Határozottan elítélem a fegyveres erőinknek ezt a hamis és félrevezető ábrázolását. Tisztelettel adózom az előtt az 58 francia katona előtt, akik Malit az iszlamista terrorista csoportok ellen védve haltak meg"

- írta Sébastien Lecornu vasárnap a Twitter-oldalán.

A Ryan Coogler által rendezett Fekete Párduc folytatása Wakandát egy független afrikai nemzetként ábrázolja, amely nem hajlandó behódolni a természeti kincseire ácsingózó gyarmatosítóknak. Lecornu Jean Bexon francia újságíró február 11-i tweetsorozatára reagált, amelyben az megjegyezte, hogy a gonosz zsoldosok által viselt katonai egyenruhák nagyon hasonlítanak arra, amit az 1991-es öbölháborúban a francia hadsereg tagjai, az Operation Barkhane katonái viseltek.

A Fekete Párduc folytatásának története érzékeny témát érint Franciaország számára, mivel 2022-ben a katonái elhagyták Malit, és helyükre az afrikai ország átmeneti kormányának kérésére az orosz Wagner zsoldoscsoport lépett. A zsoldosok bevonulását Maliba a nemzetközi politikában úgy értékelik, hogy Oroszország megpróbálja kijátszani az amerikaiakat Afrikában.

A Chadwick Boseman búcsúfilmjeként is szolgáló Fekete Párduc 2. még tavaly novemberben került mozikba, akkor írtunk róla bővebben is.

Via: THR