Az Oscar-történelem legkomolyabb és legkomolytalanabb botrányai

Richard Gere-t örökre kitiltották, Spielberg tüntetőleg ülve tapsolta meg kollégáját. Verekedéseket és nyilvános balhékat a filmvilág krémjétől senki se várjon, de Hollywood legnagyobb eseményén sokszor egy-egy kézmozdulatnak vagy csóknak is óriási jelentősége van.

Az első visszautasított díj

1936-ban, amikor az Oscar-díjátadó a maihoz képest még csak egy kis családi összejövetel volt, A besúgó című film forgatókönyvírója visszautasította a díját. Akkoriban formálódott a színészek és a forgatókönyvírók céhe, amit a stúdiók minden eszközzel igyekeztek megakadályozni. Bár a céhtagok megegyeztek abban, hogy bojkottálják az eseményt, végül egyedül Dudley Nichols tartott ki emellett, a filmsztárok nem hagyták ki az alkalmat.

Sidney Poitier, az első fekete férfi díjazott

1964-ben Sidney Poitier fekete férfi főszereplőként először kapott Oscart a díj történetében ( az első díjazott fekete színész Hattie McDaniel volt 1940-ben). Amikor a színész elvitte a díjat Paul Newman elől, a szobrot átadó Anne Bancrofttól kapott egy ártatlan puszit az arcára. Akkoriban viszont ez még sokak számára vérforraló látványt jelentett, és fekete férfi legközelebb csak 38 évvel később tudott Oscart szerezni, amikor Denzel Washingtont a Kiképzés című krimiért díjazták.

Marlon Brando el sem ment

A leghíresebb Oscar-botrány Marlon Brando nevéhez fűződik, pedig a színész meg sem jelent a szóban forgó 1973-as díjátadón, amikor díjat nyert a Keresztapáért. Brando helyett egy Sacheen Littlefeather nevű indián aktivista nő lépett fel a színpadra teljes indián öltözetben, hogy visszautasítsa a díjat, és a könnyeivel küszködve felhívja a figyelmet arra, milyen mostohán bánik a filmipar az amerikai indiánokkal.

Tiltakozó fekvőtámaszok

Amikor Jack Palance a kilencvenes években díjat kapott az Irány Colorado! mellékszerepéért, arra használta ki az alkalmat, hogy tiltakozzon az idős színészeket érő negatív megkülönböztetés ellen. Az akkor 73 éves színész néhány félkezes fekvőtámasszal támogatta meg az ügyet.

Akiket örökre kitiltottak

Az Oscaron elvileg tabu a nyílt politizálás, de '93-ban Susan Sarandon, Richard Gere és Tim Robbins is megszegte ezt a szabályt. Gere Tibet kínai megszállása ellen tiltakozott, a másik két színész a haiti HIV-helyzetre hívta fel a figyelmet. Az ezt követő felhördülés nyomán mindhármukat örökre kitiltották az Oscar-díjátadókról, de ez az örökké nem tartott olyan sokáig. Három évvel később Sarandon vehette át a legjobb színésznőnek járó Oscart a Ments meg, Uram! című filmért, és 2004-ben Robbins is sorra került a Titokzatos folyó című filmmel, arról viszont nincs hír, hogy Richard Gere ki lehet-e még tiltva.

Direkt nem tapsoltak

Az Oscar-díjátadó botrányai sohasem torkollnak látványos összetűzésekbe, a jól nevelt közönség köreiben viszont már az is súlyos lehet, ha összesúgnak valakinek a háta mögött, vagy nem tapsolnak, amikor tapsolni kellene. Amikor a legendás hollywoodi rendező, Elia Kazan életmű-Oscart kapott, akkor Ed Harris és Nick Nolte tüntetőleg nem tapsolt, Steven Spielberg viszont tapsolt, de a többiekkel ellentétben tüntetőleg nem állt fel. A visszafogott tiltakozás oka, hogy a McCarthy-korszakban Kazan sok ellenséget szerzett azzal, hogy több kommunistagyanús munkatársát feldobta a hatóságoknál.

