Elhunyt Shelley Duvall

Shelley Duvall, akit leginkább a Ragyogásból és számos Robert Altman-filmből ismerhetünk, 75 éves korában elhunyt. Halálát cukorbetegség szövődményei okozták.

Shelley Duvall halálhírét, Dan Gilroy nyilatkozatban erősítette meg:

"A drága, édes, csodálatos élettársam és barátom itt hagyott minket. Túl sokat szenvedett az elmúlt években, de most már szabad. Repülj el, gyönyörű Shelley"

- fogalmazott Gilroy. Shelley Duvall 75 évesen, álmában hunyt el a texasi Blancóban lévő otthonában.

Bár a legtöbb filmrajongó Jack Nicholson nevével fémjelzett Ragyogás című Kubrick-filmből ismeri, a színésznő sokat dolgozott együtt Robert Altmannal, és saját produkciós cége volt, Think Entertainment néven, ami díjnyertes gyerektévéműsorokat készített. 

Robert Altman fedezte fel, aki aztán az 1970-es Brewster McCloud című vígjátékában osztott rá szerepet. Láthattuk még a rendező McCabe és Mrs. Miller című westernjében, Woody Allen Annie Hall-jában és ő volt az 1980-as élőszereplős Popeye-ben Robin Williams kedvese, Olív. 1977-ben a Három nő című filmért Cannes-ban nyert díjat. 2002-ben romló egészségi állapota miatt visszavonult a színészettől.

Életére traumatikus hatással volt a Ragyogás forgatása a zsarnoki Stanley Kubrick-kal, és ez az életét és karrierjét is szinte teljesen tönkretette. Több interjúban is mesélt az őt ért traumáról: volt olyan, hogy a szerep kedvéért egész napokat töltött sírással.

“Arra gondolsz, hogy valami nagyon szomorú dolog van az életedben, vagy hogy mennyire hiányzik a családod vagy a barátaid. De egy idő után a tested fellázad: »Ne csináld ezt velem. Nem akarok minden nap sírni«” – mondta egy interjúban.

9 színész, aki durva traumákat élt át a filmje miatt

Van, aki nem mert zuhanyozni, van, aki súlyproblémákkal küzd; és van olyan is, akinek az édesanyja részvéttáviratokat kapott.

Tovább

 

Kubrick maximalizmusa legendás: számtalanszor vett fel egyetlen jelenetet. Azt például, amiben Duvall egy baseball ütővel védekezik az erőszakosan fellépő férjével (Jack Nicholson) szemben 127-szer forgatták le. És közben végig zokognia kellett: “Felébredsz hétfőn, kora reggel, és rájössz, hogy egész nap sírnod kell, mert ez volt beütemezve – így egyszerűen elkezdtem sírni.”