Az milyen, mikor az ember minden reggel az emlékei nélkül ébred fel?

Ezek a legjobb forgatókönyvek, amelyek igaz történeten alapulnak.

Hollywoodban sokszor a legőrültebb sztorikból merítenek ötletet a filmkészítők. Ebben a listában a vígjátéktól kezdve a bűnügyi pszichothrillerig minden szerepel. 

Amerikai botrány (2013)

A 11 évvel ezelőtt bemutatott bűnügyi vígjátékot David O. Russell rendezte, a két szélhámos főszerepében pedig Christian Bale és Amy Adams láthatók. 

A történet szerint Irving Rosenfeld (Christian Bale) egy zseniális szélhámos, aki tettestársával, Sydney Prosserrel (Amy Adams) megannyi stiklit elkövetett már. Azonban jóval nagyobb lesz a tét, amikor a páros felkelti egy FBI-ügynök, Richard DiMaso (Bradley Cooper) figyelmét. Az ügynök kényszeríti a férfit, hogy segítsen neki a korrupt politikusokat és az alvilág többi szereplőjét csőbe húzni. De Rosenfeld inkább azon ügyködik, hogy visszanyerje a függetlenségét, és egy bűnöző se tegye el láb alól. 

A film megtörtént események alapján készült, de a cselekményt több ponton megváltoztatták. Irving Rosenfeldet a valóságban Mel Weinbergnek hívják, és a szeretőjével együtt a 70-es évek végén azért foglalkoztatta az FBI, hogy korrupt tisztviselőket buktasson le. Egy arab sejk által birtokolt kamucéget alapítottak, és a tulaj nevében pénzt kínáltak  politikusoknak bizonyos előnyökért cserébe. 

A szélhámos így lehetőséget kapott arra, hogy mentesüljön a korábbi átverései miatt kiszabott börtönbüntetés alól. 

Taxisofőr (1976)

A Taxisofőrt a világ egyik legjobb filmjének tartják. A világhírű neo-noir bűnügyi pszichothrillert Martin Scorsese rendezte Paul Schrader forgatókönyvéből. A főbb szerepekben pedig Robert De Niro, Cybill Shepherd, Harvey Keitel és Jodie Foster láthatók.

A történet egy depresszióval küzdő, Vietnámot megjárt veteránról szól, aki nem leli helyét New Yorkban. Éjszakai taxisként dolgozik, aki napközben álmatlanságtól gyötörve a tévét bámulja, éjjel pedig furábbnál furább figurákat fuvaroz.  A taxisofőr megpróbál meggyilkolni egy szenátort, miután egy nő, akit csodál, elutasítja. A cselekmény eredetileg Los Angelesben játszódott, de ezt az alkotók megváltoztatták, mert az 1970-es években New Yorkban jóval több volt a taxi. 

Sokan nem tudják, de a film cselekményének alapjául egy  1972-es merénylet szolgált, amely során a demokrata elnökjelölt George Wallace-t próbálta megölni egy Arthur Bremer nevű férfi. Sőt, Bremerről mintázták a Taxisofőr főszereplőjét, Travis Bickle-t .

 Összességében azonban az ő élete sokkal kevésbé volt izgalmas, mint De Niro karakterének, a legnagyobb közös pont kettejük között, hogy egyiküknek sem sikerült ténylegesen a gyilkosság.

A film megjelenése után 5 évvel pedig az akkori amerikai elnök, Ronald Reagan ellen kísérelt meg merényletet John Hinckley, aki a támadást követően azt mondta, hogy a Taxisofőr inspirálta a szörnyű tettére, Jodie Foster színésznőnek akart ugyanis imponálni. 

Az 50 első randi (2004)

Gondoltad volna, hogy Adam Sandler és Drew Barrymore romantikus vígjátéka is részben igaz történeten alapul? A színész egy állatorvost játszik, míg a színésznő pedig Lucy-t, akinek egy autóbaleset miatt sérült a rövid távú memóriája, és minden előző napi emlékét elveszíti másnap reggelre.

A történet egy Michelle Philpots nevű nő  életén alapul, aki hosszú évtizedek óta minden egyes nap elveszíti az emlékeit. Míg a filmben Barrymore karaktere kazetták segítségével  követi a saját életét, addig Philpots post-it cetliket és a mobiltelefonját használja.

Esőember (1988)

Barry Levinson rendezésében 1988-ban mutatták be az Esőembert Tom Cruise és Dustin Hoffman főszereplésével. A nagyszerű alkotás 4 Oscar-díjat is bezsebelt. 

A történet szerint az önző autókereskedő, Charlie Babbitt megtudja, hogy van egy testvére, miután az édesapja meghalt. Nem tetszik neki azonban, hogy ő semmit sem örökölt a vagyonból, míg fivére megkapta apja 3 millió dolláros hagyatékát. A különc Raymond súlyos autizmussal és savant-szindrómával él egy intézetben, ugyanakkor remek fejszámolásban.

A Tom Cruise által alakított Charlie célja, hogy megszerezze a testvére vagyonát, ám a történet végére már megszereti Raymondot, és megtanul együtt élni a fogyatékosságával. 

A valódi Esőembert Laurence Kim Peeknek hívták, és hihetetlen olvasási képességgel rendelkezett: mindkét szemével külön-külön oldalt tudott olvasni. A férfi makrokefáliának nevezett állapottal született, ami miatt feje kerülete abnormálisan megnőtt, és sérült a kisagya.  

Érdekesség, hogy Peek nem volt autista, de Barry Morrow forgatókönyvírót lenyűgözték a képességei, így belőle merített ihletet.

Lopom a sztárom (2013)

A 2013-ban bemutatott krimit Sofia Coppola írta meg, és a főszerepben a Harry Potter-filmek sztárja, Emma Watson látható. Mellette még szerepet kapott Katie Chang, Israel Broussard, Taissa Farmiga, Claire Julien, Georgia Rock és Leslie Mann.

A Lopom a sztárom egy szatirikus bűnügyi dráma lett, amely olyan középiskolás fiatalok kalandjait meséli el, akik betörnek a Los Angelesben élő hírességek otthonába. A kamaszok készpénzt, ruhákat, táskákat és ékszereket lopnak el olyan sztároktól, mint Megan Fox és Paris Hilton. A tinédzserek végül lebuknak, és börtönbe kerülnek, ugyanis még a közösségi médiában is posztoltak zsákmányaikról. 

A film igaz történeten alapul, mert 2008 és 2009 között a Bling Ring nevű banda több sztár otthonába is betört. Foxot és Hiltont a valóságban is meglopták, de Orlando Bloom, Lindsay Lohan és Rachel Bilson is megjárták a fiatal bűnözőkkel.