Digitális Harrison Fordra cserélte ki egy Star Wars-fan a Solo főhősét

Nem szerette Alden Ehrenreich-et. Elképesztő a látvány, ezen pörög most a fél internet!

Bizonyára mindenki emlékszik még arra, mekkorát ment a neten idén februárban az a videó, amiben mókás kedvű FakeApp-felhasználók belerakták Nicolas Cage arcát a Terminator, a Frigyláda és a Dr. No legemlékezetesebb jeleneteibe.

Az eljárásnak azóta neve is lett: deepfake, két kifejezés, a deep neural network, azaz hálózatba kapcsolt, nagy teljesítményű számítógépek bonyolult algoritmusok alapján való számolása, valamint az eredményül kapott videó fake azaz full kamu mivolta összevonásából. Hogy mi is ez magyarul? Egy nagyon vicces folyamat, amely során a számítógép addig-addig vizsgálgatja egy adott személy fotóit, hogy aztán bizonyos idő után már játszi könnyedséggel bele tudja rakni az illető arcát egy olyan videóba, amiben valójában nem is ő szerepelt.

Természetesen a leghíresebb deepfake videók a celebek kamupornói lettek, de néha jó dolgok is kisülhetnek ebből az egész bulváros-tudományos muriból. Például az Alden Ehrenreich alakításával elégedetlen Star Wars-rajongók belerakhatják a megfiatalított Harrison Ford arcát is a Solo: Egy Star Wars-történet jeleneteibe. Így tett a derpfakes nevű Youtube-felhasználó is, akinek a megmókolt Solo-trailerét bemutatta már tegnap óta a Geektyranttól a Gizmodón át a The Verge-ig minden filmekkel és egyéb popkulturális dolgokkal portál. Megmutatjuk mi is, íme: