Hollywood legjobb embere

Mindannyian szeretnénk hasonlítani Keanu Reevesre. Mert ő a legrokonszenvesebb, legőszintébb és legszerényebb ember Hollywoodban, igazi úriember.

2019 márciusában Keanu Reeves felszállt egy San Franciscóból Burbankbe tartó repülőgépre, ám a járatot egy műszaki hiba miatt Bakersfieldbe kellett átirányítani. A földre érve Reeves és utastársainak egy kis csoportja úgy döntött, hogy ahelyett, hogy megvárnának egy másik gépet, inkább kisbusszal utaznak el úticéljukig.

Az ezt követő útról egy sor, mára már vírusként terjedő videó készült. Reeves a kisbusz hátuljában ücsörög a többiek közt, jelenléte egyszerre vidám és megnyugtató. Érdekességeket olvas fel nekik Bakersfieldről – tudták, hogy a város lakossága körülbelül 380 000 fő, ami Kalifornia kilencedik legnépesebb városává teszi? A telefonján a Bakersfield Sound nevű együttes dalait játssza, kedélyesen beszélget, és amikor megállnak egy pihenőnél, az utazástól fáradtan battyog be a boltba. Úgy tűnik, az út végére a kisbusz utasai tényleg összecimboráltak egymással, a rokonszenvesen lerohadt cipőt viselő Reeves búcsúzáskor barátságosan kezet ráz mindenkivel. 

Híressé vált az a videó is, amelyen átadja a helyét a metrón egy nagy táskát cipelő nőnek.

Persze ezek alapvető emberi gesztusok, ám Reeves nemcsak kedves és udvarias fickó, hanem egyenesen szuperjó fej. Hányszor hallunk a talaj fölött különböző magasságokban lebegő hírességekről, legyenek akár legendák, akár pillanatnyi sztárocskák! Már azt olvasni is élmény, hogy léteznek olyanok is, akik nem tartják magukat felsőbbrendűbbnek, nem alélnak el saját (vélt) nagyságuktól, és a maguk természetességével mozognak a hétköznapi emberek között. Sokakkal ellentétben Reeves bármikor örömmel ad autogramot rajongóinak, és a fotózásokon is úriemberként viselkedik, bárki mellett is álljon: soha nem érinti meg a partnerét, kezét annak válla fölött, dereka mellett tartja pár centivel.

De Reeves tapintatossága és nagylelkűsége túlmutat az apró gesztusokon: 2009-ben a színész a Ladies Home Journalnak elmondta, hogy van egy magánalapítványa, amely "segít néhány gyerekkórháznak és a rákkutatásnak" – ám sok gazdag filantróptól eltérően nem akar ezzel dicsekedni, név nélkül teszi mindezt.  A kilencvenes években mindenben támogatta húgát, Kimet, miután rákot diagnosztizáltak nála. "Keanu nagyon sokat segített nekem a betegségem alatt" – mondta 1999-ben az ausztrál Woman's Day magazinnak.

Amikor a fájdalom nagyon erős lett, leült velem, fogta a kezemet, és megakadályozta, hogy a "rossz ember " táncra perdítsen. Állandóan támogatott és vigasztalt, még akkor is, amikor nem volt otthon.

Az ilyen történetek az okai annak, hogy amikor nemrég arról cikkeztek, hogy Reeves az eredeti Mátrix-filmből származó bevételeinek 70 százalékát rákkutatásra adományozta, az internet népe nem kérdőjelezte meg. A színész publicistája azonban cáfolta a pletykát, és a Newsweeknek nyilatkozott: "A történet nem igaz, Keanu Reeves nem adományozta a fizetésének 70 százalékát jótékony célra". Reeves publicistája a The Independentnek is megerősítette, hogy az állítás nem igaz, noha az interneten továbbra is ez a hír terjedt.

Árulkodó ez a jelenség: Keanut szeretik az emberek, és annyira rá vallott volna ez a gesztus, hogy minden további nélkül, boldogan elhitték.

