Ezek a legsikeresebb filmes franhcise-ok

Bár külön tanulmány készült a témában, nem túl meglepő a lista: Star Wars-, Pókember-, Marvel-filmek.

Mára a filmvilágban mindent eluraltak a mozis univerzumok, így nem csoda, hogy a Betway Insider elérkezettnek látta az időt arra, hogy készítsen egy kutatást róluk, amelyben arra jutottak, hogy nem sok franchise tudja tartani a lépést a Marvellel. Egyedül a Pókember- és a Star Wars-filmek mondhatják még magukénak a legsikeresebb franchise címet (habár Marvel-tulajdon, a tanulmány külön vizsgálta a Marvel Mozis Univerzumtól a Pókember- és az X-Men-részeket).

A kutatás persze összetettebb volt annál, mint hogy melyik filmes világ darabjai termelték a legtöbb bevételt: a box office-eredményeken kívül így nézték az általuk elnyert díjakat, a wiki fandom pontszámokat, az IMDb-értékeléseket és a visszatérő szereplőket. Figyelembe vették ezenkívül a címekre irányuló keresések számát, a kapcsolódó termékeket árusító boltokat, a premierdátumokat és az előzeteseket is.

A dobogósok. Forrás: Fórum Hungary / InterCom / Fórum Hungary


10,3 milliárd dolláros összbevételével és több mint 340 díjával és kiemelkedő IMDb-s pontszámával

a verseny egyértelmű győztese a Star Wars-franchise lett,

míg 8,3 milliárd dolláros bevételi eredménnyel, 180-nál is több elismeréssel és szintén kimagasló IMDb-s értékelésével a Pókember-univerzum kapta az ezüstérmet. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát a Marvel-filmek érdemelték ki, 27 milliárdos bevétellel (ami itt ugye sokkal több produkció között oszlik el) és több mint 550 díjjal.

Az elképesztő box office-eredmények, a szakmai díjak és a magas felhasználói pontszámok mellett ezek a franchise-ok pedig azt is elmondhatják magukról, hogy a kritikusok is szeretik őket, mivel a legtöbb Star Wars-, Pókember- és Marvel-film a Rotten Tomatoes kritikaösszesítő oldalon elnyerte a „certified fresh” minősítést (azaz a site a „rohadt”-tal szemben frissnek értékelte, amely értékelést a 60 százalék fölött teljesítő filmek kapják).


(via Looper)