Az afgán háború legvéresebb csatáját nyeri meg nekünk Clint Eastwood fia

2009 őszén a tálibok lerohantak egy amerikai támaszpontot, ám a védők kegyetlen harcban visszaverték őket - hogy aztán rengeteg hadianyagot hátrahagyva maguk is távozzanak - erről szól a The Outpost, amelynek most jött ki az előzetese.

Bár méreteiben jelentéktelen összetűzésnek tűnik – 300  felkelő támadt nagyjából 80 amerikaira -, a 2009. október 3-án lezajlott, egy amúgy is kiürítésre ítélt kisebb támaszpontért folytatott kamdesi ütközet az egyik legvéresebb csata volt az amerikaiak és a tálibok között, amely kapásból két kongresszusi becsület érdemérmet eredményezett, a legmagasabb amerikai katonai kitüntetést – és egy kisebb botrányt is. Furcsa is lett volna, ha nem filmesítik meg, és most itt az első előzetes.

A kelet-afganisztáni Nuristan tartományban található Keating harcászati előőrsöt már hónapok óta tervezték kiüríteni, de valami mindig közbejött, így aztán elhanyagolták a megerősítését, és bár egy informátor arra figyelmeztette a katonákat, hogy hamarosan megtámadják őket, nem törődtek az információval, mivel a hírszerzés ezt nem erősítette meg. Aztán egy reggel elsöprő erejű támadás érte az amúgy is előnytelen helyen megépített, hegyekkel körülvett támaszpontot, az amerikaiak mellé beosztott afgán kormánykatonák pedig rögtön feladták állásaikat, így a támadóknak sikerült behatolniuk az állásokba, és elkeseredett harc kezdődött. Ezt mutatja be a The Outpost című amerikai háborús film, amely Jake Tapper CNN-műsorvezető bestsellere alapján készült, és amit a pályáját még hivatásos katonaként, majd filmkritikusként kezdő Rod Lurie (A manipulátor, Az utolsó erőd) rendezte Eric Johnson és az Oscar-jelölt Paul Tamasy forgatókönyvéből.

Talán véletlen, talán nem, de főbb szerepekben egy sor híresség fia szerepel, kezdésként Scott Eastwood, vagyis Clint Eastwood fia, Milo Gibson , aki Mel Gibson fia,  James Jagger, Mick Jagger fia, illetve Will Attenborough, Richard Attenborough unokája. Igaz, az utóbbiak inkább mellékszereplők, a főszerepet Eastwood mellett Orlando Bloom és a mindig kicsit túlmozgásos angol Caleb Landry Jones kapta – Eastwood és ő játssza a két kitüntetettet. Az előzetes ugyan nem sokban különbözik az elmúlt években készült legtöbb afgán és iraki háborús filmtől, de nagyon látványos, és különlegessége, hogy az eredeti történteknek megfelelően itt nem az amerikaiak harcolnak nagyobb tűzerő előnyét élvezve – az elején szó szerint ronggyá lövik őket. Az amerikaiak mellett lett katonák is harcoltak, kíváncsiak vagyunk, őket hogyan jelenítik meg, illetve érdekes, hogy megjelenik-e a csata utóélete. Mert bár a nagy vérveszteséget szenvedő amerikaiak megvédték a támaszpontot, két napra rá ki is vonultak onnan, de olyan sietve, hogy rengeteg hadianyagot hagytak hátra – négy felelős tisztet utólag le is fokoztak emiatt.

A The Outpost július 3-án jelenik meg Amerikában digitálisan és hagyományos moziforgalmazásban – már ha addigra tényleg kinyitnak a mozik.