A világ legszebb mozijai között a budapesti Puskin

A neves londoni Time Out magazin a napokban nyilvánosságra hozott egy listát a Föld ötven legszebb filmszínházáról: a Puskint a tizedik legpompázatosabbnak választották.

„Budapesten sok a stílusos mozi, de mind közül a film eme régimódi, egykor Fórum névre hallgató temploma a legstílusosabb, ami a város pesti oldalán található. Márványoszlopai még az 1926-os megnyitásról mesélnek, amikor egyetlen termében 623 nézőt tudott fogadni” – írja a Puskinról a Time Out, majd azt is hozzáteszik, hogy a filmszínház azóta öttermessé bővült.

„Igazi időutazást jelent beülni a legnagyobb terembe, ahol márványoszlopok, faszékek (ezeket már lecserélték – a szerk.) és

aranyszínben csillogó, Smaug sárkányodúját idéző mennyezet repít vissza a mozi aranykorába.

A kínálatban elsősorban feliratos művész- és független filmeket találunk a világ minden tájáról, néhány fősodorbeli produkcióval variálva, és rendszeresek a családi vetítések is” – írják még a site-on.

Forrás: Facebook / PuskinArtMozi

 

A Puskin honlapjáról egyébként azt is megtudhatjuk, hogy a Puskin díszítéseit az a Kristián Sándor szobrász készítette, akinek nevéhez többek közt az Astoria és Bristol szállók szobrászmunkái is köthetők, a Time Out-cikk pedig azt is megemlíti, hogy a mozi nevezetessége még, hogy itt mutattak be először hangosfilmet Magyarországon, mégpedig 1929-ben Al Jolson 1928-as Az éneklő bolondját.

A koronavírus-járvány miatt sajnos jelenleg a Puskin is zárva tart, így a személyes moziélmény helyett a Budapesti Távmoziban válthatunk jegyet a filmszínház online vetítéseire (kedden este például a Martin Edent, másnap A láthatatlanokat vetítik). A Time Out cikkében egyébként a világ legszebb mozijának az amszterdami Pathé Tuschinskit választották, de az ötven között szerepel több londoni, párizsi, Los Angeles-i és New York-i mozi, a berlini Kino International, a bécsi Stadtkino, a madridi Sala Equis és a lisszaboni Cinema São Jorge is.


(via Time Out, puskinmozi.hu)