Elhunyt Gilbert Gottfried, a Ford Fairlane Johnny Crunch-a

A komikus 67 éves volt.

Gilbert Gottfriedet sokan a Disney-féle Aladdin Jágójának (a gonosz Jafar, hasonlóan gonosz, de nagyon vicces papagája) hangjaként ismerték, de mivel Magyarországon a többség szinkronosan ismeri a rajzfilmet, inkább csak annyit mondunk: Johnny Crunch. A megkerülhetetlen, vaskos tréfákat kedvelő és a politikai korrektséget még csak hírből sem ismerő komikus az izomsorvadás egy fajtájában, 2-es típusú miotóniás disztrófiában szenvedett, és ez vezetett a halálához is. 67 éves volt.

A brooklyni születésű, barkácsáruház-tulajdonos fia kimaradt a középiskolából, és 15 évesen kezdett standupolni. 1980-ban bekerült a Saturday Night Live csapatába, de kevés feladatot kapott, így mindössze 12 adás után otthagyta a műsort. Elmondása szerint a mélypont az volt, amikor egy temetési szkeccsben a holttestet játszotta. Bámulatosan improvizált és tehetségét filmjeiben is kiaknázta, mint a Beverly Hills-i zsaru 2-ben, a Ford Fairlane kalandjaiban vagy az Aladdinban, és nem volt könnyű dolga, hiszen Eddie Murphy és Robin Williams is rögtönzőzsenik. Előadásmódjának egyik jellegzetessége magas hangja volt, ami egyébként nem a természetes orgánuma. 

Úgy készültem, mint De Niro.  Egy évig egy papagájcsaláddal éltem.

– mondta viccesen 2018-ban az Aladdin Jágójára való "felkészülésről".

Forrás: Jim Spellman/Getty Images

 

A filmek mellett sorozatokban is játszott és showműsorokat is vezetett. Rendszeresen szerepelt a Hollywood Squares és Howard Stern rádióműsorában, ahol Groucho Marxot, Lugosi Bélát és Andrew "Dice" Clayt utánozta, 2014 óta társ-műsorvezetője volt a Gilbert Gottfried's Amazing Colossal Podcastnek. Az Entertainment Weekly egyszer megjegyezte róla, hogy

a képernyőn megjelenő 101 komikus közül senki sem viccesebb – vagy gusztustalanabb – Gilbert Gottfriednél.

Ha ízléstelenségről vagy polgárpukkasztásról volt szó, Gottfried nem rezelt be: 2005-ben DVD-n és CD-n megjelentette a Gilbert Gottfried Dirty Jokes című kiadványt, amelyen 50 percen keresztül "a legviccesebb és legmocskosabb vicceket" mesélte a New York-i Gotham Comedy Clubból. A 2016-os Emmy-díjátadón pedig egy csomó önkielégítős viccet mondott, miután a Pee-wee Hermant alakító Paul Reubens-t letartóztatták, mert egy felnőtt moziban maszturbált. A beszámolók szerint a díjátadó közönsége meglehetősen kényelmetlenül viselte a tréfákat.

Az 1980-as években a People arról számolt be, hogy Gottfried stand-up műsorában szerepelt egy részlet Jacqueline Kennedy Onassisszal való első "találkozásáról":

Odamentem Jackie O-hoz, és meg akartam törni a jeget. Ezért azt kérdeztem: "Emlékszel, hol voltál, amikor meghallottad, hogy JFK-t lelőtték?

Halálának hírére több sztár is megemlékezett róla.

"Gilbert Gottfried megnevettetett olyankor, amikor a nevetés nem jött könnyen" – tweetelte Jason Alexander. – "Micsoda ajándék. Nem ismertem őt jól, de imádtam, amit megosztott velem. Legjobb kívánságaim és együttérzésem a családjának".

"RIP Gilbert. Gilbert Gottfried előzenekara a Carolinesban és a Princeton Catchben volt az egyik legizgasabb a korai stand up életemben" – írta Jon Stewart. –

El tudta érni, hogy levegő után kapkodj... egyszerűen leírhatatlanul és szokatlanul vicces volt... A fenébe.

Mark Hamill így búcsúzott tőle: "A komédia sok szempontból egyedülálló hangja volt. Kiszámíthatatlan, egyedi, fergeteges és pótolhatatlan!

Köszönjük az életre szóló nevetést, uram.

 

(Forrás: The Hollywood Reporter)

Címlapkép: Jim Spellman/Getty Images