Íme a filmvilág 7 legkeményebb női főszereplője

Ünnepeljük meg a női egyenlőség napját olyan erős női karakterekkel, mint Sarah Connor, Ellen Ripley, Furiosa, Frida Kahlo vagy Erin Brockovich!

A mai nap, azaz augusztus 26. 1971 óta a női egyenjogúság napja az Amerikai Egyesült Államokban (nem összetévesztendő a szintén a női egyenjogúság napjaként megünnepelt nemzetközi nőnappal, amit március 8-án szokás megtartani). Az emléknapot Bella Abzug kongresszusi képviselő kezdeményezésére, Richard Nixon elnök jóváhagyásával hozták létre abból a célból, hogy hivatalosan is megemlékezzenek az amerikai nők 1920-ban megkapott szavazati jogáról. A férfi akcióhősökkel egyenértékű, erős női karakterek a hollywoodi filmekben is a '70-es években kezdtek megjelenni – előtte Barbarella, Jane vagy a Bond-lányok legfeljebb csak mutatós biodíszletek lehettek egy-egy macsó főszereplő mellett. Az alábbi karakán főhősnőket bemutató listánkat a Wired magazin hasonló témájú cikke, valamint a kedvenc akciófilmjeink alapján állítottuk össze.

Ellen Ripley A nyolcadik utas: a Halálban

A Nostromo kereskedelmi űrhajó, 200 millió tonna ásvánnyal a fedélzetén a Föld felé tart. Egy ismeretlen vészjelzés miatt a központi számítógép megszakítja az utat és felébreszti a legénységet. A kapitány úgy dönt, hogy utánanéznek a dolognak, kutatásuk az ismeretlen bolygón azonban rosszul végződik. A legénység egyik tagjára rátapadva egy idegen organizmust visznek magukkal a hajóra, ahol az brutális pusztításba kezd. A legénység megkezdi reménytelennek tűnő harcát a túlélésért, de úgy tűnik, Ellen Ripley-n (Sigourney Weaver) kívül senki más nem képes szembenézni a halálosan veszedelmes nyolcadik utassal...

 

Sarah Connor a Terminátor 2. - Az ítélet napjában

1997. augusztus 29-én kitört a harmadik világháború. Ennek a háborúnak 3 milliárd áldozata volt. A megmaradt emberiségnek hamarosan újabb iszonyattal kell szembenéznie: a gépek elleni háborúval. A Skynet gépei egy új Terminátort terveztek, aminek csak egyetlen feladata van: elpusztítani John Connort, a gépek elleni harc vezetőjét. S minthogy a tervezés időpontjában a tudomány már képes az időutazásra, ezt az új fejlesztésű, T-1000-es Halálosztót (Robert Patrick) visszaküldik az időben, hogy Johnt még gyerekkorában pusztítsa el. Az emberek azonban szintén felkészültek az eseményre: ők is visszaküldtek egy T-800-as Terminátort (Arnold Schwarzenegger) az időben, aminek az a feladata, hogy megvédje az ifjú Johnt. John Connor tehát tinédzser még (Edward Furlong), amikor megjelenik a két Terminátor, hogy végzetes összecsapásban számoljanak le egymással. Természetesen ehhez John anyjának, az állig felfegyverzett Sarah Connornak (Linda Hamilton) is lesz egy-két szava...

 

Thelma és Louise a Thelma és Louise-ban

Louise (Susan Sarandon) csinos, talpraesett, kemény nő, pincérnőként dolgozik. Barátnője, Thelma (Geena Davis) viszont visszafogott és elkeseredett, belefáradt a háziasszony szerepbe. Louise rábírja Thelmát, hogy rúgjanak ki a hámból, ruccanjanak ki a hétvégén, hogy elfelejtse a mindennapok gondjait. A két barátnő útja kellemesen indul, ám egy váratlan esemény örökre megváltoztatja az életüket. Amikor az egyik bárban megismert férfi meg akarja erőszakolni Thelmát, Louise agyonlövi a fickót. Ettől kezdve állandó menekülés az életük. Megpróbálnak átjutni Mexikóba, mielőtt a zsaruk elkapnák őket.

 

Erin Brockovich az Erin Brockovich – Zűrös természetben

Az állástalan, háromgyerekes Erin (Julia Roberts) végső elkeseredésében meggyőzi Edet (Albert Finney), hogy alkalmazza őt az ügyvédi irodájában. A jogban járatlan nő egy nap ráakad néhány, a telekkönyvi iratok közé keveredett orvosi leletre. Nem érti az összefüggéseket, ezért nyomozni kezd. Hamarosan hihetetlen következtetésekre jut: egy cégóriás gátlástalanul szennyezi egy kisváros vízkészletét, ami súlyos betegségeket okoz az ott lakók körében. Erin házról házra járva több mint hatszáz panaszos aláírását gyűjti össze, és Eddel karöltve elhatározza: kiszedi a cégből az USA történetének pereskedés útján kifizethető legnagyobb kártérítését. A film az HBO GO kínálatában érhető el.

 

Frida Kahlo a Fridában

Frida Kahlo (Salma Hayek) felkavaró szépségű mexikói festőművésznő élete filmért kiáltott... 1922, Mexikóváros: Frida élvezi diákéveit és az egyre inkább rajongó férfiakat. Barátja, Alejandro (Diego Luna) sok érdekes embernek mutatja be, többek között Diego Rivera (Alfred Molina) festőnek. A felhőtlen időknek egy szörnyű buszbaleset vet véget. Frida hosszú időre ágyba kényszerül. Barátja elhagyja, csak szülei tartják benne a lelket. Édesapja festőkészlettel ajándékozza meg, és Frida elkezd alkotni. A lábadozás után újra felkeresi Diego Riverát, és megmutatja neki festményeit. Diegót lenyűgözi a lány vad tehetsége. Összeházasodnak, és a kor legirigyeltebb és legünnepeltebb párjaként élnek a szabados erkölcsű művészvilágban. Mindketten elkötelezett kommunisták, vendégül látják a száműzött szovjet pártvezért, Trockijt (Geoffrey Rush), de Fridának emellett még egy igazi kapitalista, Nelson Rockefeller (Edward Norton) is udvarol. A film a Netflix kínálatában is elérhető.

 

Furiosa a Mad Max – A harag útjában

A világvége olyan régen volt, hogy már alig akad, aki emlékezne rá. Az emberiség egykori dicsőségének hosszú ideje vége, a Föld egyetlen hatalmas sivatag; a kevés életben maradt kíméletlen gyilkossá, fosztogató ragadozóvá vált, és bármire képes, csak hogy egy nappal tovább bírja. De akadnak még olyanok, akik rendbe hozhatnák, ami, úgy tűnik, visszavonhatatlanul elromlott. Ketten vannak, és örök menekülés az életük. Az egyikük Max: hallgatag harcos (Tom Hardy), aki felesége és gyermeke halála után már csak a megbékélést keresi a vad káoszban. A másik Furiosa, a katonanő (Charlize Theron), aki úgy hiszi, túlélésének záloga az, ha eljut a sivatagon túlra, arra a tájra, ahol a gyerekkorát töltötte. A film a Netflix kínálatában érhető el.