A pletyka nem sokkal azután röppent fel, hogy december 22-én bemutatták a Mátrix: Feltámadásokat,
az elmúlt években tapasztalt Keanu Reeves-reneszánsz újabb állomását. Már egy ideje ismert volt, hogy úriemberként viselkedik, de azután vált különösen figyelemre és tiszteletre méltóvá, miután a #MeToo mozgalom 2017 októberében mainstream lendületet kapott. Egy olyan időszakban, amikor  sorra buktak el (híres) férfiak a nőkkel szembeni viselkedésük miatt, Reeves kiemelkedett megfontoltságával.

A színész magánéletéről egyébként nem sokat tudni – az ismert események szörnyű tragédiák sorozata. 1999 szeptemberében Reeves és akkori élettársa, Jennifer Syme gyereke halva született;. majd a nő 2001 áprilisában autóbalesetben meghalt. A színész gyerekkora sem volt teljesen zökkenőmentes: apját kábítószer-bűncselekmények miatt bebörtönözték, és a család gyakran költözött.

2010-ben terjedt el a fotó, amelyen a színész egy nyilvános padon ülve, elgondolkodva majszolja szendvicsét. A "Szomorú Keanu", ahogyan a kép ismertté vált, máig az egyik leghíresebb mém a közösségi médiában, és a viccek mellett lehetőséget nyújtott arra, hogy azt felhasználva bárki könnyen kifejezhesse bánatát. Maga Reeves nemrég némileg demisztifikálta a fotót, amikor az új Mátrix kapcsán a The Late Show vendégeként Stephen Colbertnek azt mondta: "Csak egy szendvicset eszem, ember. Csak gondolkodtam. (...) Volt néhány dolog, ami elgondolkodtatott. Éhes voltam."

Mégis, ha a Szomorú Keanu valamit bebizonyított, az az, hogy Reeves az a fajta híresség, akinek nyilvánvaló bánatával az emberek azonnal együtt éreznek. A mém népszerűsége azzal is magyarázható, hogy rengetegen legszívesebben átölelték volna a színészt, hogy megvigasztalják.

2019 májusa bebetonozta Reeves státuszát mint az internet lelki társát (ahogyan a Time magazin egyik cikke fogalmazott akkoriban). Abban a hónapban jött ki a harmadik John Wick-film és a Mindig csak talán című Netflix-produkció, amiben Reeves saját maga viccesen túlzó változatát alakította. A színész iránti megújult szeretethullám hatására a The New Yorker még az év júniusában kijelentette, hogy Reeves "túl jó ehhez a világhoz", és ez az állítás a mai napig igaz.

A rokonszenvet az is erősíti, hogy Reeves csak zavartan reagál, amikor egy interjú során megemlítik neki, hogy ő a legjobb ember Hollywoodban.  Amikor arra kérik, hogy ossza meg bölcsességeit, általában vonakodik, mintha nem lenne biztos abban, hogy van-e bármi érdemleges hozzáfűznivalója, bár általában igyekszik engedelmeskedni – és amikor ezt megteszi, akkor olyan alapvető dolgokról beszél, amelyek talán közhelyesnek hathatnak, de azok szerint élni bizony nehéz és melós dolog, de ő tényleg azokhoz tartja magát.

Próbálj meg nem hazudni, próbálj meg kedves lenni, és a többi jó dolog. Ezek jól mennek nekem. Nem vagyok nagyszerű.

Minden szava és róla szóló történet mögött tagadhatatlan őszinteség húzódik meg. És ugyan azért fordítunk rá különös figyelmet, mert híres, de az a fajta kedvesség és nagylelkűség, ami jellemző rá,  bárkit csodálatra méltóvá tesz, függetlenül attól, hogy mennyire híres. Valószínűnek tűnik, hogy mindannyian szeretnénk jobban hasonlítani Keanu Reevesre, hiszen remek fickónak tűnik, és  nemcsak hollywoodi, hanem általános emberi mércével mérve is.

(Forrás: Independent)

Címlapkép: Jason LaVeris / FilmMagic / Getty Images

 

A Port.hu zenés sorozatának első évadának utolsó részében Király Attila színész és szinkronszínész ült be a dobok mögé.