Alan Rickman menekülni akart a Harry Potter-filmekből

A színész naplójából kiderült az is, hogy nem gondolta volna, hogy Daniel Radcliffe-ből igazi színész lehet.

Október másodikán jelenik meg a 2016-ban elhunyt Alan Rickman naplója, amely nemcsak a magánéletébe, de többek közt a Harry Potter-franchise-ban végzett évtizedes munkájába is bepillantást enged. Tegnap már közöltünk részleteket a memoárból, de a talán legmeglepőbb részlet kimaradt: a naplóból az derül ki, hogy Rickman többször is ott akarta hagyni a filmsorozatot.

Rickman eleinte persze élvezte a forgatást, és tudta, hogy elképesztő munkát végez a többnyire 11 év alatti gyerekekből álló szereplőgárdában. A naplójában leírta azt is, hogy röviddel az első film bemutatása után David Heyman producer felhívta, hogy elmondja, milyen zseniális a HP-ben.

A sorozat előrehaladtával azonban Rickman egyre gyakrabban tárgyalt az ügynökeivel arról, hogy hogyan tudna búcsút inteni Piton professzor karakterének. Amikor 2002 januárjában visszament a második rész forgatására, mintha sejtette volna, hogy hosszú távra kell terveznie:

Jó újra látni mindannyiukat, de olyan álomszerű, mintha sosem állt volna le a gépezet. És bizonyos értelemben nem is állt meg - és nem is fog..."

2002 decemberében Rickman már jelezte a producereknek az ügynökén keresztül, hogy ki akar szállni, akik azonban hallani sem akartak erről.”

Amikor 2003 tavaszán megérkezett a harmadik film forgatására, a színész már a fásultság jeleit mutatta. Így írt erről a naplójában:

"Ugyanaz, megint. De mi mást is tehetnénk, minthogy elkészítjük a felvételeket - 300 gyerek, egy beszéd. Emberek olvasnak a háttérben."

Ami változott, hogy ekkor már kezdett úgy tekinteni a gyerekszínészekre, mint kollégákra. "Összefutottam a folyosón Dan Radcliffe-fel. Annyira koncentrált. Komoly és fókuszált - de mégis élvezi az egészet.

Még mindig nem hiszem, hogy igazán színész lenne, de abban biztos vagyok, hogy rendező vagy producer lehet belőle.

És olyan csendes, méltóságteljes támogatást kap a szüleitől. Semmit sem erőltetnek."

Végül Rickman mind a nyolc filmben szerepelt, bár úgy tűnt, hogy elhatárolódik a rajongóktól: "A Radio Citybe érkezni olyan volt, mintha a Beatles tagja lettem volna. Rajongók ezrei sikoltoztak, amikor kiszálltunk az autókból. Leginkább Daniel Radcliffe miatt, de jutott nekünk is az őrületből. Arról nem is beszélve, hogy 6000 ember előtt sétáltunk ki a színpadra."

Voltak azért pozitívabb élményei is, dicsérte például a Harry Potter és az azkabani fogoly rendezőjét, Alfonso Cuaront a harmadik epizód miatt, amely sötétebb hangulatú, mint a többi. "Alfonso rendkívüli munkát végzett. Ez egy nagyon felnőtt film, annyira tele van merészséggel, hogy csak mosolyogtam és mosolyogtam. Minden egyes képkockája egy művész és történetmesélő munkája."

Rickman naplójából az is kiderül, hogy Radcliffe segített neki könnyebben beleélni magát a szerepbe:

"Rájöttem, hogy amint Piton gyűrűje és jelmeze felkerül - valami történik. Onnantól már nehezemre esik mosolygósnak és nyitottnak lennem.  A karakter leszűkít, megszorít. Nem jó tulajdonságok ezek egy filmforgatáson. Soha nem voltam még kevésbé kommunikatív a stábbal. Szerencsére Dan [Radcliffe] könnyedén és bájosan tölti be ezt a szerepet."

A színész végül 2010-ben tényleg lezárhatta a sorozatot. "Nehéz ezt az egészet elhinni. Azt hiszem, még Danielt is sokkolta a véglegesség” – írta az utolsó forgatási nap után, hozzátéve, hogy a werkfilmes stáb kérdésére, hogy „Na, milyen érzés?”, csak annyit válaszolt, hogy „Ez magánügy és nem osztom meg [a kamerával]. Valami van azokon a filmtekercseken, és vége van".

Rickman összességében elégedetlen volt a filmmel, bár tudta, hogy valójában a rajongók reakciója számít csak. "Nyugtalanítónak találtam a filmet” – írta.

A közepén tempót kell váltania, hogy elmesélje Piton történetét, és elveszíti a fókuszát. A közönség viszont nagyon elégedett."

Volt valaki, aki valószínűleg kevésbé volt elégedett: Eddie Izzard. A komikus a napló megjelenése kapcsán elmesélte a Guardiannek, hogy 2003-ban elment vacsorázni Rickmannel, és megkérdezte tőle, hogy Piton benne lesz-e a későbbi filmekben is. Rickman válaszul elspoilerezte neki a csak 2005-ben megjelenő Harry Potter és a Félvér Herceget, mondván, ő a címbéli félvér herceg.

via: Uproxx / Independent