A modern westernek 10 leggonoszabb gonosza

Egy jó westernfilm attól igazán jó, hogy a főhős megfelelő ellenfélre talál, akit mi, nézők is szívből tudunk utálni, akinek a vesztét akarjuk, de ha lehet, ne rögtön!

10. Az ajánlat (2005 ) - Arthur Burns (Danny Huston)

Nem csak Amerikában készülhetnek jó és hiteles westernek – láttunk mi már egész jó kínai vadnyugati drámát is -, és a kies Ausztrália helyszínnek is remek egy jóféle leszámoláshoz borostás férfiak között. Már az alaphelyzet is kegyetlen, hősünknek (Guy Pearce) saját törvényen kívüli bátyját kell levadásznia és megölnie, hogy megmenthesse öccsét az akasztófától. A pszichopata, kiszámíthatatlan bátyusnak (Danny Huston) azonban saját bandája és több szövetségese is van, és a törvény embereiben sem lehet feltétlenül megbízni. Nem véletlen, hogy a filmnek nemcsak a zenéjét, hanem a forgatókönyvét is a szintén ausztrál Nick Cave írta – ő szereti a sötét, erőszakos balladákat, ahol kizárt a happy endnek még a reménye is. John Hillcoat filmje véres rajtaütések, kegyetlen leszámolások sorozata katonák, bűnözők, fejvadászok és őslakosok között, az üldözöttből hamar lesz üldöző, és végeláthatatlannak tűnik a gyilkosságok sora, amit csak egy rendkívüli tett állíthat meg. Nehéz néznivaló Az ajánlat, de rendkívüli élmény.

Forrás: PORT.cz

 

9. Börtönvonat Yumába (2007) - Ben Wade (Russell Crowe)

Ez a western elsősorban a barátságról szól, a barátságról két férfi között, akik tulajdonképpen halálos ellenségek. Ben Wade (Russell Crowe) kirabol egy postakocsit a bandájával, és megölnek mindenkit, de a fickót sikerül hamarosan kézre keríteni – egy nőügy miatt. A vasútállomásig azonban hosszú az út, és a fogoly elszállításához emberekre van szükség. A farmer Dan Evans (Christian Bale) nehéz körülmények között próbálja eltartani családját, ezért fizetség fejében elvállalja, hogy csatlakozik a kísérőkhöz. A kis csapat elindul, nyomában Wade bandájával, akik ki akarják szabadítani a vezetőjüket. James Mangold filmjének harmadik főszereplője a lenyűgöző Ben Foster a Wade-banda ideiglenes, bosszúszomjas és erősen pszichopata vezetőjeként – zseniális ő is.

Forrás:

 

8. A félszemű (2010) - Tom Chaney (Josh Brolin)

A Coen testvérek ezúttal egy 1969-es John Wayne  westernt dolgoztak fel, a címszerepben Wayne helyett Jeff Bridges-zel. Ő a címbéli viharvert, félszemű atyafi, Rooster Cogburn, akit egy tinilány bérel fel, hogy segítsen neki megtalálni apja gyilkosát. Ethan Coen és Joel Coen nem az ilyen típusú filmekről ismertek, de már a Nem vénnek való vidékkel is bebizonyították, hogy alkalmasak a zsáner újbóli életre keltésére, és itt gyönyörű, szikár és néha meghökkentő, és egy másik modern klasszikust, Jim Jarmusch Halott emberét idéző képekkel dolgoznak, hiszen a gonosz az indiánok területén húzta meg magát más gazemberek társaságában. És ez a gonosz pont a Nem vénnek való vidék jófiúja, Josh Brolin – no nem mintha ne akadna legalább féltucatnyi hozzá hasonló szemétláda, akik hőseink útjába kerülnek, de ő a legemlékezetesebb mind közül.

