Három éve hunyt el Sir Christopher Lee

Eljátszotta Drakulát, Frankenstein szörnyét, Sherlock Holmest, James Bond egyik ellenfelét, de ő volt Szarumán és Dooku gróf is. Nyolc nyelven beszélt és öregkorában metált énekelt. A színészlegenda három éve, 2015. június 7-én halt meg.

Három éve, 93 évesen hunyt el az egyik legnagyobb filmes legenda, Sir Christopher Lee. Életműve egészen páratlan, rá tényleg mondhatjuk, hogy ikonikus szerepet játszott, jórészt gonosztevőket. Svájcban majd Angliában tanult a legelitebb iskolákban, hatalmas klasszikus műveltségre tett szert, és a második világháborúban pilótaként harcolt, elő is léptették repülőszázadossá. Nyolc nyelven beszélt: angolul, olaszul, franciául, németül, spanyolul, svédül, oroszul és görögül.

Színészi karrierje az '50-es évek végén indult be igazán, amikor csatlakozott az akkoriban alapított, legendássá vált brit stúdióhoz, a Hammerhez. A cég filmjei örökre meghatározták a gótikus horrorok látványvilágát és hangulatát - Az Álmosvölgy legendájával és a Halott menyasszonnyal Tim Burton a stúdió alkotásai előtt tisztelgett, és persze, hogy Lee-t is felkérte egy-egy szerepre -, sokat merítettek Edgar Allan Poe műveiből, és több klasszikus rémalak történetét is feldolgozták. Lee számos Hammer-filmben szerepelt - a stúdió másik legnagyobb színészével, jó barátjával, Peter Cushinggal együtt -, eljátszotta Drakula grófot, Frankenstein szörnyetegét, még a múmiát is. A kultikus A vesszőből font emberben ő volt a kis szigeten virágzó, belterjes, bizarr kultusz vezetője.

Később láthattuk őt Sherlock Holmesként, Doktor Jekyll/Mister Hyde-ként, Az aranypisztolyos férfiban James Bond aktuális ellenfelét, Scaramangát, míg Richard Lester remek A három testőrében és folytatásaiban Rochefort grófot alakította. John Carpenter először neki kínálta fel Dr. Loomis szerepét a Halloweenban, de nemet mondott, helyette Donald Pleasence hajkurászhatta Michael Myerst. Lee utólag nagyon megbánta a döntését. Túl a nyolcvanon kissé megkopott karrierje ismét felvirágzott: először Szarumánként Középföldén, majd a messzi-messzi galaxisban Dooku grófként gonoszkodhatott.

Élvezet hallgatni jellegzetes, dörgő hangját, szavaljon verset vagy énekeljen. Metálszámokban is közreműködött, mi több, 90 évesen vegyítette a műfajt a karácsonyi muzsikával saját albumán, majd rá egy évre elkészítette a folytatást is.