A szélsőjobb hadat üzent a Fekete Párducnak

Egy amerikai alt-right csoport már betett az új Star Wars filmnek, most a Marvel szuperprodukciójával próbálkoznak, de az illetékesek most felkészültek az akcióra.

Itt van, kérem a soron következő új Marvel szuperhősfilm, és nem mindenki örül neki. Pedig a jelek szerint a Fekete Párduc hatalmas siker lesz, már megdöntette a jegyelővételi rekordokat, az a pár tucatnyi rajongó, akik már láthatták, menten elaléltak tőle, dicsérik a rendezőt, Ryan Cooglert, a színészeket, a látványt, az akciót, a jellemfejlődést, szóval mindent. Vannak azonban olyanok, akiket látatlanban is zavar a film, mégpedig két okból. A főszereplők szinte kivétel nélkül fekete bőrűek, és ha ez nem volna elég, egy részük még nő is! És ők meg is tesznek mindent, hogy betegyenek mindent az új képregény feldolgozásnak, és van is ebben tapasztalatuk – de a jelek szerint ez most nem jön össze nekik.

A The Rotten Tomatoes, ha valaki nem ismerné, filmkritikákat és nézői értékeléseket összesít, pontszámai mindig is mérvadóak voltak, kivéve akkor, ha valakik visszaéltek a nyilvános értékelés lehetőségével. Merthogy ma már nem csak egyéni ostobaság kérdése a trollkodás, hanem politikai állásfoglalás, sőt. Messze túlmegy a véleménynyilvánításon, romboló hatását nehéz felmérni, különösen, ha szervezett formában történik. Ilyen volt például az, amikor az örmény népirtással foglalkozó Az ígéret című amerikai filmnek fél Törökország a lehető legalacsonyabb pontszámot adta, természetesen úgy, hogy nem látták az alkotást, és most valami hasonló készül a Fekete Párduccal is, ha hagyják. A kissé bonyolult hangzású Down with Disney’s Treatment of Franchises and Its Fanboys nevű Facebook csoport – kb. Ahogy a Disney bánik a franchise-zokkal és az ő sameszeik - korábban Az utolsó Jediknek ment neki sikerrel, és most keresztes hadjáratot hirdettek a fekete szuperhősfilm ellen is.

Hogy mi volt a bajuk az új Star Wars filmmel? A Huffington Post megkereste a csoport moderátorát, aki elmondta, hogy zavarták őket a női főhősök és az, hogy a férfiaknak nem járt elég tisztelet, ami miatt – és ezt komolyan mondta – attól féltek, hogy Poe Dameron és Luke Skywalker meleg lesz. És gondoljunk bele, akkor milyen vörös posztó lehet a bevallottan szélsőjobbos, ún. alt-right csoportnak a Fekete Párduccal! Meg is hirdették az akciót a neten, rögtön 3700-an jelezték a részvételt, de mind a Facebook, mind a Rotten Tomatoes készen állt a kihívásra, az utóbbi azonnal elő is állt a hivatalos állásfoglalással.

„A Rotten Tomatoesnál mindannyian büszkék vagyunk, hogy lehetőséget biztosíthatunk az elkötelezett filmbarátoknak arra, hogy megvitassák és átbeszéljék véleményüket, és ezt a felelősséget komolyan vesszük. Bár tiszteletben tartjuk rajongóink eltérő véleményét, a gyűlöletbeszédet nem toleráljuk. Biztonsági, közösségi hálózati és társadalomkutatási szakembereink csoportja folyamatosan figyelemmel kísér minden értékelési folyamatot, és minden olyan felhasználót, aki gyűlöletbeszédet használ, kitiltunk, és minden hozzászólásukat eltávolítjuk, amilyen gyorsan csak lehet.” A Facebook azóta deaktiválta magát a csoportot is. Ez elég kemény üzenet, és reméljük, a szervezett trollkodásnak tényleg megálljt parancsol, csak azok lesznek bajban, akiknek tényleg nem tetszik a nálunk február 15-én a mozikba kerülő fekete csodafilm!