Forrás: UIP

 

7. Megtorlás (2016) – A tiszteletes (Guy Pearce)

A listáról talán ezt a filmet a legnehezebb megnézni, hiszen Martin Koolhoven  rendező egyszerre követi a műfaj hagyományos elemeit és fejeli meg mindezt egy iszonyatosan kemény pszichothrillerrel, amelynek hőse egy pap, egy tiszteletes. Aki maga figyelmeztet a veszélyre, mondván: „Óvakodjatok a bárány bőrébe bújt farkastól!" A karizmatikus férfi gyorsan megnyeri magának a közösség tagjait, de egy szempár rettegéssel telik meg a látványától: Johanna (Dakota Fanning) az egyetlen, aki tudja, ki ez a férfi. A fiatal nő már többször próbált szakítani sötét és erőszakkal teli múltjával, de a tiszteletes újra utolérte őt, elpusztítva mindent és mindenkit, akit szeret. Guy Pearce valósággal lubickol a szerepben, pedig a forgatáson minden nap szükségét érezte újra és újra elmondani mindenkinek, hogy ő egyáltalán nem egy ilyen szemétláda.

Forrás: Mozinet

 

6. Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford (2007) – Robert Ford (Casey Affleck)

Az 1870-es évek Jesse James (Brad Pitt) nevétől volt hangos. Az egykori konföderációs katona, akinek életét tönkretette a polgárháború, a maga sajátos módján vágott vissza a déliek vereségéért az uniónak. Bandájával végigportyázta a vadnyugatot, bankokat, vonatokat rabolt ki. Sokak számára pedig ő volt az utolsó vadnyugati hős, a szabadság és az amerikai szellem szimbóluma, és Andrew Dominik filmje mai nézőpontból járja körbe személyét, azt vizsgálva, mit jelentett a hírnév, amiből más is osztozni akart. Például a címbéli Robert Ford (Casey Affleck), aki teljesen más, mint a westernek jól ismert, karizmatikus gonosztevői. Ő egy kapzsi, önző senki, és csak a legenda elpusztításával lehet valaki – de ennek is meg kell fizetnie az árát. És valahogy mégis szurkolunk neki…

Forrás: InterCom

 

5. Django elszabadul (2012) – Calvin Candy (Leonardo DiCaprio)

Quentin Tarantino hőse egy fogorvosból lett profi fejvadász, a német születésű Dr. Schultz (Christoph Waltz), aki élve vagy halva szállítja le a vadnyugat bűnözőit az igazságszolgáltatás számára - mivel az kevésbé macerás, rendszerint halva. Az egyik munka alkalmával fedezi fel egy rabszolga, Django (Jamie Foxx) tehetségét a fegyverrel, és hálából felszabadítja őt, sőt, társak lesznek, és elindulnak megkeresni a férfi feleségét, akit egy rabszolgapiacon láttak utoljára. A nyomok végül egy ültetvényre vezetnek, amelynek tulajdonosa (Leonardo DiCaprio) a rabszolgaviadal véres sportját űzi, és akihez egy jó üzleti ajánlattal könnyen be lehet jutni, de kérdés, hogy hőseink ki is jutnak-e onnan! QT kedvére tobzódhat kedvenc színészeivel kedvenc kliséi között, DiCaprio rasszista ültetvényese pedig olyan, mint egy zsákmányát becserkésző hüllő – és látszólagos kedélyessége teszi igazán hátborzongatóvá.

Forrás: InterCom

 

4. Magányos lovas (2014) - Butch Cavendish (William Fichtner)

A magányos lovas karrierjét az 1930-as években a rádióban kezdte, majd moziban, a filmek előtt vetített sorozatként folytatta, később pedig egész estés filmek, tévésorozatok, rajzfilmek, képregények és tonnányi regény is meséltek a rettenthetetlen lovas kalandjairól, is. A nagyjátékfilmnek Gore Verbinski fogott neki, az eredmény jókora bukás lett, pedig westernje messze nem olyan rossz, csak a szereplők régimódiak. Mint az icipici maszkot hordó lovas (Armie Hammer) és bűnbánó indián társa, Tonto (Johnny Depp), akik együtt küzdenek a kapzsiság és a korrupció ellen. Amit jelen esetben egy vasúttársaság feje (Tom Wilkinson) képvisel, de még ő sem olyan gonosz, mint jobbkeze, az indiánokat annak idején kirabló és lemészároló Butch Cavendish (az örök rosszfiú, William Fichtner). Ő aztán igazán ördögi alak, ráadásul még kannibál is!

