Bármit megtesznek, hogy lássák a Tenetet

A legmegszállottabb Christopher Nolan-rajongók nemcsak mozi-, hanem repülőjegyet is vesznek, és államhatárokat szelnek át, hogy láthassák bálványuk legújabb alkotását.

Minderre természetesen a koronavírus miatt van szükség, hiszen az Egyesült Államokban még mindig olyan súlyos a helyzet, hogy hiába mutatják be hivatalosan szeptember 3-án a művet, egy csomó mozi (főleg New York, Kalifornia és New Jersey környékén) még nem nyitott újra a járvány kitörése óta. A kaliforniai Tyler Tompkins ezért már hetekkel azelőtt vett egy Austinba (ahol újra megnyitották a mozikat) szóló repjegyet, hogy a Tenetre egyáltalán lehetett volna mozijegyet foglalni. A terv az, hogy szeptember 1-jén elrepül Austinba egy elővetítésre, megnézi kétszer egymás után a filmet, majd hazarepül – mindez kétszer három órájába és 220 dollárjába (több mint 66 ezer forintjába) fog fájni, a mozijegyeken felül.

És ne gondoljuk, hogy mindez akkora őrültség, hogy Tompkins biztos nem talált társakat az útra, hiszen három útitárssal indul mozizni. „A barátaim azt gondolják, megőrültem, hogy átszelem az egész országot azért, hogy lássam (Austin közel 2 ezer kilométerre van Los Angelestől – a szerk.), de

ki akarjuk mutatni a támogatásunkat a film iránt, és mindent megteszünk, hogy láthassuk”

– mondta a férfi. „Amikor kiderült, hogy az Egyesült Államokban is bemutatják, és láttam, hogy az az austini mozi, ahova régen mindig jártam, már szeptember 1-jén műsorra tűzi, azonnal megvettem a repülőjegyet” – tette hozzá.

Egy névtelenségbe burkolózó másik Los Angeles-i rajongó pedig Salt Lake Citybe tervez hosszú hétvégét a Tenet miatt: neki csak valamivel több, mint 900 kilométert kell utaznia, de mivel ő már augusztus 31-én meg akarja nézni a filmet, egy nap szabadságot is kivesz miatta. Ő egyébként azokhoz a megszállottakhoz hasonlítja magát, akik tábort vernek a mozi előtt, hogy elsőként vehessenek jegyet egy új Star Wars filmre, illetve azokhoz az Apple-fanatikusokhoz, akik hosszú sorokat állnak ki a legújabb iPhone modell miatt. A 30 éves férfi amúgy úgy gondolja, nem vállal kockázatot az utazással és a mozizással, hiszen mások például vidáman isznak és kaszinóznak, megfogdossák a kártyákat és a zsetonokat, ami sokkal veszélyesebb, mint néhány mozibolond egy nagy teremben.

Az amerikaiak mellett az európai nézők között is vannak olyanok, akik utaznának a Tenet kedvéért – ők elsősorban azért, hogy 70mm-es IMAX formátumban láthassák, hiszen ilyen mozi nincs mindenhol. A prágai mozis, Lukáš Meinhart például Bécsben élő feleségével, Bettinával akarta megosztani a mozi iránt érzett szenvedélyét oly módon, hogy a londoni BFI IMAX moziban tervezték megnézni a nagyszabású, látványos művet (egész Európában egyedül itt vetítik 70mm-es IMAX verzióban a filmet), de sajnos pórul jártak. Nagy-Britannia ugyanis nemrégiben levette Ausztriát azon országok listájáról, ahonnan szabadon lehet beutazni, így a házaspár csak akkor léphetne az országba, ha utána két hétig karanténban maradnának – így sajnos bukták a 300 eurós (több mint 100 ezer forintos) repülőjegyeket.

Elizabeth Debicki és John David Washington a filmben. Forrás: InterCom

 

Hasonlóan járt a párizsi Franck Laniel, aki augusztus 12-én foglalt magának mozijegyet szeptember 5-re a BFI IMAX-be, illetve vonatjegyet az Eurostar Párizs–London járatára, majd augusztus 13-án Franciaország is rákerült a karanténkötelezettek listájára. Új időpontra pedig nem mer foglalni, mert nem tudja, meddig lesz műsoron a Tenet a szóban forgó helyszínen. De a mozirajongók nem bánnak semmit. „Ha Nolan vette a fáradságot, és 70mm-es IMAX-ben forgatott, akkor azt én úgy fogom megnézni. Ha a moziipar nem veszi észre, hogy igenis van különbség a nagyvászonra és a tévére gyártott filmek között, akkor hamarosan nagy bajban lesznek” – mondta Laniel.

„Sosem adhatjuk fel az álmainkat, hogy elmenjünk egy másik országba, ahol megtapasztalhatunk valami mást.

Természetesen be kell tartani a szabályokat, de nem szabad, hogy ezek örökre gátat szabjanak nekünk” – tette hozzá Meinhart.


(via Variety)