Isten éltesse Harrison Fordot!

Azaz Han Solo, Indiana Jones és Rick Deckard 77 éves. Ha ennyit nem is, de húsz érdekességet azért öszeszedtünk a szülinaposról.

1. Öccse, Terence Ford is színészi pályáról álmodozott, de nem lett valami sikeres: rövidke filmográfiájában jórészt nevük sincs a szerepeinek.

2. Első, aprócska, nagyjából 40 másodperces filmszerepét az 1966-os Dead Heat on a Merry-Go-Round című krimiben játszotta. Az egyik stúdiófőnök a filmet látva közölte Forddal, hogy annyira csapnivaló színész, hogy semmire nem viszi majd a szakmában.

3. Los Angelesbe költözve Ford mindenféle aprócska szerepet elvállalt, és hogy biztosan ki tudja fizetni a számláit, kitanulta az asztalosmesterséget. De egyéb munkákat is elvállat, még The Doors koncerten is volt díszletmunkás, bár a banda már "túl sok volt" neki.

4. Háromszor házasodott: első felesége egyetemi szerelme, Mary Marquardt volt, 1964 és 1979 között éltek együtt, majd a forgatókönyvíró (E.T., A barátságos óriás) Melissa Mathisont vette el 1983-ban. 2004-ben váltak el, és hat évvel később Ford Calista Flockhartot vezette oltár elé, akivel ma is együtt van.

5. Az állán lévő sebhelyet 1968-ban szerezte egy autóbalesetben: vezetés közben a biztonsági övével vacakolt, mikor elveszítette az uralmat az autója fölött, és belerohant egy telefonpóznába.

6. 2017-ben szemtanúja volt, amint a kaliforniai Santa Paulában egy autó lesodródik az útról. Néhány arra járóval együtt rögtön a sofőr segítségére sietett, és együtt várták meg a mentőket.

7. George Lucas és Harrison Ford együtt indították el, majd szilárdították meg hollywoodi karrierjüket, hiszen a színész játszott Lucas második filmjében, az American Graffitiben, majd jött a Csillagok háborúja, és Az elveszett frigyláda fosztogatói - amelynek főszerepével vált Ford igazi szupersztárrá.

8. A Birodalom visszavág végén Han Solo eredetileg Csubival együtt sikeresen megszökött volna a Bespinről. De Ford a forgatás idején még nem írt alá A jedi visszatérhez, sőt, a színész mindenképpen azt akarta, hogy öljék meg a karakterét - Lucas és Lawrence Kasdan forgatókönyvíró végül afféle B-tervként döntöttek úgy, hogy karbonítba fagyasztják a csempészt, és remélték, hogy Ford jobb belátásra tér, és nem lép le a trilógia lezárása előtt.

9. Róla kapta a nevét a Calponia harrisonfordi nevezetű pókfaj és a Pheidole harrisonfordi nevű hangyafaj. 

10. Samuel L. Jackson után Ford filmjei termelték a legnagyobb bevételt: az Egyesült Államokban csaknem 5 milliárd dollárt, világszerte pedig csaknem 9 milliárd dollárt.

11. Carrie Fisher elmesélte, hogy A Birodalom visszavág forgatása idején meghívták a The Rolling Stones egyik bulijába, és magával vitte Fordot is. Mivel másnap korán kezdtek, úgy döntöttek, hogy ahelyett, hogy másnaposan vánszorognának be dolgozni, inkább végigpiálják az éjszakát. Így is lett, és másnap még részegen álltak a kamerák elé - Fisher szerint látszik is rajtuk a jelenetben, mikor megérkeznek Felhővárosba, úgy vigyorognak.

12. Karrierje legelején Ford egy J betűt toldott vezeték- és keresztneve közé, hogy ne tévesszék össze a Harrison Ford nevezetű némafilmszínésszel. a J egyébként nem jelentett semmit.

13. Ki lőtt elsőzör? Han vagy Greedo? Régi vita tárgya ez a Star Wars-rajongók között. Egyszer a Redditen alkalmuk nyílt megkérdezni magát Fordot, aki csak annyit felelt, hogy "nem tudom, és nem is érdekel".

14. Jimmy Buffet Desperation Samba (Halloween in Tijuana) című dalában Ford pattogtatja az ostort.

15. Az Amerikai Filmintézet filmes hősöket felsorakoztató listáján Ford két szerepe is az első húsz közé került: Han Solo a tizennegyedik, Indiana Jones pedig a Ne bántsátok a feketerigót  Atticus Finche után a második.

16. Sir Alec Guinnes, a Csillagok háborúja Obi-wan Kenobija folyton elfelejtette Ford nevét, de attól még belevaló fickónak tartotta.

17. Szeret repülni és több repülőgépe és helikoptere is van, amelyekkel többször segített bajba jutott embereken.

18. Hivatalosan soha nem erősítették meg, de a Szárnyas fejvadász forgatásán állítólag nagyon rossz volt a viszony Ford és Sean Young között. Ugyan a forgatási fotókon mosolyogva bohóckodnak, de ismerve Young hisztérikus viselkedését, és hogy Ford is egy mogorva alak, elég valószínűnek tűnnek a mendemondák.

19. Ford passzolta a Diploma után, az Éjféli cowboy, a Ryan közlegény megmentése, a Túszharc, a Nyolcadik utas: a Halál, a Becéző szavak, a Segítség, felnőttem, a Beverly Hills-i zsaru, a Drágán add az életed, a Ghost, a Tortúra, a Cape Fear - A rettegés foka, a JFK - A nyitott dosszié, a vírus, A tökéletes vihar, a Sziriana és a Vadászat a Vörös Októberre főszerepeit.

20. Bár az arca nem látszik, csak a teste, és a hangját hallani, eredetileg feltűnt az E.T.-ben mint iskolaigazgató, de kivágták a jelenetét.

(Forrás: Factinate, The Most 10)