Így néznek ki a valóságban a leghíresebb sci-fi gonoszok

A sci-fi egyebek mellett azért is különleges műfaj, mert gyakran olyan maszkok mögé bújtatja a gonosztevőit, hogy a mamája sem ismer rá a színészre, aki játssza. Mutatunk néhány extrém példát, természetesen „ilyen volt-ilyen lett”-fotóval.

Darth Maul

A Star Wars I. rész – Baljós árnyak forgatásán Paul Engelen vezető sminkesnek természetesen Darth Maul maszkjának a megalkotása jelentette a legnagyobb kihívást. A különleges festés egyik megálmodója Ian McCaig képzőművész volt, akinek George Lucas rendező azt a támpontot adta, hogy a figura olyan legyen, mintha a legrosszabb rémálmaink váltak volna valóra. McCaig ezen instrukció alapján egy olyan arcot alkotott, mintha

„egy kísértet és egy sorozatgyilkos keresztezése bámulna rád”.

A Darth Mault megformáló skót színészt, Ray Parkot egyébként saját fizimiskájával láthattuk például a Hősök című sorozatban Edgar és a Bruce Lee legendája című szériában Chuck Norris (!!!) szerepében.

Forrás: Daniel Knighton / Getty Images és InterCom

 

Mistique

Amikor a 2000-es évek X-Men-filmjeiben a kék pikkelyes mutánsnőt megformáló Rebecca Romijn (Bérbosszú Bt., Rollerball, Femme fatale, Alibi) először bújt Mistique bőrébe, hamar rájött, hogy ezen a forgatáson ez lesz színészi munkájának legnehezebb része. „Elég gyorsan rádöbbentem, hogy ez maga a meló.

Azért fizetnek, hogy alávessem magam a sminkelési procedúrának”

– emlékezett vissza egy későbbi interjúban a színésznő, akinek naponta 7–8 órát kellett kibírnia, amíg a szakemberek rárakták a testére a különféle protéziseket, majd lefújták festékszóróval. Gordon Smith sminkmester szerint ráadásul mindehhez egy vadonatúj technológiát alkalmaztak, amit korábban még senkin sem próbáltak ki (biztató!). Romijn az első X-Men után a folytatásokban legalább azt ki tudta harcolni, hogy valamivel kevesebb ideig tartson a maratoni sminkelés, és ne kelljen színes kontaktlencsét viselnie.

Forrás: Michael Tran / FilmMagic / Getty Images és InterCom

 

Palpatine nagyúr

A Star Wars-filmek a jelek szerint nemcsak felismerhetetlenre maszkírozott főgonoszokban, de skót színészekben is bővelkedik, hiszen Palpatine nagyurat, később császárt a skóciai Carnoustie-ban született Ian McDiarmid játszotta. McDiarmid szerepének különlegessége, hogy mindhárom trilógiában felbukkan, azaz a színész évtizedeken keresztül formálhatta meg a karaktert. Ennek mondjuk nem biztos, hogy mindig felhőtlenül tudott örülni, hiszen Rebecca Romijnhoz hasonlóan neki is kész szenvedés volt az átalakulás: először latexet húztak az arcára, majd négy órán át sminkelték minden egyes forgatási napon.

McDiarmid esetében ráadásul a maszk levétele is időigényes folyamat volt, mivel vigyázniuk kellett, hogy ne jöjjön le az anyaggal együtt a bőre is – így mindig röpke két órán át tartott.

Az új trilógia filmjeiben az eljárás valamennyire felgyorsult, mert feltaláltak egy újfajta, símaszkszerű protézist a korábbiak helyett, de a színész szerint a procedúra így sem volt méznyalás.

Forrás: George Pimentel / WireImage / Getty Images és InterCom

 

Harkonnen báró

Amikor Denis Villeneuve akkor még készülő Dűnéjéből kiadták az első promóciós fotókat, valószínűleg senki sem ismerte fel a Harkonnen báróról készült fényképeken Stellan Skarsgård svéd színészt, a Good Will Hunting, A nimfomániás, a Csernobil és még számos kiváló alkotás sztárját. Harkonnen esetében a teljes testet fedő jelmez megalkotása is kulcsfontosságú volt, és érdekes módon ennek megálmodása Skarsgård két honfitársának lett a feladata: Love Larson és Eva von Bahr svéd képzőművészeknek. Larson és Von Bahr

igyekeztek megtalálni az egyensúlyt, hogy a figura hatalmas legyen, de ne váljon karikatúraszerűvé.

Skarsgård nagyjából napi nyolc órát töltött a sminkes szekcióban az átalakulás kedvéért – de megérte, hiszen a különleges külső olyan megjelenést kölcsönöz neki, hogy megszólalnia sem kell, máris elképesztően félelmetes hatást kelt.

Forrás: George Pimentel / WireImage / Getty Images és InterCom

 

Halhatlan Joe

A Mad Max – A harag útja Halhatlan Joe-járól elvileg tudhattuk, hogy néz ki (vagy legalábbis hogy nézett ki évtizedekkel korábban), hiszen ugyanaz a színész, Hugh Keays-Byrne formálta meg, mint az eredeti, 1979-es Mad Max Toecutter nevű gonosztevőjét. Itt azonban alapjaiban más karaktert keltett életre, akinek a maszkjának a megalkotásakor

a kulcsszó a rothadó volt,

hiszen a sminkesek meg akarták jeleníteni az arcán az összes olyan betegséget, amelyben küzdelmes évei-évtizedei alatt valaha szenvedett (például a szifilisznyomokat). Mindehhez jött az őrült külsőt kölcsönző sárgás hajzat, továbbá a fémes-koponyaszerű, önmagában is bizarr látványt nyújtó légzőkészülék, hiszen Halhatlan Joe máshogy már nem kapott volna levegőt – és már kész is volt a hidegrázást okozó, rettenetes külső!

Forrás: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images és InterCom



(via Slashfilm)