A gyönyörű új embertípus, Zendaya

Színésznő, modell, énekesnő, író, ruhatervező és még sok minden más korunk egyik méltán legfelkapottabb sztárja, aki Disney csillagocskából nőtte ki magát.

A 27 éves, de még mindig csak 17-nek kinéző Zendaya napjaink egyik legfényesebben ragyogó csillaga, aki egy új embertípust képvisel a maga meghatározhatatlan etnikumával, nagyon nőies külsejével és a könnyed stílus és megjelenés mögötti elképesztő munkabírással. Meg egy olyan karrierívvel, ami a sztárrá válás legújabb biztos receptje.

K.C. a tinikém - Forrás: Disney

 

Zendaya 1996. szeptember 1-jén született a kaliforniai Oaklandben Zendaya Maree Stoermer Coleman néven. Édesapja, Kazembe Ajamu Coleman nigériai származású, míg édesanyja, Claire Stoermer főleg német és skót felmenőkkel dicsekedhet, és ebből a kombinációból született a csodás génekkel rendelkező Zendaya – és további öt, nála idősebb testvére, két fiú és három lány. Zendaya, akinek a neve sona nyelven (bantu nyelv, Zimbabwe hivatalos nyelve – a szerk.) köszönetmondást jelent, művészeti iskolába járt, és 8 éves korától egy hiphoptársulat tagja volt, illetve a California Shakespeare Theater társulatában kapott kisebb szerepeket, miközben több színitanodában is megfordult,

ami aztán remek belépő volt a Disney-hez.

Merthogy ma a legtöbb valamirevaló fiatal sztár, Miley Cyrustól Selena Gomezig a Disney gyerekprodukcióiban tanulja ki a szakmát, szerez magának tapasztalatot és nevet, hogy aztán komolyabb produkciókba fogjon.

Pókember - Hazatérés - Forrás: InterCom

 

A Disney sztárcsináló képességét nem szabad alábecsülni: csakis ők rendelkeznek akkora eléréssel, networkkel és tőkével, hogy sorozatban, következetesen termeljék ki és állítsák pályára az újabb és újabb csodagyerekeket, ráadásul több vonalon is. Zendaya, aki közben kicsit modellkedett és reklámokban szerepelt, az Indul a risza! (2010) című sorozattal kezdett a Mickey egeres stúdiónál, amiből három évadot nyomott le, aztán jött a K.C. a tinikém (2015) című széria, közben pedig néhány felejthető, könnyed tévéfilm (Bar/átok, Megkutyulva),

miközben a Disney énekesnőként is felfuttatta hősnőnket.

Debütáló lemeze 2013-ban jelent meg, amiről az első sláger a Replay lett, miközben könyvet írt és egy saját ruhamárkát is a piacra dobott Daya néven, fellépett a Dancing with the Starsban, zsűrizett a Project Runwayben, lediplomázott, és még ki tudja, mit csinált. Azután lassan elege lett a Disney-ből.  

Zendaya 2015-ben otthagyta a Disney lemezkiadó részlegét és leszerződött Timbalanddal, aki a továbbiakban a zenei producere lett, de közben a színészi pályafutása is új dimenzióba lépett. Ő lett ugyanis a rebootolt Pókember franchise-ban M.J., a főhős szerelmének tárgya, és mit tesz isten, a Pókember - Hazatérés (2017) forgatásán tényleg összejött a Peter Parkert játszó Tom Hollanddal. Ezt követte 2019-ben addigi legfontosabb szerepe az Eufóriában, egy árnyalt, nehéz alakítás egy összetett, nem feltétlenül szimpatikus karakterrel – ami rendkívül okos döntés volt, mert az HBO sorozata tényleg hitelesen ragadta meg generációjának nem feltétlen vonzó oldalát is. Ha eddig nem volt elég menő, az Eufória aztán igazán menővé tette. Jöttek is a díjak a sorozatbeli alakításáért, két Emmy és egy Golden Globe, illetve számos jelölés, és mire felkérték a Dűnében (2021) Chani, a fremen harcos szerepére, már világsztár volt.  

Dűne - Forrás: InterCom

 

Miközben letudott két további Pókember-filmet, és a napokban került a mozikba a Dűne: Második rész, Zendaya megkerülhetetlen lett. Egy újfajta szupersztár született, akinek származása és kora elsőre nehezen behatárolható, vegetáriánus, magas, vékony, és úgy gyönyörű, hogy a klasszikus értelemben nem nőies, nem képzett színésznő, mégis elképesztő jelenléte van a vásznon, úgy celeb, hogy ezért semmi extrát nem tesz.

Nincsenek botrányai, zűrös viszonyai, ellentmondásos nyilatkozatai.

Zendaya olyan, mintha AI hozta volna létre a megfelelő paraméterek betáplálása után: a tökéletes szupersztár, aki minden területen tehetséges, aki gyerekkorától kezdve kiégés nélkül dolgozik, aki mindig vidám, mindenkivel kedves, és aki közben igazi divatikon. Lehet, hogy tényleg nem is igazi?

Challengers - Forrás: InterCom

 

Nyitókép: Brendon Thorne / Getty Images