Híres sztárok, akiknek nem szabad a szemébe nézni a forgatáson

30 éve keringenek pletykák a hollywoodi nagyágyúk „Semmi szemkontaktus, vagy ki vagy rúgva!”-szabályáról, amit senki sem ismer el, de Jessica Alba és Rider Strong is megtapasztalta kezdő színész korában.

Elég régi lemez már, hogy a hollywoodi színész egy külön kaszt, és aki ebbe beletartozik, mindenki felett áll, ezért olyan dolgokat is megengedhet magának, amit a közönséges halandók nem. Az Álomgyárat számos furcsa pletyka lengi körbe, és ezeket sokan tényként fogadják el. Az egyik legbizarrabb legenda a „Semmi szemkontaktus, vagy ki vagy rúgva!”-szabály,

ami pontosan azt jelenti, amit a neve is sugall: egyes neves hollywoodi sztárok állítólag megkövetelik a stábtagoktól, hogy ne nézzen senki a szemükbe.

 

Forrás: Getty Images

 

Tom Cruise persze csak nevetni szokott ezen a konteón, ha rákérdeznek nála, ám az AV Club riportere, Steve Heisler például azt állítja, hogy amikor statisztaként dolgozott a 2006-os Ház a tónál című időparadoxonos romkomban, a stábban mindenkinek a tudtára adták, hogy

tilos minden olyan szemkontaktus, amit nem a film egyik sztárja, Sandra Bullock kezdeményez.

A „Semmi szemkontaktus!”-szabályról szóló szóbeszéd egészen 1993-ig nyúlik vissza, és lényegében 30 éve makacsul tartja magát. Rider Strong, a Boy Meets World című sitcom egykori szívtiprója (aki azóta a rendezést és a forgatókönyvírást is kipróbálta) például nem kevesebbet állított a Pod Meets World podcastban, mint hogy már Donald Sutherlandnek is volt egy „Semmi szemkontaktus!”-szabálya az Őrjítő kétely című film forgatásán:

Senki sem tudott szemkontaktust teremteni vele. Persze ha vele volt közös jeleneted, akkor felvehetted vele a szemkontaktust, de az egésznek az volt a lényege, hogy a stáb minden tagjának el kellett fordítania a tekintetét.
Forrás: Kevin Winter / Staff / Getty Images

 

A fenti kijelentést persze elintézhetnénk annyival is, hogy Strong csak egy harmadvonalbeli színész, aki bizonyára irigy Donald Sutherlandre. Csakhogy az A-ligás sztárnak számító Jessica Alba is tapasztalt hasonló viselkedést a kollégái részéről, amikor 1998-ban vendégszerepelt a Beverly Hills, 90210 című sorozatban. A színésznő 2020-as Hot Ones című műsorban Sean Evans-szel beszélgetve bevallotta:

A Beverly Hills, 90210 forgatásán még csak szemkontaktust sem tudtam teremteni a stábtagokkal, ami nagyon furcsa volt, amikor az ember megpróbálja velük eljátszani ezt a jelenetet.

A színésznő állítása szerint konkrétan megmondták neki, hogy nem szabad szemkontaktust felvennie egyik stábtaggal sem, különben kidobják a forgatásról.

A hollywoodi „Semmi szemkontaktus!”-szabály tehát közel sem csak egy szájról szájra terjedő szóbeszéd, vagy telefonbeszélgetések során elsusmorgott pletyka. Bár Jessica Alba nem nevezte meg, hogy melyik sorozatbéli kollégája írta elő ezt a furcsa szabályt, a hírességek közül Katy Perryről konkrétan tudni lehet, hogy munkaszerződésben írja elő a „Semmi szemkontaktus!”-szabályt: az énekesnőt a koncerthelyszínekre vagy a hotelba szállító sofőröknek például tilos ránézni a visszapillantón keresztül Perryre (de a The Smoking Gun által megszerzett papírokon olyan kitétel is szerepel, hogy kötelező az épületekhez minél közelebbi parkolás és kerülendő a Katy Perry-rajongók hadával való beszélgetés is).

 

Forrás: InterCom

 

2019-ben a neves filmes szaklap, a The Hollywood Reporter állította azt, hogy egy magát megnevezni nem kívánó forrás elárulta nekik: Quentin Tarantino Volt egyszer egy... Hollywood című filmjének forgatása során is

arra utasították a stábtagokat, hogy kerüljék a szemkontaktust a főszereplő hollywoodi színészt alakító Leonardo DiCaprióval.

Érdekes, hogy maga a cikk viszont nem efféle pletykákkal volt tele, sőt, kifejezetten dicsérte magát a filmet. Szinte csak apró lábjegyzetként szerepelt benne, hogy

DiCaprio szeret fenntartani a kamerán kívül egyfajta meglehetősen távolságtartó légkört, amikor olyan izgalmas karaktereken dolgozik, mint a Volt egyszer egy... Hollywood Rick Daltonja.

(via Collider)