A Gyatlov-rejtély mellett más titokzatos esetekről is készült már film

Például a titokzatos Molyemberről vagy az állítólagos kísérletről, amely során láthatatlanná akartak tenni egy hadihajót.

Nemrégiben mi is írtunk a hírhedt Gyatlov-incidens (állítólagos) megoldásáról, és annak kapcsán a róla készült filmről is. Összeszedtünk még néhány megmagyarázhatatlan rejtélyt feldolgozó alkotást.

 

Megszólít az éjszaka

A Molyember az egyik legkülönlegesebb és legfélelmetesebb lény, ami a paranormális jelenségek modern mitológiájában szerepel:  mintegy három méter magas alak, óriási szárnyakkal és vörösen izzó szemekkel, vállai közé mélyen behúzott fejjel, illetve néhány szmetanú állítása szerint mintha nem is lenne feje, szemei a mellkasa tetején parázslanak. A nyugat-virginiai Point Pleasant-ban többször is felbukkant 1966. november 12. és 1967. december 15. között, és egy tragikus eseményt is hozzá kötnek:  az 1967. december 15-én leszakadt a városka hídja, 46 ember halálát okozva. A tragédia előtt többször is látták a hídnál a Molyembert, és azóta is megoszlanak a vélemények, hogy a lény előidézője volt a katasztrófának, vagy épp arra akarta figyelmeztetni az embereket. A teremtményt ezután többé nem látták, és csak 2017-ben tért vissza: abban az évben több, mint ötvenen vélték látni Chicagoban.

A rejtélyes jelenséget a Megszólít az éjszaka (eredeti címe: The Mothman Prophecies, azaz A Molyember jóslatai/próféciái), Mark Pellington (A szomszéd) különös filmje dolgozta fel, Richard Gere és Laura Linney főszereplésével. Nem feltétlenül jó film, legalábbis a szó klasszikus értelmében, de nehéz megszabadulni a hatásától, már csak az átkozott Molyember miatt sem, amitől a hideg futkos az ember hátán.

 

A Philadelphia kísérlet

Az Egyesült Államok hadserege 1943 tavaszán láthatatlanná tette a USS Eldridge (DE-173) hadihajót, Philadelphia kikötőjének egy lezárt részén – szól az egyik legnépszerűbb klasszikus konteó. A kísérlet során a hajó zöldes izzás kíséretében rövid időre eltűnt. A második fázisban az Eldridge-t kivitték a nyílt vízre, és ott ismételték meg a kísérletet, ekkor azonban már nem csupán nem volt látható, hanem néhány másodpercre feltűnt a norfolki radarokon, mintegy 400 kilométernyire odébb. Az állítólagos szemtanúk és résztvevők szerint a legénység tagjai megsínylették a kísérletet: többen megbetegedtek vagy csontjukat törték,  mások olykor részlegesen vagy teljesen láthatatlanná váltak, néhány szerencsétlen pedig azzal egyesülve, beleragadt a hajótestbe. Még az időutazást is bele szokták keverni a történetbe.

Két film is készült e legenda alapján: az 1984-es Az idő pallosa (producerként John Carpenter is közreműködött), amihez 1993-ban folytatás is készült, illetve egy 2012-es tévéfilm.

 

Roswell

Az ufó-mitológia egyik sarokköve a roswelli ufókatasztrófa, ami annyira ismertté vált, hogy a popkultúrába is beszivárgott. A történet közismert: 1947 júniusában az új-mexikói Roswell közelében William Brazel gazda fura, alufóliaszerű maradványokat talált szétszórodva a földjén. Néhány darabot magához vett, megmutatta a sheriffnek, majd hamarosan a roswelli légierőbázis egyik tisztje, Jesse Marcel is kiment a helyszínre, hogy megvizsgálja a darabokat. Először a helyi lap számolt be az esetről, majd később terjedt el a hír, hogy repülő csészealj (az UFO mozaikszót 1953-ban alkották meg az amerikai légierőnél: unidentified flying object, azaz azonosítatlan repülő tárgy)
zuhant le Új-Mexikóban. A hivatalos változat szerint egy meteorológiai ballon zuhant le, és ezzel le is záródott az ügy. 1978-ban vált belőle izgalmas összeesküvés elmélet, amikor a National Enquirer előszedett egy korábbi mendemondát a lezuhant űrhajóban talált földönkívüliről, amit aztán a hadsereg a közeli, azóta hírhedt 51-es bázisra szállított. 

Számos filmbe beleszőtték az állítólagos ufókatasztrófát, de a nemes egyszerűséggel csak Roswellnek elnevezett film magával az eseménnyel foglalkozik, és másfél órába sűríti a konteó összes népszerű elemét. Jesse Marcelt Kyle MacLachlan alakítja.

 

Égi tűz

1975. november 5-én favágók tartottak hazafelé, amikor egy rejtélyes fényjelenséggel találkoztak. Egyikük, Travis Walton kiszállt, hogy megnézze, majd nyomtalanul eltűnt. Társait előbb gyilkossággal vádolták meg, majd a férfi néhány nap múlva sebzetten és legyengülve előkerült. Beszámolója alapján idegen lények rabolták el, és noha alaposan dokumentálták az estet, a férfi állításait azóta sem lehet egyértelműen bizonyítani. 

1993-ban készült film Travis könyvéből, amelyben megírta elrablásának élményeit. Őt D.B. Sweeney alakítja, mellette többek között Robert Patrick, Craig Sheffer, Peter Berg és James Garner látható.