Egy félreértés miatt vágták ki A bolygó neve: Halál egyik fontos jelenetét

De szerencsére a bővített változatba aztán visszakerült.

Ma már az 1991-es, két és félórásra bővített változat a bevett, de  A bolygó neve: Halál 1986-os bemutatásakor mintegy 20 perccel rövidebb volt. Kimaradt többek közt az a jelenet is, amikor a Föld körüli űrállomáson lábadozó Ripley-vel közlik, hogy míg 60 évig sodródott az űrben, megöregedett és meghalt a lánya.

Ez a megrendítő képsor fontos szerepet töltött be a filmben, és Sigourney Weaver nem örült, amikor nem látta viszont a moziban. Eleinte nem is akarta elvállalni Ripley szerepét, de James Cameron forgatókönyve meggyőzte, különösen az, hogy nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a karakter anya, és ez végig meghatározza a cselekmény során betöltött szerepét. A színésznő erre a jelenetre alapozta a filmbeli játékát, és hogy még személyesebb legyen számára, a fotó, ami a sztoribeli lányát mutatja idősen, Weaver anyjának az arcképe.



De ha ilyen fontos volt, miért vágták ki a filmből?

Mint kiderült, egy szerencsétlen félreértés volt az egész.

James Cameron a film DVD-kiadásának audiokommentárjában beszélt erről.

Itt van egy jelenet, amit kivágtak a film moziváltozatából, ami egy kis vita forrása lett Sigourney-val, mert később nyomtatásban azt mondta, hogy az egész film során erre a jelenetre alapozta az egész karakterét, és nagyon megdöbbent, amikor kivették. Bár a film első vetítésekor még azt mondta, nem tetszett neki a jelenet, később mégis egy csomó interjút olvastunk, amelyekben kifejtette, milyen nagy problémája volt ezzel.

Cameron a továbbiakban elmondja, hogy az utómunkálatok menetrendjének szoros időbeosztása miatt nem volt lehetősége megbeszélni a színésznő (vélt) aggályait a képsorral kapcsolatban. A fent említett első vetítés miatt valószínűleg azt hitte, Ray Lovejoy (2001: Űrodüsszeia, A ragyogás) vágó pont Weaver kívánságát teljesíti, amikor kiszedte a szóban forgó részt. Volt azonban egy másik oka is, hogy kivágták a szóban forgó jelenetet.

A pénz.

Gale Anne Hurd producer kommentárja szerint azért távolították el a képsort, hogy a film játékideje közelebb legyen a kétóráshoz.

Ez a jelenet volt az egyik legfontosabb a filmben, és egyike volt azoknak, amelyeket a hosszúság miatt ki kellett hagyni a moziváltozatból. Akkoriban még nem voltak multiplexek, és egy nap csak ennyi vetítést lehetett tartani egy filmből, ezért nem lehetett több két óránál és 10 percnél, hogy a maximális napi vetítési számot elérjük.

A hosszabb játékidő ötről négyre csökkentette volna a napi vetítésszámot a mozikban, ami komolyan csökkentette volna a bevételt, és a Fox produkciós elnöke, Scott Rudin nem akarta ezt megkockáztatni.

A törölt jelenet azonban alig kétperces, és még a kivétele után is két óra 17 perces volt a játékidő. Tehát még ha a képsort időhiány miatt távolították is el, a kihagyása nem segített abban, hogy a film elérje az áhított időtartamot. A Los Angeles Times 1986-os cikke szerint ahhoz, hogy a moziban megkapják a vágyott ötödik vetítést, további 12 percet kellett volna kivágniuk a filmből. 

Ott álltunk azon a londoni járdán, és Rudin megkérdezte, van-e még valami, amit ki lehetne vágni. De úgy éreztük, hogy ha még 12 percet ki kell vennünk, akkor a filmnek nem lenne értelme”

– nyilatkozta a Timesnak James Cameron.


(Forrás: Slashfilm)