Ezek a legjobb félelmetes gyerekfilmek

Gyerekkorunk legnagyobb meseélményei között ott sorakoznak azok a filmek, amiktől kicsit féltünk, és összezavarodtunk. Az ártatlan Bambitól az agyevő óriásrovarok támadásával sokkoló Idő uraiig sok olyan mese van, ami gyerekként azért kicsit erős volt, most mégis szívesen gondolunk vissza rájuk. A listánkból kiderül, hogy azért a mai gyerekeknek is lesz mitől rettegnie.

Karácsonyi lidércnyomás

Tim Burton fantáziavilága egyszerre végtelenül bájos és bizarr. Miközben egy elegáns, öltönyt viselő csontváz elraboltatja a Mikulást, bársonyos hangján kedves dalokat énekel. Bár egy kisfiú levágott fejet kap ajándékba karácsonyra, és a főhősnő egy rongybaba, akinek lejárnak a kezei és a lábai, a mese egy olyan elképesztő fantáziavilágba visz, ami biztosan alaposan megbirizgálja a gyerekek képzelőerejét.



Az idő urai

A magyar-francia sci-fi animációnak már az első jelenete is rettenetes, egy kisfiú az apjával balesetet szenved egy különös bolygón. Miután az apja nem éli túl a balesetet, egyedül marad, és amíg érkezik a segítség, agyevő óriásrovarok támadják meg. Az idő urai pszichedelikus univerzumát nemcsak félelmetes, de kedves lények is lakják, és a történetbe az Idő urai visznek izgalmas csavart. A magyar verzióban Kállai Ferenc, Halász Judit és Haumann Péter adták a karakterek hangját, amit harminc évvel később igazán nosztalgikus élmény újra hallani.



Fantasztikus labirintus

Ez a film azoknak a lányoknak lehetett igazán örök élmény, akiknek kistestvére van. A főszereplő mérgében azt kívánja, hogy a kisöccsét vigye el a koboldkirály, csakhogy arra nem számít, hogy a kívánsága azonnal be is teljesül. Sarah-nak ezután egy átjárhatatlannak tűnő labirintuson kell átjutnia, miközben bizarr lényekkel találkozik, és az ijesztőre sminkelt, kócos David Bowie kísérti. A Muppets alkotójának bábjaihoz fogható figurákat azóta se látni gyerekfilmben.

 

Coraline és a titkos ajtó

Egészen másfajta bábfilm a Neil Gaiman meséjéből készült Coraline és a titkos ajtó. A képek alapján kedves gyerekmozinak is gondolhatnánk, de a valóság távol áll ettől. Coraline boldogtalanul éldegél a szüleivel az új vidéki házukban, amíg rá nem bukkan egy titkos ajtóra. Ez egy párhuzamos valóságba vezet, ahol minden majdnem ugyanolyan, csak sokkal jobb. Kár, hogy ijesztő fekete gombszeme van mindeninek. Hamar kiderül azonban, hogy ez egy csapda, ahonnan csak nagyon nehezen lehet kikeveredni.



Végtelen történet

A nyolcvanas évek egyik legkirályabb ifjúsági filmje volt a Végtelen történet, amiben a könyvkukac főszereplő egy barátságos fehér sárkány hátán repkedhetett. A könyvek által megelevenedő fantáziavilág nem minden eleme ennyire kellemes, pláne, hogy az egész épp a pusztulás szélén áll, mert folyamatosan zabálja fel a Semmi. Az óriás kőevő szörny és az egész hegynyi mocsári teknős még semmi a sötétből acsarkodó fekete farkas és a pillantásukkal embereket megsemmisítő hatalmas szfinxek mellett. Az egyik legkegyetlenebb jelenet mégis az, amikor Atreju lova belefullad a Szomorúság Ingoványába.



Bambi

Bár 75 éves elmúlt, máig minden idők egyik legszebb animációs filmje a Bambi. Ez egyrészt annak a hatalmas energiának köszönhető, amit beleöltek, például igazi őz állt modellt a rajzolóknak a stúdióban. A fantasztikus háttereket pedig egy kínai művész, Tyrus Wong festette, aki művészeti vezetőként fogta össze az animációt. Az erdőben éldegélő cuki állatok meséjét viszont időről időre megszakítja az ember, pontosabban a vadász megjelenése, ami mindig óriási riadalmat és sok fájdalmat okoz. Bambi édesanyjának halála sok gyereket nyomasztott jóval a mese vége után is.



Charlie és a csokigyár

Roald Dahl a huszadik század egyik legnagyobb meseírója, annak ellenére, hogy a történetei gyakran szokatlanul sötétek, a felnőttszereplői pedig gyerekekkel kegyetlenkednek. Az ő könyvéből készült a Matilda című mesefilm és Wes Anderson A fantasztikus Róka úr című csodálatos bábanimációja is. Ezek ártatlan gyerekmesék a Charlie és a csokigyár című regényéhez képest, amit rögtön kétszer is megfilmesítettek, pedig a címszereplő csokigyáros több gyereket likvidál menet közben. A modern verzióban Johhny Depp játszotta őt Tim Burton rendezésében, de még híresebb Gene Wilder alakítása, aki a 21. században mémként támadt fel.