Botrányosan vicces, korhatáros verzió is volt anno a Mrs. Doubtfire-ből

Maga a rendező, Chris Columbus beszélt erről. Újravágott verziónak szerinte nincs értelme, de egy dokumentumfilmben lenne mit mesélni róla.

A hétvége óta egy igen érdekes Twitter-bejegyzés tartja lázban a Robin Williams-rajongókat. A Film Facts nevű oldal ugyanis arról írt, hogy a Mrs. Doubtfire - Apa csak egy van című vígjátéknak, ami az 1993-as premierje idején PG-13-as korhatár-besorolást (nálunk: 12-es karikát) kapott, a tévés, VHS-es és dvd változata pedig (egy szexuális tartalmú célozgatás kivágásával) PG-t, létezik R és NC-17 (vagyis 18 éven aluliaknak nagykorú felügyelete mellett megtekinthető, illetve csak 18 éven felülieknek megtekinthető) verziója is – Robin Williams ugyanis olyan sokat improvizált a forgatás alatt, hogy a durvább és sikamlósabb poénjait a film családi vígjáték mivolta miatt ki kellett vágni a végleges verzióból.

A film rendezője, Chris Columbus az Entertainment Weekly magazinnak nyilatkozva elmondta, hogy nem létezik NC-17-es verzió, de hozzátette azt is, hogy a filmnek valóban lehetett volna többféle összevágott változata:

Valójában az történt, hogy volt egy olyan megállapodás Robin [Williams] és énköztem, hogy 2-3 alkalommal vesszük fel az előre megírt jeleneteit. De ő inkább arra kért, hogy hadd játszhasson. És onnantól kezdve 15-22 alkalommal vettük fel a jeleneteit. 22 volt a legtöbb, amire emlékszem. Időnként olyan területekre tévedt, ami nem volt megfelelő egy PG-13-as filmhez, de minden bizonnyal megfelelő és igen vicces lett volna egy R-besorolású filmhez. Én [korábban] csak viccből használtam az NC-17 kifejezést. A filmnek nem volt NC-17-es verziója.

De vajon a Zack Snyder-féle, 4 órás, újravágott Az Igazság Ligája után Chris Columbus nem akarna hasonló verziót bemutatni a kultikus vígjátékából valamelyik streaming platformon? A rendező a mai napig elégedett azzal a Mrs. Doubtfire-változattal, ami annak idején mozikba került, de persze ha lehetősége adódna rá, szívesen felidézné valamilyen formában a korhatáros verziót is, már amennyiben ez lehetséges még ennyi év távlatából, és a 2014-ben elhunyt Robin Williams nélkül:

Nyitott lennék arra, ha készülhetne egy dokumentumfilm a film forgatásáról, és lehetővé tehetnénk benne az emberek számára, hogy bizonyos jeleneteket újravágva láthassanak egy R besorolású változatban. A probléma azonban az, hogy a legtöbb ilyen jelenetet már nem tudom felidézni. Ma már csak arra emlékszem, ami a filmben szerepelt, és az is nagyon régen volt. De azt tudom, hogy [a vágatlan anyag] botrányosan vicces volt.

Az, hogy a Mrs. Doubtfire akár egy 18-as karikás thriller is lehetett volna, sok filmrajongónak eszébe jutott már. Elvégre az alaptörténete az, hogy a főszereplőtől elválik a felesége, és viszi magával a három gyereküket is, ezért a családja után vágyakozó hősünk őrült tervet sző: idős asszonynak maszkírozza magát, és Mrs. Doubtfire néven házvezetőnek jelentkezik az exfeleségénél, hogy minél többet lehessen a gyerekekkel. Naná, hogy a neten se szeri, se száma az olyan kamutrailereknek, amelyekben Robin Williams nem egy őrült trükköt bevető apa, hanem egy őrült, maszkos sorozatgyilkos:

(via IndieWire)