Forrás: Forum Hungary

 

3. Slow West (2015) - Payne (Ben Mendelsohn)

John Maclean nálunk kevésbé ismert, sötét, bizarr és fordulatos neowesternjében egy fiatal skót fiú (Kodi Smit-McPhee) érkezik a vadnyugatra, hogy megtalálja gyilkossággal vádolt szerelmét. Egy Silas nevű ír fejvadász (Michael Fassbender) lesz a segítségére, de neki nem a lány a fontos, hanem a fejére kitűzött vérdíj. Amiről mások is tudomást szereztek, köztük Silas régi bandájának új főnöke, Payne (a szinte mindig karizmatikus szemétládákat alakító ausztrál Ben Mendelsohn, aki mindenáron meg akarja szerezni a pénzt – mások vagy éppen a saját emberei élete árán is. A medvebundás, mosdatlan Payne a vadnyugatot meghatározó, sokszor teljesen esetleges brutalitást személyesíti meg, de ő maga sem halhatatlan – logikus, hogy nem egy magafajta tapasztalt gazember golyója végez majd vele.

Forrás: Lionsgate

 

2. A visszatérő (2015) - John Fitzgerald (Tom Hardy)

Az élet igazságtalan, és sokak számára ez a film úgy maradt meg, mint amiben egy medve magáévá teszi Leonardo DiCapriót, holott nem ez történik, és a medve eleve egy nőstény! Magával ragadó, hátborzongató film egy férfi küzdelméről, a minden rettenet ellenére legyőzhetetlen élni akarásról és a teljes esélytelenséggel is dacoló emberi szellemről. A valóban élt Hugh Glassra  a még feltérképezetlen amerikai vadonban rátámad egy medve: társa, John Fitzgerald (Tom Hardy) szándékosan tagadja meg a segítséget, és magára hagyja őt a kietlen, dermesztő rengetegben. Ha ez nem lenne elég, Fitzgerald végez a férfi félvér fiával is, aki megakadályozná tettét – de nem kizárólag a gonoszság, hanem a nyers túlélőösztön vezeti. Glass hihetetlen erőfeszítéssel dacol a természet és az ember kegyetlenségével. Őrületes kalandokat él túl, egymaga vág keresztül hegyen, erdőn, folyón és hómezőn, hogy bosszút álljon – és mindezt a borzalmat elképesztően szép képeken tálalja nekünk Alejandro González Inárritu.

Forrás: InterCom

 

1. Aljas nyolcas (2015) - Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh)

Quentin Tarantino második westernje egyfajta kamaradráma, ami javarészt egy helyszínnel dolgozik, a behavazott tájon, Wyoming erdős vidékén található postakocsi állomáson, ahová nyolc idegen menekül a vihar elől valamikor az amerikai polgárháborút követő időszakban. Van köztük fejvadász és foglya, volt északi lovassági tiszt és déli tábornok, cowboy, seriff és hóhér, de hamar kiderül, hogy nem mindenki az, aminek mondja magát. Tarantino szép lassan, fekete humortól csöpögő párbeszédek során jut el a nagy, véres és brutális leszámolásig, de itt-ott addig is elcsöpögtet egy kis asszonyverést, gyilkosságot, nemi erőszakot – illetve annak egy bizonyos fajtáját -, és teszi azt a szokásos bizarr, felkavaró, furcsa módon mégis szórakoztató módján. Samuel L. Jackson  rég volt ilyen visszataszító, pedig ő a pozitív hős, Kurt Russell pedig arcszőrzetével és asszonyverésével tűnik ki – akit ver, az nem más, mint a bitófára váró Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh). Aki nem csak egy közönséges nőszemély, de a Domergue banda feje, miatta halnak meg annyian.

Forrás: InterCom