Ez a 10 legvérfagyasztóbb horrorjelenet

Csak erős idegzetűeknek!

A Slashfilm stábja összeszedte a filmtörténet szerintük legijesztőbb 31 jelenetét. A cél az volt, hogy a valóban legparább képsorok kerüljenek be, így kimaradtak olyan ikonikus jelenetek, mint a Psycho zuhanyfülkés gyilkossága, a Rosemary gyermeke ijesztgetései, vagy a klasszikus Frankenstein-filmek. A 31 jelenetet tovább szűkítettük, így született meg ez a top 10. Jó borzongást!

10. A láthatatlan ember

A 2020-as A láthatatlan ember több mint szimpla horror, a bántalmazó kapcsolatok borzalmait is bemutatja: egy Cecilia nevű építész (Elizabeth Moss) meg van győződve arról, hogy manipulatív exbarátja, a techmogul Adrian megrendezte a saját halálát, és most láthatatlanná változva kínozza őt. Az állításainak azonban senki nem hisz, és a kiszámíthatatlan viselkedését aggasztónak találják. 

Cecilia meggyőzi a nővérét, hogy találkozzanak egy étteremben, nyilvánosan, hogy megmagyarázza neki, Adrian valóban életben van, és továbbra is zaklatja és bántalmazza őt. Miközben kétségbeesetten próbálja meggyőzni a szkeptikus nővérét, hirtelen egy kés tűnik fel, amely Cecilia feje mellett lebeg, majd "átrepül" a vacsoraasztalon, és elvágja a testvér torkát, hogy aztán visszatérjen Cecilia kezébe. Ez egy önmagában is hatásos jump scare, de az igazi horror az, amikor rádöbbenünk, hogy Adrian tényleg mindenre képes.

9. [Rec] – A padláson


A spanyol riporter, Ángela (Manuela Velasco) és operatőre, Pablo egy barcelonai tűzoltóbrigád éjszakai műszakját akarják dokumentálni, ehelyett azonban karanténba kerülnek egy vírusveszélyes lakótelepen belül. Ahogy Angela és Pablo végül egy emeleti lakásban reked, a padlásfeljáró ajtaja kinyílik. Pablo a feje fölé emeli a kameráját, hogy kiderüljön, mi dübörög ott. Az objektív lassan körbeforog, és a rendezők az utolsó milliszekundumra tartogatják a végső ijesztgetést.

Amikor Pablo már majdnem befejezi a teljes körforgást, az egyik lakó fertőzött gyermeke fülsiketítő sikollyal egyenesen a képernyő felé veti magát, és a kamera lezuhan. Ez a legjobb példa arra, hogyan lehet az olcsó eszköznek tartott jum scare-t tökéletesen használni.

8. Halloween – A szekrényben


Ez az egyik leghíresebb jelenet a valaha készült egyik leghíresebb horrorból, és nem véletlenül.

John Carpenter 1978-as remekművének végén a Jamie Lee Curtis alakította Laurie Strode egyedül van, minden barátja halott, miközben a maszkos őrült, Michael Myers megpróbálja megölni. Menedéket keres, a szekrényben bújik el, de a férfi megtalálja. Michael az ajtón zörög, mielőtt betörné azt, és olyan hangosan zihál, hogy majdnem elnyomja Carpenter ikonikus zenéjét. Fel- és lekapcsolja a szekrény izzóját, fény árasztja el az apró teret, mielőtt újra sötétségbe borulna. Szó szerint nincs hová menekülni: pár centi választja el a mumust a következő áldozatától. Laurie mégis visszavág, először egy ruhafogassal, majd Michael elejtett késével. De néhány másodpercig a film visszaadja azt a bénító borzalmat, amit egy vérszomjas gyilkossal összezárva érezhet az ember.

7. A dolog – Kéz őrület

 

Carpenter klasszikusa a testhorror-filmek etalonja,

amelyben egy antarktiszi kutatócsoportot egyenként vadász le egy idegen lény, méghozzá úgy, hogy beszivárog a testükbe, és borzalmas módon kiforgatja őket. Miután Norris (Charles Hallahan) szívrohamot kap, a rezidens orvos defibrillátorral próbálja megmenteni az életét. Ám amikor a korongot a férfi mellkasához akarja nyomni, agyarként nyílik szét a felsőtest, és leharapja az orvos karjait.

És ez még csak a kezdet. Miközben szegény dr. Copper (Richard Dysart) sikoltozik és vér spriccel levágott karjaiból, egy második Norris fej - amelyet a benne lévő idegen hozott létre, és amely bármilyen szerves lényt képes lemásolni - rákszerű lábakkal bukkan elő a mellüregből. Norris eredeti feje eközben leválik a testéről és menekülni kezd. Szerencsére MacReady (Kurt Russell) a közelben van, hogy megtegye az egyetlen ésszerű dolgot: lángszóróval lefúj mindent, ami abban a szobában van.


6. Jelek – Idegen a szülinapi zsúron


Merrill (Joaquin Phoenix) megszállottan hisz abban, hogy földönkívüliek érkeztek a Földre, és miután elalszik a tévé előtt, arra ébred, hogy a hírműsorban "megdöbbentő képsorokat" mutatnak. Sajnos a felvétel nem túl jó minőségű, és egy születésnapi partin készült, így egy csomó idegesítő gyerek ugrál a kamera előtt, és eltakarja a lényeget

A frusztrált Merrill odaszól nekik a tévén keresztül: "Mozgás gyerekek! Vamanos!", ami egy komikus pillanat, és szinte azonnal követi az első igazi földönkívüli látványa. Egy fotón hülyén nézne ki: csak egy elmosódott felvétel egy magas, jelmezes fickóról. De ami a filmtörténet egyik legijesztőbb pillanatává teszi, az a felvezetés és Merrill reakciója - felkiált és hátrál a tévétől, mintha azt hinné, hogy az idegen megragadja a képernyőn keresztül.

