Így emlékeznek kollégái a lelőtt operatőrre, Halyna Hutchinsra

Az Ukrajnában született, később Los Angelesben karriert építő nőt Alec Baldwin sebesítette meg halálosan egy kellékfegyverrel a Rust című western forgatásán. Régi kollégája és egykori iskolája is kedves szavakkal búcsúzik most tőle.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk itt a PORT.hun, Alec Baldwin a Rust című westernfilm új-mexikói forgatásán egy kellékfegyverrel tüzelve eltalálta két kollégáját. A rendezőt, Joel Souzát és az operatőrt, Halyna Hutchinst is életveszélyes sérülésekkel kellett az új-mexikói egyetem kórházába szállítani, ám ott már nem tudták megmenteni Huthchins életét (Souza pedig azóta is válságos állapotban van).

Halyna Hutchins a 2019-es Sundance filmfesztiválon (fotó: Fred Hayes/Getty Images for SAGindie)

 

A mindössze 42 évesen elhunyt operatőr, aki az elmúlt években számos rövidfilmet forgatott, valamint olyan horrorokban és akciókrimikben működött közre, mint az Archenemy, a Blindfire és a The Mad Hatter, 1979-ben született az akkor még a Szovjetunióhoz tartozó Ukrajnában, és egy sarkvidéki szovjet katonai bázison nőtt fel. A Kijevi Nemzeti Egyetemen nemzetközi újságírói diplomát szerzett, majd oknyomozó újságíróként kezdett el dolgozni a Kelet-Európával foglalkozó brit dokumentumfilmesek stábjában. Két markáns stílusú operatőr, Szergej Uruszevszkij (Szállnak a darvak, Én, Kuba) és Christopher Doyle (A csendes amerikai, Lány a vízben) munkásságának hatására azonban úgy döntött, hogy a filmkészítésre összpontosít inkább, és Los Angelesbe költözött, ahol először produkciós asszisztensi, majd grip-electric (kb. minden, ami kamera körüli tennivaló, és köze van az elektromossághoz) munkakörökben dolgozott, miközben rövidfilmeket forgatott.

Az Emmy-díjas operatőr, Robert Primes (Felicity, Pénz beszél) tanácsát megfogadva 2013-ban belépett az Amerikai Filmintézet Konzervatóriumába, és az intézet filmes kurzusát két évvel később sikeresen el is végezte. Osztálytársával közösen forgatott, Camerimage című vizsgafilmjét európai filmfesztiválokon is vetítették. Hutchins 2018-ban egyike volt annak a nyolc női operatőrnek, akiket ösztöndíjjal támogatott Fox filmstúdió és az Amerikai Filmintézet, egy évvel később pedig a rangos American Cinematographer magazin is a feltörekvő operatőrtehetségek egyikének kiáltotta ki.

A tragikus halálhírre Halyana egykori kollégái a közösségi médiában reagáltak, felidézve az operatőrrel közös munkáikat. Az Archenemy rendezője, Adam Egypt Mortimer ezt írta ki a Twitterére:

Nagyon szomorú vagyok, hogy elveszítettem Halynát. Dühít, hogy ilyesmi megtörténhet egy forgatáson. Ragyogó tehetség volt, aki maximálisan elköteleződött a művészet és a filmkészítés iránt.

Mortimer már korábban is a fentiekhez hasonló meleg szavakkal jellemezte a Twitteren a közös munkájukat:

Halyna Hutchins, az Archenemy operatőre, ez a ragyogó elme felelt a fényekért és a textúráért. Az ő ízlése és filmek iránti érzékenysége hatalmas előnyt jelentett ahhoz, hogy megvalósulhasson a saját stílusunk – az a komor, de csodálatos hangulat, amelyet mint ROMANTIKUS BRUTALIZMUS emlegettem.

Az Amerikai Filmintézet Konzervatóriuma, Hutchins alma matere így elbúcsúzott egykori tanítványától:

Ahogy az a filmművészetre is mélyen igaz, a szavak itt kevesek ahhoz, hogy elfogadjuk egy, az AFI közösségének oly kedves ember elvesztését. Mi itt a Filmintézetnél ígéretet teszünk arra, hogy Halyna Hutchins tovább fog élni mindazok lelkében, akik arra törekszenek, hogy az álmaikat jól elmondott történetekben valósíthassák meg.

(via Hollywood Reporter)