Elveszettnek hitt Kubrick-kézirat került elő

A majdnem teljesen befejezett forgatókönyvet akár le is lehetne forgatni.

Az MGM stúdió pecsétjével és az 1956. október 24-i dátummal ellátott (azaz egy évvel az alkotó számára áttörést hozó A dicsőség ösvényei előtt született), Burning Secret című forgatókönyvet a walesi Bangor Egyetem filmtudomány-professzora, Nathan Abrams találta meg.

Miután csalódott a hollywoodi stúdiórendszerben, Kubrick 1961-ben Nagy-Britanniába költözött, így sok személyes iratát és kéziratát ott archiválták. Abrams épp a legendás rendező utolsó filmjéről, a Tágra zárt szemekről készül írni egy monográfiát, és az ehhez kapcsolódó kutatásai közben bukkant rá a becses leletre.

Stanley Kubrick. Forrás: Evening Standard / Getty Images

 

„Nem tudom elhinni. Ez hihetetlenül izgalmas, hiszen

mindenki azt hitte, hogy ez a forgatókönyv örökre elveszett”

– nyilatkozta a professzor, aki szerint a mű annyira közel áll a befejezett állapothoz, hogy bármikor le lehetne forgatni (ez egyébként megtörtént már Kubrickkal, hiszen 1999-ben bekövetkezett halála után két évvel mutatták be az A. I. – Mesterséges értelem című sci-fit, amit Steven Spielberg az ő forgatókönyve alapján adaptált).

A Burning Secret (Égő titok) Stefan Zweig 1913-as regényén alapul, és egy züllött férfiról szól, aki egy előkelő fürdőhelyen azért kezd el barátozni egy tízéves fiúval, hogy elcsábítsa annak anyját. Hogy a forgatókönyv alapján annak idején miért nem készült el a film is, arról megoszlanak a vélemények: egyesek szerint az MGM mondott nemet, amikor rájöttek, hogy Kubrick már javában forgatja A dicsőség ösvényeit a United Artists stúdióval. A kéziratot megtaláló Abrams ezzel szemben úgy gondolja: a témát találták túl kockázatosnak az ötvenes évek Amerikájában.


(via The Wrap)