Jamie Lee Curtis könyörgött, hogy ne töröljék el, majd magyarul kezdett énekelni

A friss Oscar-díjas színésznő sajtótájékoztatója váratlan fordulatot vett.

Forrás: Getty Images

 

Az Oscar-gála újítása, hogy a győztesek percekkel a díj átvétele után már fogadhatják az újságírói kérdéseket, ami a legjobb női mellékszereplő kategóriáját megnyerő Jamie Lee Curtis esetében jól sült el. A magyar származású színésznő ugyanis – érthető módon – jó hangulatban volt, és stand-up komikusokat megszégyenítő módon szórta a poénokat.

Elsőként egy komoly kérdés érkezett, arra volt kíváncsi egy riporter, hogy mit szól ahhoz, hogy idén vele együtt 65 nőt jelöltek Oscarra. Curtis azt mondta, hogy ez az év szürreális, és nyilvánvalóan szeretné, ha sokkal több nőt jelölnének, hogy minden területen és minden ágban egyenlő legyen a nemek aránya. Szerinte közeledünk ehhez, de még közel sem tartunk ott.

Ezután kifejtette azt is, hogy megérti azt a törekvést, hogy több kategóriát nemsemlegessé tegyenek – az idei díjszezonban több helyen eltörölték a férfi-női kategóriákat, és sokak szerint az Oscaron is ezt kellene tenni –, pláne, mert egy transz lány édesanyja, de mégis vannak kétségei a kategóriák nemtelenítése miatt, mert az csökkentené a lehetőségeket a nők számára.

A legfontosabb dolog az inkluzivitás, a több nő, bárhol, bármikor, egyszerre."

A következő kérdező arról érdeklődött, hogy szerinte a mamája és a papája most nézik-e őt odafentről. (Annak idején egyébként Janet Leigh-t és Tony Curtist is jelölték Oscarra, ahogy azt Jamie Lee Curtis meg is említette a köszönőbeszédében.) A színésznő erre elmondta, hogy nem hisz abban, hogy valakik odafentről nézegetnek le ránk, de abban hisz, hogy az örökségünk a gyerekeinkben él tovább, és ő is a szülei “terméke”, és biztos abban, hogy hihetetlenül büszkék lennének rá.

A moderátor ezután közölte, hogy “virtuális sajtószobából” fog érkezni a következő kérdés, mire Curtis közbevágott, és arról kezdett el poénkodni, hogy

"A virtuális emberek lószart sem kapnak. Nem kapnak kaját. Nem kapnak vizet. Otthon a gyerekeik sikítoznak, a férjük megcsalja őket. Annyira csalódottak, mert ők is itt akarnának lenni veletek, emberek."

Amikor kiderült, hogy a kérdésre várakozó újságíró Magyarországról zoomol, felkiáltott, hogy

Magyarországról! Ami természetesen a családom szülőhazája! Tony Curtis Magyarországról jött.”

Ekkor derült ki számára az is, hogy nem egy tweetet fognak felolvasni, hanem tényleg bejelentkezik valaki, úgyhogy erre reagálva elkezdett viccesen könyörögni a magyar újságírónak (azaz Návai Anikónak, akinek a neve a Golden Globe-botrányban is felmerült), mondván ne „cancelezze” őt.

“Ne töröljön el, kérem, ne töröljön el azért, mert azt feltételeztem, hogy megcsalja a férje! Amikor kimondták, hogy digitális, én egy tweetben feltett kérdésre vagy hasonlóra gondoltam. Ne vegyék el tőlem ezt a pillanatot! Nem bírnám elviselni, ha ma kapnék kaszát, töröljenek el holnap! Ne ma este!”

Návai erre közölte, hogy semmi probléma, nincs is férje, és megkérdezte, hogy Curtis díját tekinthetjük-e legalább egy félig magyar Oscarnak, mire a színésznő rávágta, hogy

Ó igen! Az alsó felét!”

A következő kérdésre, hogy mennyire tekinti magát magyarnak, előbb azt mondta, hogy ezt nem mutatná meg élő tévéadásban, majd elkezdte magyarul énekelni, hogy

Katica, katica, felmászott egy fára…“

Ezt a dalt valójában mókuskával ismerik, de létezett a katicás verzió, és Curtis már korábban is megemlítette. Amikor 2021-ben egy budapesti filmforgatás közben ellátogatott apja szülőhelyére, Mátészalkára, a város polgármestere, Hanusi Péter ezt mesélte a Szabad Földnek:

"Elmondta, hogy az innen származó nagypapa az ő születése előtt néhány nappal hunyt el, s már halványul benne a nagymama arca, ám az erős kezére nagyon emlékszik. Ahogy átöleli őt. És egész úton ez volt a lelkében – mondta, majd elkezdett dúdolni egy, a mamától egykor magyarul hallott dalt. „Katica, katica, felmászott a fára, leesett, leesett, kitörött a lába.” Ellátogattunk a kávéházból a zsinagógához is, arcát a tenyerébe temetve készült a belépéshez."

via: IndieWire / 444.hu