Ez lesz idén filmfesztiválok helyett

A világ legnagyobb filmfesztiváljai közül több mint húsz fogott össze, hogy a koronavírus miatt elmaradó események helyett a YouTube-on mutassanak be filmeket, ingyenesen.

A tíznaposra tervezett We Are One: A Global Film Festival többek közt Berlinből, Cannes-ból, a Sundance-ről, Torontóból, a Tribecából, Jeruzsálemből, Mumbaiból, Szarajevóból, Sydneyből, Tokióból, Londonból és Velencéből mutat be filmeket május 29-től kezdődően – közölte hétfőn a Tribeca Enterprises és a YouTube.

Az online fesztivál keretében nagyjátékfilmeket, dokumentumfilmeket, zenés és humoros tartalmakat, illetve beszélgetéseket lehet majd streamelni. A részletes programot a szervezők egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de valószínűleg nem a neves filmfesztiválokon debütáló új nagy durranásokat mutatnak be.

Jane Fonda és Robert Redford a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 2017-ben. Forrás: Pascal Le Segretain / Getty Images

 

Habár az amúgy májusban tartandó Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál elmaradása és a szeptemberi Velencei és Torontói Nemzetközi Filmfesztivál bizonytalanná válása miatt a filmesek és a stúdiók elvesztettek egy fontos lehetőséget új alkotásaik bemutatására, nem valószínű, hogy azokat ingyen bocsátanák a közönség elé.

Jane Rosenthal, (Robert De Niro mellett) a New York-i Tribeca filmfesztivál egyik alapítójának közlése szerint a kezdeményezéssel az a céljuk, hogy a határokon átnyúlva egyesítsék és inspirálják az embereket a járvány idején.

„Amire az egész világon a leginkább szükség van most, az a gyógyulás. Mi ezzel járulunk hozzá”

– mondta Rosenthal. A lélekgyógyítás mellett pedig a szervezők arra is buzdítják majd a nézőket, hogy az online program ugyan ingyenes, de jó lenne, ha adakoznának a WHO Covid-19 szolidaritási alapjába.


(via The Guardian)