Irány a Mars!

A legendás vörös bolygó mindig is foglalkoztatta a filmesek fantáziáját, legyen szó klasszikus sci-firől, horrorról, túlélőfilmről, vígjátékról vagy éppen egy Robinson Crusoe átiratról. Íme a kedvenceink ezek közül!

Robinson Crusoe a Marson (1964)

Íme, egy korai klasszikus, merthogy a filmezés története egyben a sci-fi története is, és ha sci-fi, akkor kapásból ott a Mars – ezúttal Robinson Crusoe történetével vegyítve. Hősünk űrhajója a Mars felé közeledik, de egy meteorral való ütközés miatt kénytelen egy mentőkabinnal a vörösbolygón landolni. Társa meghal, de a velük utazó kísérleti majom, Mona túléli, és együtt fedezik fel a bolygót, tanulják meg, mit használhatnak fel, hogyan tehetnek szert oxigénre és élelmiszerre, egészen addig, amíg egy meggyilkolt emberszerű lényre nem bukkannak – majd megjelenik egy gyanús idegen űrhajó is. Bár

az Oscar-díjas díszlettervező Albert Whitlock elképesztő látványvilágot teremtett

– nem beszélve a legendás helyszínről, a Zabriskie Pointról -, a film a maga idejében nem lett különösebb siker, az utókor azonban felfedezte magának, és az ínyencek igazi kedvence lett.

A film az AppleTV-n és a GooglePlayen is megnézhető

Forrás: Paramount Pictures

 

Támad a Mars! (1996)

Végre nem valami nyakatekert okból lázongó terroristák vagy elégedetlen kommandósok fenik a fogukat az Egyesült Államok elnökére, hanem egy idegen faj, akikkel nem lehet packázni. Tim Burton kellőképpen bizarr meséjében a hatalmas fejű zöld fickók a Föld leigázására készülnek, ám az emberiség túl ostoba ahhoz, hogy felismerje a nyilvánvaló veszélyt, és

az USA elnökének is az okozza a legnagyobb gondot, milyen ruhában üdvözölje az idegeneket, feleségét pedig csupán rasszizmusa motiválja, amikor ellenzi a látogatást.

Minden idők legidiótább filmes amerikai elnöke kétségkívül Jack Nicholson, aki úgy tud ripacskodni, mint senki más – ő és Burton korábban is remek párost alkottak a Batman visszatérben pár évvel korábban. Kevesen tudják, de a film a népszerű Mars Attacks gyűjtőkártya-sorozat alapján készült, Burton pedig elképesztő mennyiségű sztárt szedett össze a közös marhuláshoz, mindezt a régmúlt idők Zs-kategóriás munkáinak stílusában rakja elénk.

A film megnézhető az AppleTV-n

Forrás: RTL Klub

 

A Mars-mentőakció (2000)

 

Brian De Palma grandiózus sci-filmjében az amerikai űrhivatal, azaz a NASA már megvalósította a Mars-utazást 2020-ra, sőt, a MARS-1 expedíció különös anyagot talál a vörös bolygó felszínén. Egy hirtelen kitört vihar azonban elsöpri őket. Expedíció indul az egyetlen túlélő megmentésére. Vezetője Woody Blake (Tim Robbins), a tagjai pedig Blake felesége, Terri (Connie Nielsen), a navigátor Phil (Jerry O'Connell), valamint Jim McConnell (Gary Sinise), az első csapat kijelölt vezetője, aki a felesége halála miatt végül nem indult el az útra. Megannyi probléma, az egyik társuk elvesztése és 6 hónapos út után a Marson megtalálják a túlélőt, aki elmondja, hogy a furcsa anyag valójában egy hatalmas szobor, amely jeleket sugároz. Miután megfejtik azokat, bejutnak a szobor belsejébe, amely minden várakozásukat felülmúlja - mivel egy idegen civilizáció építette!

