Elhunyt a Szellemirtók rendezője

75 éves korában meghalt Ivan Reitman, a 80-as és a 90-es évek egyik legsikeresebb vígjátékrendezője. Olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Szellemirtók, a Junior, az Ikrek vagy az Ovizsaru.

Reitman Komáromban született 1946-ban magyar származású zsidó családban, 1950-ben menekültként érkezett Kanadába. Itt ismerkedett meg későbbi alkotótársával, Dan Aykroyddal. Pályáját producerként kezdte, a David Cronenberg-féle Parazitákon és a Veszetten is dolgozott, első komolyabb sikerét az 1978-as Partyzóna jelentette. Első három rendezését Bill Murray főszereplésével készítette el, a Dilibogyók, a Bombázók a seregnek után az 1984-es Szellemirtók már világsiker lett. A 270 millió dollárt termelő filmhez 1989-ben folytatást is készített, a fia, Jason Reitman által jegyzett harmadik résznek pedig producere volt.

A 90-es években az akciósztár Arnold Schwarzenegger vígjátéki karrierjét egyengette az olyan filmekkel, mint a a Junior, az Ikrek és az Ovizsaru, és ő jegyezte producerként a Beethovent is. Az új évezredben is aktív maradt, emlékezetesebb filmjei közé tartozik ebből a periódusból a Hat nap, hét éjszaka, az Evolúció, A szuper exnőm és a Csak szexre kellesz.

Legnagyobb erőssége rendezőként a gondosan kidolgozott forgatókönyv és a színészi játék összehangolása volt. Képes volt rá, hogy az improvizáció mestereiként ismert színészeiből (John Belushi, Dan Aykroyd, Bill Murray, Rick Moranis) kihozza a maximumot, de közben mégis megtartsa a rendezői kontrollt.

Az vigasztal bennünket, hogy filmesként örömöt és nevetést adott megszámlálhatatlanul sok embernek világszerte. Reméljük, hogy azok, akik ismerték őt a filmjein keresztül, örökké emlékezni fognak rá -

áll a rendező gyerekeinek közös közleményében.

Paul Feig, a Koszorúslányok és a 2016-os Szellemirtók rendezője a közösségi médiában emlékezett meg róla. Mint írta, az a megtiszteltetés érte, hogy együtt dolgozhatott Reitmannal, és rengeteget tanult tőle.

A kedvenc vígjátékaim nagy részét ő rendezte. Mi, akik a komédia műfajában dolgozunk, mind nagyon sokkal tartozunk neki. Köszönet mindenért, Ivan!”

Kumail Nanjiani egyszerűen csak legendának nevezte, hozzátéve, hogy „abszurd, hogy mennyi kiváló filmet készített.”

Via: Variety / THR