Ingyen nézhetők a legjobb magyar filmek!

A tavalyi 100 Filmajándék a Filmarchívumtól akció után a Magyar Nemzeti Filmalap ismét karácsonyi ajándékkal lep meg minket.

Két hétig, december 21-től január 4-ig száz film lesz szabadon elérhető a Filmarchívum Vimeo csatornáján. Az ünnepi napokban a közönség szabadon élvezheti a Nemzeti Digitalizációs és Filmfelújítási Program közelmúltban született eredményeit: klasszikusokat és kultfilmeket, közönségkedvenceket és újra felfedezésre váró értékeket éppúgy, mint sosem látott ritkaságokat.

A listán 54 rendező alkotásai szerepelnek, játék és dokumentumfilmek, animációk egyaránt, összesen 4200 percben; a legrégebbi film 1912-ből, a legújabb 1998-ból származik. A válogatásban helyet kaptak az idén 85 éves Sára Sándor filmjei: a szocialista kiskirályok harcát megjelenítő Tüske a köröm alatt vagy a hadifogságot túlélők emlékeit feldolgozó Lefegyverzett ellenséges erők. A Fábri Zoltán-életmű restaurálásából pedig kevésbé ismert darabokat választottak be, köztük a Dúvadat, a Hangyabolyt és a Requiemet.

A kínálatban szerepelnek olyan különleges csemegék is, mint a hatvanas évek izgalmas magyar krimije, A Hamis Izabella, Zolnay Pál két formabontó, Sebő-zenére forgatott filmje, a Fotográfia és a Sámán vagy Fehér György izzó drámája, a Szenvedély. Olyan legendás művek mellett, mint a Talpuk alatt fütyül a szél, a Meteo, a Cha-cha-cha, A Pendragon-legenda vagy a Falfúró, lesznek örökzöld vígjátékok is (Hyppolit, a lakáj, Butaságom története, Sose halunk meg).

Az idei válogatásban különös hangsúlyt kap az animáció, minden korosztály számára. A nagyfilmek (Jankovics Marcell János vitéze és Kovásznai György groteszk közérzetrajza, a Habfürdő) mellett a világhírű magyar animációs filmesek rövidfilmjeiből is válogatnak. Felújított minőségben nézhetők tehát Rófusz Ferenc, Foky Ottó, Szoboszlay Péter, Vajda Béla, Jankovics Marcell és Kovásznai György kisfilmjei. Macskássy Gyula és Dargay Attila reklámfilmjei például igazi kuriózumot jelentenek.

Habfürdő. Forrás: port

 

A nem fikciós műfajban a magyar dokumentumfilm kiváló alkotói, többek közt Almási Tamás, Schiffer Pál, Forgács Péter és Gyarmathy Lívia kevésbé játszott művei szerepelnek. De sokak érdeklődésére tarthat számot a Budapest-film blokk, retró hangulatú színes felvételekkel a hatvanas évek elejéről. És ezzel a sornak közel sincs vége: a teljes listát ide kattintva böngészhetjük.


(via Magyar Nemzeti Filmalap)