Így búcsúztak Hagridtól a Harry Potter szereplői

„Az egyik legviccesebb ember volt, akit valaha ismertem” – írta Daniel Radcliffe.

Október 14-én, 72 évesen elhunyt Robbie Coltrane, aki tíz éven át alakította Rubeus Hagridot a Harry Potter-filmekben. A 2001-es Harry Potter és a bölcsek kövében az elsők közt tűnt fel a vásznon, és egészen az utolsó epizódig, a Harry Potter és a Halál ereklyéi II. részig jelen volt a franchise-ban.

A skót színész, komikus és író két James Bond-filmben is szerepelt: az 1995-ös Aranyszemben és az 1999-es A világ nem elégben alakította Valentin Dmitrovich Zukovskyt. Coltrane első jelentős szerepét az Alfresco című szkeccssorozatban kapta 1983-ban, amelyben olyan színészekkel játszott együtt, mint Hugh Laurie, Emma Thompson és Stephen Fry.

Thompsonnal az 1987-es Tutti Frutti című szériában is együtt dolgozott, amiért megkapta az első BAFTA-jelölését a legjobb színész kategóriájában. 1990-ben Eric Idle-lel szerepelt az Apócák a pácban című vígjátékban. 1993 és 1996 között a Cracker című krimisorozatban alakította doktor Edward „Fitz” Fitzgerald kriminálpszichológust – alakítását három BAFTA-díjjal jutalmazták.

Forrás: InterCom


2001-ben pedig az Alan Moore képregénye alapján készült Hasfelmetsző Jack-történetben, A pokolból című filmben is láthattuk. Miután szögre akasztotta Hagrid hatalmas kabátját, a színész 2006-ban a National Treasure című minisorozatban egy nyugdíjba vonult komikust alakított, akit szexuális zaklatással vádolnak. Utoljára a Harry Potter 20. évforduló: Visszatérés Roxfortba című műsorban találkozhattunk vele az HBO Max-on. Coltrane itt arról is beszélt, hogy a Harry Potter-filmeket 50 év múlva is megnézhetik majd,

amikor ő már nem lesz itt, de Hagrid igen.

A sztártól, akire szinte mindenki Hagridként emlékszik, számtalan Harry Potter-szereplő vett búcsút. A Hermione Grangert alakító Emma Watson ezt írta egy Insta-sztoriban:

„Robbie olyan volt, mintha a legviccesebb nagybácsikám lenne, miközben gondoskodó és együttérző is volt.

Hatalmas tehetség volt, nem véletlenül alakított óriást: bármekkora teret meg tudott tölteni a ragyogásával”.

A Harry Pottert megformáló Daniel Radcliffe egy közleményt adott ki, melyben azt írta, Coltrane „az egyik legviccesebb ember volt, akit valaha ismertem”. Radcliffe is hangsúlyozta, hogy a humora mellett mennyire gondoskodó is volt a színész: „Mikor Az azkabani fogoly forgatásán behúzódtunk az eső elől Hagrid kunyhójába, és órákig vártuk, hogy elálljon,

vicceket és humoros történeteket mesélt, hogy fenntartsa a munkamorált.

Szerencsésnek tartom magam, hogy ismerhettem és együtt dolgozhattam vele”.

Bonnie Wright, aki Ginny Weasley-t játszotta, azt írta, hogy Hagrid volt a kedvenc karaktere. „Robbie nagyszerűen mutatta meg Hagrid melegségét, gondoskodó alkatát és feltétlen szeretetét a tanítványok és a varázsvilág lényei iránt”.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

BONNIE WRIGHT (@thisisbwright) által megosztott bejegyzés


A Draco Malfoyt alakító Tom Felton egy közös képet posztolt, melyhez az írta: „a Harry Potter-filmek forgatásáról az egyik legkedvesebb emlékem, amikor az éjszakai felvételeket készítettük a Tiltott Rengetegben. 12 éves voltam, Robbie mindenkivel törődött, aki ott volt vele, és még meg is nevettetett minket. Egy barátságos óriás volt a vásznon és az életben is”.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tom Felton (@t22felton) által megosztott bejegyzés


Oliver és James Phelps,
akik a Weasley-ikreket formálták meg, egy-egy megható emlékkel búcsúztak: „2000 szeptemberében Robbie Coltrane odajött hozzám, egy nagyon ideges, 14 éves sráchoz. Az volt életem első forgatási napja, és ő azt mondta: »Csak élvezd, és nagyszerű leszel!« Köszönöm neki a bátorítást” – írta James a Twitteren. Testvére is egy olyan bátorító mondatot osztott meg, amit Coltrane mondott neki az első Harry Potter-film díszbemutatóján, a vörös szőnyegen: „Szívjátok magatokba ezt az élményt, pajtikáim, hiszen ez olyan, mintha az első kocsitok egy Rolls-Royce lenne”.


A Neville Longbottomot játszó Matthew Lewis arról írt, hogy a néhai színész Space Boynak hívta őt, mivel mindketten szerették feszegetni a határokat. „Mindig megmosolyogtatott”.


A Harry Potter-könyvek írója, J. K. Rowling szintén a sztár humorát emelte ki: „Hihetetlen, egyedülálló tehetség volt, én pedig szerencsés vagyok, hogy ismerhettem, együtt dolgozhattam és nevethettem vele.”


(via Entertainment Weekly, Variety)