Elhagyatott filmdíszletek

Megesik, hogy egy-egy forgatás végeztével nem bontják le a díszleteket, hanem egyszerűen csak otthagyják.

A Nagy hal városkája

Tim Burton Nagy hal című filmjében szerepel egy városka, ahová a történet évtizedei alatt rendre visszatérnek a szereplők. A díszletváros és néhány különös, "timburtonos" fa az Alabama folyó egyik kis szigetén épült fel, amit a film forgatásának végeztével egyszerűen otthagytak. Az évek alatt tönkrement, néhány épület leégett, de hat közülük még ma is áll.

 

A Tatuin

Bevett turistalátványosság a Csillagok háborúja tunéziai  Tatuin-díszlete, amit a forgatás után otthagytak a homokban. A Baljós árnyak felvételekor a filmesek visszatérve, megdöbbenve szembesültek azzal, hogy a hátrahagyott épületeket romokban találták, köszönhetően a vandáloknak és az ereklyegyűjtő rajongóknak. Ekkor felépítették Mos Espa épületeit, szintén hátrahagyták, de a tunéziai állam azóta jobban odafigyel, hiszen sűrűn látogatott turistalátványosság, mindenki csak jól jár, ha nem hagyják leromlani.

 

A Popeye városkája

Robart Altman Robin Williams és Shelley Duvall főszereplésével készült 1980-as filmje a félszemű spenótfaló matrózról ugyan nem sikerült valami jól, ám a díszlettervezők fantasztikus munkát végeztek: a mesebeli, szedett-vedettnek tűnő, rajzfilmbe illő városka egészen fantasztikusan néz ki. És még ma is megvan, teljes pompájában, özönlenek is a turisták a máltai szigetre.

 

Jancsi és Juliska, a boszorkányvadászok városkája

A 2013-as film már röviddel a bemutató után feledésbe merült, és a díszletei is épp ezt teszik, ahogy az enyészet felzabálja az Augsburg mellett felépített középkori városka épületeit.

 

A plaszówi koncentrációs tábor a Schindler listájából

Az eredeti tábort (szerencsére) réges-rég lerombolták, továbbá kegyeleti okokból Steven Spielberg úgy döntött, hogy az egykor létezőhöz közel inkább felépítik a plasówi koncentrációs tábor mását hét őrtoronnyal, 34 barakkal és a tiszti szállásokkal. A forgatás után nem bontották le, egyszerűen otthagyták, és meglehetősen morbid, ahogy ezek az épületek még ma is ott állnak a gazban.

(Forrás: Listverse)