Harvey Weinsteinről mintázták A Gyűrűk Ura egyik orkját

Elijah Wood árulta el egy podcastben, hogy a filmtrilógia executive producerének mását készítette el az egyik maszkmester.

Elijah Wood azt állítja, hogy A Gyűrűk Ura egyik orkját a szexuális zaklatásaiba belebukó, jelenleg börtönbüntetését töltő hollywoodi filmproducerről, Harvey Weinsteinről mintázták. A színész (aki Frodót alakította a kultikus Tolkien-regények szintén nagy népszerűségnek örvendő filmváltozatában) Dax Shepard Armchair Expert címen futó podcastjében beszélt erről.

Az egyik ork maszkot, és erre igen élénken emlékszem, úgy tervezték meg, hogy Harvey Weinsteinhez hasonlítson, afféle »nesze, b*aszd meg« utalásként. Azt hiszem, erről most már teljesen oké beszélni. A fickót k*rvára lesittelték. B*ssza meg!
Forrás: InterCom

 

Harvey Weinstein egykoron Hollywood egyik legbefolyásosabb producere volt, a karrierje azonban derékba tört 2017-ben, amikor a The New York Times lehozott egy terjedelmes oknyomozó cikket Weinstein sokak által köztudott, de a nyilvánosság előtt éveken át eltitkolt szexuális zaklatási ügyeivel kapcsolatban, amelyek miatt végül 23 év börtönre ítélték.

Érdekesség, hogy Harvey Weinstein és Bob Weinstein cége, a Miramax rendelkezett eredetileg J.R.R. Tolkein könyveinek megfilmesítési jogával, ám az 1990-es évek közepére a testvérpár rájött, hogy a regények megfilmesíthetetlenek. Nem tudtak megegyezni Peter Jackson rendezővel sem az ő moziváltozatának költségvetéséről, és arról sem, hogy egyáltalán hány film készüljön a híres-neves regénytrilógiából. Viszont a Miramax megengedte Jacksonnak, hogy elvigye a filmtervét más stúdiókhoz is – viszont csak azzal a feltétellel, hogy mindössze egyetlen hétvége erejéig házalhat másoknál, és ha az új stúdió beleegyezik, akkor mindhárom filmet egyszerre kell leforgatnia.

Harvey Weinstein biztos volt benne, hogy ilyen kemény feltételek mellett, ennyire rövid idő alatt Peter Jacksonnak nem sikerül senkivel sem megállapodást kötnie. Legnagyobb meglepetésére azonban Robert Shaye a New Line Cinemánál rögtön felkarolta A Gyűrűk Ura-trilógia tervét, amely végül egy dollármilliárdokat fialó, komoly mozis franchise lett. Az üzlet eredményeként Weinstein, mint a három A Gyűrűk Ura-film egyik executive producere, maga is milliókat keresett. (via The Hollywood Reporter & The Independent)