Anthony Hopkins anekdotázott A bárányok hallgatnak megszületéséről

Igaz, a 86 éves sztár először azt hitte A bárányok hallgatnak cím alapján, hogy valami gyerekmesébe hívják szerepelni.

A 86 éves Anthony Hopkins még mindig úgy véli, hogy A bárányok hallgatnak című kultfilmben látott Hannibal Lecter volt „az egyik legjobb szerepe”. Az Oscar-díjas színész nemrégiben a People magazinnak mesélt a film megszületéséről, és felidézte, amikor először kapta meg a forgatókönyvet az ügynökétől, miközben épp a Pillangó úrfi című darabot játszotta Londonban. 

 

Forrás: Greg Doherty / Getty Images

 

Hopkins ekkor egyébként még azt hitte a címe alapján, hogy egy gyerekeknek szóló történettel keresték meg:

[Az ügynököm] azt mondta: »Szeretném, ha elolvasnád!« Erre azt kérdeztem: »Ez egy szerepajánlat?« Mire ő: »Ez egy film Jodie Fosterrel, a címe az, hogy A bárányok hallgatnak.«

Hopkins még ott helyben, a színház öltözőjében elkezdte olvasni a forgatókönyvet. Ismét megkérdezte, hogy egy szerepajánlatról van-e szó, mert ha nem, akkor inkább nem is akarja tovább olvasni, „mert ez az egyik legjobb szerep, amit valaha olvastam”. A sztár később megtudta, hogy Jonathan Demme rendező tényleg őt akarta a Hannibal Lecter szerepére, olyannyira, hogy New Yorkból egyenesen Londonba repült, csak azért, hogy megnézze a kiszemelt főszereplőjét abban a darabban, amelyen akkoriban épp dolgozott. Anthony Hopkins így emlékezett vissza a találkozásukra:

Utána elmentünk valahova, és együtt vacsoráztunk. Én pedig megkérdeztem: »Miért engem választottál?« Erre ő: »Miért? Gondjaid vannak?« Azt mondtam, nem. (...) Szóval beszélgettünk, és én tudtam is, hogyan kellene eljátszani ezt a szerepet, meg nem is. Van egy megérzésem az ilyen szerepekkel kapcsolatban. Meg tudtam érteni Lectert. Meg tudtam érteni ennek az embernek a rejtélyét, a magányosságot, az elszigetelt hangot a sötétben, a férfit a lépcső tetején, aki valójában nincs is ott

A bárányok hallgatnak végül 1991-ben került mozikba, óriási siker lett, Anthony Hopkinsnak pedig még egy Oscar-díjat is hozott egy évvel később.

(via NME.com & Hollywood Reporter)