5. Sinister - Fűnyírás

A 2012-es Sinisterből jó pár rémisztő pillanatot ki lehetne választani, de a fűnyírós epizódot semmi sem übereli.

Ethan Hawke karaktere felfedez egy doboz Super 8-as tekercset, amelyek mindegyike különböző családok meggyilkolását ábrázolja. A "Lawn Work '86" feliratú felvételen egy láthatatlan alak egy családot filmez az esőben a házuk előtt, majd vágás, és már azt látjuk, hogy az alak kinyitja a hátsó kert kapuját, és bekapcsolja a kint elhelyezett fűnyírót. A kamera a fűnyíró útját mutatja, amelyet csak a kamera fénye világít meg. A fűnyíró rövid ideig egyenes úton halad a fűben, mielőtt a fény rávetül az előbb látott családra, akik megkötözve hevernek a fűbe, amíg a fűnyíró le nem tarolja őket. Az ijesztgetés részben azért hatásos, mert teljesen a semmiből jön így váratlanul éri a nézőt.


4. A texasi láncfűrészes mészárlás – Bőrpofa feltűnik

Van olyan horror, amely attól félelmetes, hogy mennyire egyszerű: egy ház, néhány gyerek, egy diszfunkcionális család és egy láncfűrészes férfi, és más nem is kell.

Tobe Hooper 1974-es filmjében Sally, a bátyja, Franklin és barátaik egy régi házba botlanak, ahol a Sawyer család lakik. Igazi karakter mind, de a legnagyobb sztár a nagyra nőtt fiuk, akit az emberi bőrből készült maszkja miatt Bőrpofa néven fut.

Első megjelenése nincs túlcifrázva: Sally egyik barátja, Kirk bemegy a házba, hogy megnézze, van-e ott valakinek benzin a furgonjához. És van ott valaki. Egy disznó visításától kísérve Bőrpofa toronymagas alakja felbukkan az ajtóban, és egy kalapáccsal megrepeszti Kirk kupoláját.

Nincs zenei aláfestés, nincs jump scare, csak az acél csontra csapódásának zaja.

Ha ehhez még hozzáadjuk a nyitószöveget, amely azt állítja, hogy az események igaz történeten alapulnak, akkor megvan az üzemanyag a későbbi rémálmainkhoz.


3. A nyolcadik utas: a halál – A kitörés

John Hurt karakterének halála Ridley Scott 1979-es Alienjében a sci-fi horror műfaj egyik legendás pillanata – nem véletlen, hogy Mel Brooks az Űrgolyhókban parodizálta.

Kane ekkor már papíron túl van a nehezén, hiszen az idegen lény levált az arcáról. A Nostromo legénységével együtt rehidratált ételeket vacsoráznak épp. Kane bekap néhány falatot, de aztán fuldokolni kezd. A legénység tagjai elborzadva nézik, ahogy eltorzul a fájdalomtól a teste, majd egy robbanásszerű hanghatást követően a fehér ruhája vörösre vált. Még néhány rángatózás, és a Kane-ben növekvő Xenomorph-bébi a meleg emberi vértől nyálkásan kilökődik a testéből

2. Örökség – Valami lóg

Peter Graham (Alex Wolff) azután ébred fel, hogy az iskolában saját arcát az íróasztalba verte, és eltörte az orrát. Valószínűleg agyrázkódást szenvedett. Felül, és hívja az anyját, a Toni Collette által alakított, gyászoló - és most már megszállt - Annie-t. Nem jön válasz.

Csak csend, mozdulatlanság és sötétség.

A szoba ugyanúgy néz ki, mint korábban, de valami mégis más.

A szoba bal felső sarkában ott lóg Annie, természetellenesen kapaszkodva a falba, mint egy pók. Nem mozdul, nem beszél. Csak nézi a fiát, aki, lassan megfordul, de addigra némán továbbmászik.

Elméletileg a legriasztóbb a nő kicsavart testhelyzete, a gyakorlatban viszont a sötétség hozza ránk a frászt, ahogy gyerekként is. Nem vagy benne biztos, hogy látsz valamit, de amint a szemed hozzászokik a fény hiányához, meglátod a némán figyelő alakot, és levegőt is elfelejtesz venni.

1. Deborah Logan pokolra szállása – Gyerekmajszolás

Adam Robitel „found-footage” horrorfilmje egy Alzheimer-kórral küzdő idős nőről szóló ál-dokumentumfilmként indul, de a filmkészítők végül megtudják, hogy alanyuk, Deborah Logan nem beteg. Hanem megszállta egy szellem. Egy kannibál orvosé, aki öt fiatal lányt akart megölni egy gonosz rituálé részeként. Akivel végül Deborah végzett, hogy megmentse a saját lányát. 

A csúcsjelenetben Deborah egy fiatal lánnyal egy sötét barlangba menekül, hogy befejezze a rituálét, a kamerás stáb pedig üldözőbe veszi. Miközben a kamera a halvány fényeivel kutatja a barlangot, hirtelen feltűnik Deborah, és látjuk, ahogy az állkapcsát kígyóként kiakasztva, a száját a gyerek feje köré tekerve épp arra készül, hogy egészben felfalja.

A kézikamera és a filmzene hiánya felkavaró realizmust kölcsönöz a képnek, ami annyira sokkoló, hogy GIF vált belőle az online fórumokban.

 

via: Slashfilm