Egy tudós szerint van egy óriási hiba a Titanic cselekményében

Persze minden filmben vannak hibák, de egy közkedvelt, és Amerikában igen népszerű tudós szerint a Titanicba több égbe kiáltó baki is került.

De hát Jack is elfért volna azon a nyavalyás ajtón Rose mellett! - ordíthatjuk a vászon felé, miközben nézzük szegény Leonardo DiCaprio vergődését, majd lassú halálát a jeges vízben. Van azonban egy amerikai tudós, bizonyos Neil DeGrasse Tyson, aki még egy ennél is égbe kiáltóbb hibát fedezett fel a filmben. Szerinte eddig végig a rossz kérdést tettük fel.

De ki az a Neil DeGrasse Tyson?! Ő egy amerikai asztrofizikus, író és tudományos ismeretterjesztő személyiség,  jelenleg a Hayden Planetárium igazgatója, illetve az Amerikai Természettudományi Múzeum asztrofizikai részlegének kutatási munkatársa. Ő a műsorvezetője a 2014-ben indult Kozmosz: Történetek a világegyetemről című ismeretterjesztő sorozatnak, amely az eredeti, 1980-as, Carl Sagan által megalkotott Kozmosz: Személyes utazás című sorozat hagyományait viszi tovább. (wikipédia)

Több hiba is van a Titanicban, kezdve azzal, hogy Rose – ha csak egy kicsit is összehúzta volna magát, és arrébb hengeredett volna, akkor tutira felfért volna még Jack is, így meg tudott volna menekülni. Neil DeGrasse Tyson azonban rámutatott még egy hatalmas hibára. Véleménye szerint nem szabad leragadnunk annál a kérdésnél, hogy fizikailag felfért volna-e a vízben úszkáló ajtóra, amire Rose-nak sikerült felfeküdnie. Sokkal inkább az a kérdés, hogy miért csak egyszer próbálkozott meg Jack az ajtóra mászással. Az élete veszélyben volt, és az alapvető életben maradási ösztönnek dolgoznia kellett volna benne. Így fogalmazott erről DeGrasse Tyson a The Huffington Postnak: „Attól függetlenül, hogy végül sikerült-e volna neki, vagy nem, én egynél biztos többször próbálkoztam volna. Megpróbálod egyszer. »Ó, ez így nem fog menni. Na jó, akkor itt fagyok halálra a vízben.« Nem, bocsássanak meg nekem, nem!"

"A túlélési ösztön sokkal erősebb ilyenkor, pláne ennek a karakternek az esetében. Ő egy túlélő, nem?… Én azt mondom, ha ez a karakter Matt Damon lett volna a Mentőexpedícióból, készített volna egy külső motort, és megmentett volna mindenkit. Ez az, ahogyan a tudomány segíthetne neked!”

A filmrészletet elnézve valóban igaza van: Jack elég hamar feladta.

via DigitalSpy