Előkerült a gyanús körülmények között eltűnt kínai sztár

Fan Bingbing közösségi média-oldalán adott életjelet magáról – üzenetét azonban vélhetően a kínai hatóságok diktálták.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Kína egyik legnagyobb sztárjának számító, az X-Men: Az eljövendő múlt napjaiban is szereplő színésznőt július elején látták utoljára, posztolni pedig – az új üzenetet megelőzően – július 26-án posztolt legutóbb. Eltűnésének minden bizonnyal ahhoz volt köze, hogy a kínai hatóságok adócsalással gyanúsították. Azt gyanítják ugyanis, hogy Fan 2003-as filmje, a Shou ji (Cell Phone) után valójában nem 1,6 millió dollárt kapott, amennyit bevallott, hanem sokkal többet, mintegy 7,8 milliót.

Rajongói viszont (a sztárnak 62 millió követője van a legnépszerűbb kínai közösségi médiás felületen, a Weibón) azért kezdtek aggódni érte, mert először az jelent meg róla a hivatalos állami médiában, hogy eljárás folyik ellene, őrizet alatt áll és jogi felelősségre vonásra számíthat; ám később a szóban forgó cikk eltűnt az internetről, a hatóságok pedig nem kommentálták az értesülést – Fan viszont továbbra sem került elő.

Forrás: Emma McIntyre / Getty Images

 

Most viszont megjelent egy bocsánatkérő közlemény a színésznő közösségi média-oldalán, október 3-i dátummal, ezzel párhuzamosan pedig a kínai adóhivatal bejelentette, hogy nyomozásukat követően Fannak több száz millió jüan büntetést kell befizetnie, amennyiben el akarja kerülni a büntetőpert és a felelősségre vonást.

Hírügynökségi kalkulációk szerint a szóban forgó összeg 129 millió dollárnak felel meg, ami elképesztő mértékű büntetés, és a hatóságok szerint az indokolja, hogy a fent említett példa csak egy a sorból Fan adóelkerülései közül – de persze

az államhatalom bármit mondhat, és bármekkora büntetést kiróhat rá.

A sztár bocsánatkérő közleménye is több mint gyanús. Azt írja, hogy rendkívüli módon aggódik a hiba miatt, amit elkövetett, és hogy cserben hagyta az országot, elbukott a társadalom szemében és becsapta a rajongóit is, ezért mindenkinek a bocsánatáért esedezik. A hosszú bűnbánó nyilatkozat teljes szövege angolra fordítva ide kattintva olvasható el.


(via Variety)