A Top Gun: Maverick belépett a milliárdosok klubjába

Állva hagyta még a Marvelt is.

A Top Gun május végén bemutatott folytatásának már a repülőrajtja is lenyűgöző volt: 248 millióval nyitott, ami egyben Tom Cruise karrierjének legjobb eredménye volt, és mindezt úgy, hogy Kínában és Oroszországban nem is mutatták be a filmet.

A Maverick azóta sem lassított le, és a hétvégén sikerült átlépnie az egymilliárdos bevételi álomhatárt, elsőként az idén bemutatott blockbusterek közül, vagyis még a 943 milliónál tartó Doctor Strange az őrület multiverzumábant is lekörözte. Cruise számára korábban a Mission: Impossible – Utóhatás jelentette a csúcsot, de még az a film is „csak” 791 milliót tudott összeszedni.

A színész a Twitteren hálálkodott:

"Az összes filmnek, stúdiónak és mozinak: gratulálok. A közönségnek: köszönöm, hogy velünk tartottatok és engedtétek, hogy szórakoztassunk benneteket. Találkozunk a moziban".

A Paramount Pictures elnök-vezérigazgatója, Brian Robbins is megszólalt, elmondta, hogy őket is teljesen elképesztette a Top Gun: Maverick sikere.

"Köszönjük a páratlan Tom Cruise-nak, a vizionárius filmkészítőknek és a tehetséges színészeknek, valamint a csodálatos marketing- és forgalmazási csapatunknak, hogy egy abszolút tökéletes filmet és moziélményt nyújtottak a közönségnek világszerte"

– írta a közleményében.

A Maverick eredményeiben az a különleges, hogy a nézőszámok és a bevételek a blockbustereknél megszokottaknál jóval kisebb mértékben csökkennek. A stúdió szerint ez az újrázó nézőknek és az IMAX-vetítéseknek is köszönhető.

Az észak-amerikai mozikban a negyedik hétvégén a közönség 16%-a már legalább másodszorra váltott jegyet, 4%-uk pedig háromszor vagy annál is többször látta már a filmet.

A rekorddöntés kapcsán Joseph Kosinski rendező is megszólalt, aki a színészek és a stáb teljesítménye mellett „az amerikai haditengerészet tagjaival való ötéves együttműködésük” fontosságát is kihangsúlyozta.

"A rajongók lelkesedése világszerte megmutatta nekünk, hogy semmi sem pótolja azt, amikor egy telt házas moziban nézzük a filmeket. Amikor 12 éves voltam, áhítattal néztem az eredeti Top Gunt, ez a film határozta meg számomra a moziélményt.

A legnagyobb eredmény számomra az, hogy részese lehetek valaminek, ami a rajongók egy új generációja számára határozza meg a mozilátogatás élményét.”

A Paramount egyébként elég szép kört fut idén a mozikban. Miután a világjárvány idején alig mutattak be filmeket, most a Sonic, a sündisznó 2.-vel, Az elveszett várossal, a Sikollyal és a Jackass Foreverrel is taroltak. Ami a közös bennük: egyik sem szuperhősfilm.

via: Variety