A Közel-Keleten betiltották, az oroszok és a magyarok cenzúrázták az Előre című Disney-mesét

Kuvait, Omán, Katar és Szaúd-Arábia nem kért az új Pixar-animációból, mert van benne egy meleg mellékszereplő is.

Múlt hét óta már Magyarországon is vetítik a legújabb Pixar-animációt, az Előrét, ami a kritikusok szerint rajzfilmként nem különösebben rendkívüli, de mesének igencsak remek. Néhány közel-keleti országban viszont nem így gondolták: Kuvait, Omán, Katar és Szaúd-Arábia betiltotta a filmet (ugyanakkor Bahreinben, Dubajban, Libanonban és Egyiptomban vetítik a mozik), Oroszországban pedig cenzúrázták az egyik jelenetet. Az ok: az egyik szereplő, egy Specter nevű lila küklopsznő a Disney első, nyíltan vállalt homoszexuális karaktere.

Kép: The Walt Disney Company / Pixar

 

Specter szexuális orientációját a főszereplő elf fivérek említik meg mintegy mellékesen, amikor arról beszélnek, hogy az anyjuk új párját, a kentaur Bronco főtörzset két rendőrnő nevelte fel, akik közül az egyik egy lila küklopsz. Specter később maga is elmondja Bronco főtörzsnek, hogy nem egyszerű, ha valakinek egy új szülő jelenik meg az életében, őt például kikészíti a barátnője lánya. Ez a rész viszont már sok volt az orosz cenzoroknak, akik minden LMBTQ-vonatkozást kigyomlálnak az Oroszországban mozikba kerülő amerikai filmekből: az itt említett barátnőt (girlfriend) a nemsemleges párra (partner) cserélték ki (és hasonlóan jártak el a Bosszúállók: Végjáték valamint a nyíltan homoszexuális Elton John életét bemutató Rocketman esetében is).

Mint kiderült, a magyar változatban is az hangzik el, hogy:

Nem könnyű a kezdő szülőknek. A párom lányától a hajamat tépem.
Kép: The Walt Disney Company / Pixar

 

A szülő-gyermek viszony egyébként végig hangsúlyos az Előre című rajzfilmben. A két főszereplő elf tinédzser, Ian és Barley Lightfoot (akiknek Tom Holland és Chris Pratt kölcsönzi az eredeti hangját) egy városiasodott fantasy világban indulnak el egy nem mindennapi küldetésre, hogy a mágia segítségével visszakaphassák 24 órára az évekkel korábban elhunyt apjukat. (via IndieWire)