Angelina Jolie összezavarta a népet

A mai Angelina Jolie valószínűleg nem követne el olyan hibákat, mint 2000-ben, amikor az Észvesztő (Girl, Interrupted) című filmért Oscart kapott. “Teljesen sokkhatás alatt állok, és nagyon szerelmes vagyok a bátyámba” - találta mondani a színpadon, és a bizarr kijelentést még aznap este egy szenvedélyes szájrapuszival nyomatékosította. Jolie továbbra is rettentő szoros kapcsolatban áll a testvérével, de a bulvárlapok azóta megírták, hogy a két testvért csak azért ragadhatták magukkal az érzelmek, mert a díjátadó napját az édesanyjukkal töltötték a kórházban, akit rákkal kezeltek. Marcheline Bertrand aznap kezdte a küzdelmét a petefészek- és mellrákkal, és nyolc évvel később halt bele a betegségbe.

Björk hattyúruhája

Lady Gaga húsruhája fényében már nevetségesnek tűnik, mekkora balhé lett abból, amikor Björk egy érdekes, életnagyságú hattyúval díszített estélyiben jelent meg az Oscaron. 2001-ben, amikor a Táncos a sötétben zenéjéért jelölték, még ez is soknak számított, pedig az énekesnő korábban még azt is fontolgatta, hogy tojásokat visz magával a gálára. A szakértő lapok később azt írták, hogy úgy nézett ki, mintha egy vidéki balett előadásról szalajtották volna, de volt, aki csak a világ legostobább ruhájának nevezte a hattyúruhát, ami azóta bekerült a New York-i Modern Museum of Art gyűjteményébe, és többek között Valentino kezei között is újra feltámadt három évvel ezelőtt.

Fotó: Jeffrey Mayer / Contributor / Getty Images

 

Halle Berry-t lecsókolta Adrien Brody

A Weinstein-botrány utáni korszakban már nem fordulhatna elő az, ami 2003-ban Halle Berry-vel megesett, amikor Adrien Brody A zongoristáért Oscart kapott. A színésznő csak át akarta neki adni a díjat, de Brody megragadta és határozottan megcsókolta. Hale Berry profin viselkedett, és úgy tett, mintha mi sem történt volna, de a nézők közül sokan érezték, hogy ez nagyon nem volt rendben.


Minden idők legrosszabb legjobb filmje

Az Akadémia híres arról, hogy akár évtizedeken át ignorál rendezőket és színészeket, akik már rég díjat érdemeltek volna. 2005-ben mindenki arra számított, hogy a Brokeback Mountain viszi el a legjobb filmnek járó díjat, ehelyett az Ütközések című szájbarágós dráma kapta az Oscart. Még a díjat felkonferáló Jack Nicholson is értetlenül állt a helyzet előtt, és azóta minden idők legrosszabb legjobb filmjeként emlegetik Paul Haggis filmjét.

A tökéletes bukás

Jennifer Lawrence négy évvel ezelőtt esett el a díjátadón, mikor elindult a színpadra átvenni a díját a Napos oldalért (Silver Linings Playbook). Azt gondolhatnánk, hogy ennél égőbb dolog színésznővel nem történhet, de azóta ez is része a színésznő szerethető, lökött imidzsének, és egy csapat jól fizetett kommunikációs szakember se találhatott volna ki neki jobb PR-balhét.

Travolta megszívta

John Travolta nem jött ki ennyire jól abból, amikor három évvel ezelőtt nagyot bakizott a díjátadón. A színész elrontotta a Jégvarázs Elzáját szinkronizáló Idina Menzel nevét, mert valahogy az Idina Menzel helyett az Adele Dazeem csúszott ki a száján. Ezt a színésznő később azzal viszonozta, hogy a 2015-ös díjátadón Glom Gazingo-ként konferálhatta fel Travoltát.

Hopp, mégsem ők nyertek

Tavaly Faye Dunaway és Warren Beatty írtak Oscar-történelmet, amikor rosszul mondták be a legjobb film kategória győztesét. A kaliforniai álom (La La Land) stábja már belefogott a színpadon a köszönőbeszédekbe, amikor kiderült, hogy rossz borítékot kaptak, és a valódi győztes a Holdfény című dráma, ami egy fekete kisfiú életének három szakaszát mutatja be. A tavaly év nagy kedvence, A kaliforniai álom így sem járt rosszul, a rekordszámú 14 jelölésből hat díjat vittek haza.



Forrás: elle.com