Forrás: InterCom

 

A vörös bolygó (2000)

Különös módon 2000-ben két nagyon hasonló sci-if is a mozikba került, ez volna a második, a fent említett A Mars-mentőakció után. 2055-re a Földön lassan kifogynak az élelmiszertartalékok, ezért egy tudósokból és szakértőkből álló expedíciót küldenek a Marsra, hogy ott próbáljanak megfelelő táplálékot találni az emberiség számára. Ekkor egy kicsiny, főleg tudósokból álló asztronauta-csoport útra kel, hogy megállapítsa a kudarc okát. Már-már elérik a végcélt, amikor egy váratlan napvihar komoly sérüléseket okoz az űrhajón. Úgy tűnik, a kár helyrehozhatatlan, a visszatérésre semmi remény, ezért a csapat az egyetlen még működő űrkomppal leszáll a bolygóra, ahol további megpróbáltatások várnak rájuk. Az idegen környezet és az összezártság mindenkiből kihozza a Carrie-Anne Moss és Val Kilmer vezette legénység legrejtettebb tulajdonságait, különösen azután, hogy meghibásodik a robotjuk, katonai üzemmódra vált és ellenük fordul, és akkor még a Mars különös rovarjairól még nem is beszéltünk.

A film megnézhető az AppleTV-n

Forrás: InterCom

 

Doom (2005)

A Mars egy hardcore túlélő horror helyszínének is ideális, pláne, egy korai népszerű lövöldözős videójáték feldolgozásának ürügyén – abban az időszakban, amikor a videójátékok feldolgozása nem ment még zökkenőmentesen.

A történet hősei (űr)tengerészgyalogosok, akik azért érkeznek a Vörös Bolygó elhagyott kutatóállomására, hogy kiderítsék, mi történt az itt dolgozókkal és biztonságba helyezzék a kutatási eredményeket.

Csakhogy szörnyek kezdenek vadászni rájuk, és amikor már mindenki elfogyott, egymás ellen fordul az egység két alfahíme, a Főtörzs (Dwayne Johnson egyik korai szerepében) és Reaper (Karl Urban). Az utóbbi adja meg a nézőknek azt, amitől a játék olyan népszerű lett, a klasszikus „first person shooter” üzemmódot, amiben haladva változó nehézségű ellenfeleket gyűr le egyre kevesebb fegyverrel és lőszerrel. Ha maga a film nem is lett jó, ez a rész egy tökéletes videójáték megfilmesítés.

A film megnézhető a SkyShowtime-on

Forrás: UIP-Duna Film

John Carter (2012)

Kevés bolygó izgatta annyira a korai sci-fi írók nemzedékeit, mint a Mars, és Edgar Rice Burroughs is azok közé tartozott, akik eljátszottak a gondolattal, mi lenne, ha a vörös bolygón számunkra ismeretlen birodalmak csatáznának egymással. Ebből született az ún. Barsoon regényfolyam, amelynek első részét, A Mars hercegnőjét filmesítette meg a Disney rengeteg pénzért. Ebben John Carter százados (Taylor Kitsch) véletlenül a Marsra kerül, ahol ismeretséget köt a helyi lakosokkal és az elbűvölő Dejah Thoris (Lynn Collins) hercegnővel.

Akaratán kívül belekeveredik a bolygó bennszülöttjei közötti ősi konfliktusba, és az összeomlás határmezsgyéjén egyensúlyozó világban John Carter rájön, hogy a kezében nyugszik az égitest jövője.

Csakhogy a Disney nem tudta, mit kezdjen a filmmel, és minden idők legrosszabb reklámkampányával elérték, hogy még azelőtt utálják, hogy a mozikba kerülne. Kár érte, jó kis franchise lett volna belőle – ha voltak is a sztorinak kissé bugyuta elemei.

A film a Disney+ kínálatában érhető el.

Forrás: Fórum Hungary

 

Mentőexpedíció (2015)

Íme, a film, amiben Matt Damonnak az égvilágon senkivel nem kell osztoznia a reflektorfényben, senkit nem kell lejátszania, mert az első pár percet leszámítva egyedül játszik végig. Ő ugyanis az az űrhajós, akit társai véletlenül magára hagynak, amikor sietve menekülniük kell a Marsról és őt a szkafanderébe épített adó meghibásodása miatt halottnak hiszik a többiek, és innentől pedig egyedül kell boldogulnia az elkövetkező nem is olyan rövid időszakban. És a film a címbeli mentőakció mellett elsősorban arról szól, hogyan boldogul hősünk: gépeket szerkeszt, élelmiszert termel, vizet „gyárt”, és főleg hogyan küzd az egyedüllét és a magány ellen.

Damon nagyon jó, másrészt nagyon vicces, és maga a rendező, Ridley Scott is meglepően könnyedre vette a figurát, pedig ha sci-firől van szó, akkor ő teljesen más irányba szokott elmenni.

A film megnézhető az AppleTV-n, valamint a Telekom FilmPremieren

Forrás: InterCom

 

Támogatott tartalom