Az 5 legjobb, egyúttal legsokkolóbb vita a filmtörténelemben

Elizabeth Taylor a Nem félünk a farkastól veszekedős jelenetében, Scarlett Johansson a Házassági történetben alakított óriásit.

1. Scarlett Johansson és Adam Driver vitája a Házassági történetben

Ebben a 2019-es filmben, ami a forgatókönyvéért és a színészi alakításokért is sok pozitív elismerést kapott, Nicole (Scarlett Johansson) és Charlie (Adam Driver) megromlott házasságát ismerheti meg a néző, és azt, ahogy a pár a válás folyamata alatt hihetetlenül sokat veszekszik. Driver színtiszta gyűlöletet, dühöt és undort felvonultató alakítása különösen erős volt, nem csoda, hogy az évek során számos mém készült abból az ikonikus jelenetéből, amikor Charlie azt mondja:

Minden nap felkelek, és abban reménykedek, hogy halott vagy!

 

2. Elizabeth Taylor és Richard Burton vitája a Nem félünk a farkastól-ban

Bárki, aki volt már céges karácsonyi bulin, tudja, hogy az alkohol mennyire felerősíti a felszín alatt lappangó vitákat. Mike Nichols 1966-os kultfilmje, a Nem félünk a farkastól (Who's Afraid of Virginia Woolf?) tökéletesen érzékelteti mindezt,

Elizabeth Taylor és Richard Burton ugyanis egy alkoholproblémákkal küzdő párt játszik benne, akik a barátok érkezését használják fel arra, hogy válogatott szitkokat vágjanak a másik fejéhez.

Ez a film kétségtelenül minden idők legrealisztikusabb veszekedéseit mutatja be, a tragédia és a bohózat tökéletes keverékeként – nem csoda, hogy öt Oscar-díjat is besöpört.

 

3. Julie Delpy és Ethan Hawke vitája a Mielőtt éjfélt üt az órában

Celine és Jesse párosával még 1995-ben, a Mielőtt felkel a Napban ismerkedhetett meg a néző, hogy aztán újra és újra egymás karjaiba sodorja őket az élet a 2004-es Mielőtt lemegy a Napban és 2013-as Mielőtt éjfélt üt az órában is. A Mielőtt-trilógia utolsó felvonásában hőseink már a válás szélén táncolnak, és miközben Görögországban nyaralnak, a szállodai szobájukban egy igen emlékezetes purparlé robban ki közöttük:

Celine hűtlenséggel vádolja Jesse-t, mire a férfi is félrelépéssel vádolja meg őt, ezért elviharzik.

Mivel egyikük sem tagadja a megcsalás tényét, a néző lélegzetvisszafojtva várja, vajon ez a kapcsolat rendbe hozható-e még, mielőtt elindul a stáblista...

 

4. Joe Pesci és Robert De Niro vitája a Casinóban

Martin Scorsese mesteri maffiaeposzainak egyike az 1995-ös Casino, amelyben a chicagói maffia Las Vegasba küldi Sam Rothesteint (Robert De Niro), hogy átvegye az egyik kaszinó irányítását, amely több millió dolláros bevételt hoz a maffiának. A gondok azonban csőstül szakadnak a nyakába, amikor megjelenik a városban Nicky Santoro (Joe Pesci), Sam gyerekkori barátja, aki egyáltalán nem híve az alakoskodásnak, megmondja mindenkinek a frankót, és bármikor kész betörni egy-két fejet – egészen addig, amíg egy brutális jelenetben a saját gengsztertársai el nem teszik őt láb alól...

A film másik nagy pillanata, sőt, Robert De Niro és Joe Pesci karrierjének egyik legerősebb közös jelenete, amikor a két maffiózó szenvedélyes vitába keveredik egymással a munkamódszereket illetően.

 

5. Ralph Fiennes és Elizabeth Berrington vitája az Erőszakikban

Colin Farrell és Brendan Gleeson 2008-as krimi-vígjátékának magyar címe már eleve parázs vitára adhatna okot, ebbe a listába azonban Ralph Fiennes karakterét, Harryt tettük most bele.

Igen emlékezetes ugyanis az a jelenete, amikor rossz híreket kap a neki dolgozó emberekkel kapcsolatban, és őrjöngve szétveri a telefonját, majd leordítja a felesége haját is,

 amiért egyébként utóbb jól nevelt angol gentlemanként bocsánatot kér.