Jó, de ki az a John Gotti?

Hónapok óta jönnek a hírek, hogy John Travolta kőkemény maffiózót fog játszani, most pedig itt van maga a film a maga verziójával, de vajon ki volt valójában a legnagyobb New York-i család feje?

A hét legizgalmasabb filmje kétségkívül a John Travolta főszereplésével készült Gotti, amely az 1980-as évek leghírhedtebb maffiavezére, John Joseph Gotti Jr. életét mutatja be. Bár az inkább színészként ismert Kevin Connolly (Törtetők) rendezte film kemény, de igazságos és a családjához és barátaihoz a végletekig ragaszkodó, tehát végső soron szimpatikus karakterként ábrázolja a Teflon Don becenéven emlegetett Gottit, a valóság jóval kevésbé hízelgő. Veszélyes, lobbanékony, kegyetlen ember volt, a végsőkig hiú, és ami a hűséget illeti, egy percig sem okozott neki elárulni a barátait és támogatóit.

John Gotti John és Philomena Gotti ötödik gyermekeként született olasz-amerikai állampolgárként a New York külvárosában lévő Bronxban. Családja szegény volt, összesen 13 gyerekkel, ő pedig hamarosan az utcán kereste a kenyerét piti bűnözőként – sokat elmond a környezetről, hogy testvérei közül négyen is maffiózók lettek. Tizennégy évesen megpróbált ellopni egy építkezési betonkeverőt, de leesett, és eltörte a lábát – élete végéig sántított. Hamarosan a Fulton-Rockaway banda tagja lett, és itt ismerte meg későbbi társait, Angelo Ruggierót és Wilfred "Willie Boy" Johnsont - utóbbiról később kiderült, hogy az FBI besúgója volt. Már tizenévesen elkezdett dolgozni az egyik legfontosabb New York-i gengsztercsaládnak, a Gambino klánnak, elsősorban kamionokat és teherautókat raboltak ki a repülőtér környékén.

Pár év börtön után sikerült feljebb jutnia a ranglétrán, megkapta a család illegális szerencsejáték ügyleteinek felügyeletét, majd amikor egy ír gengszter elrabolta és megölte a főnök, Carlo Gambino unokaöccsét, ő is annak a bérgyilkos különítménynek lett a tagja, akik bosszút álltak. Csakhogy felismerték, és börtönbe került, ám vádalkut kötött, és hamar szabadult. Ezt további gyilkosságok követték, és Gotti már capo lett a Gambino családban, ami jókora hatalommal ruházta fel – és ekkor kezdett el droggal üzletelni, amit a család akkori feje, Paul Castellano szigorúan tiltott. És ez lett Castellano veszte, mert amikor az FBI a klán több tagját is letartóztatta heroinnal való kereskedésért, a bizonyítékok között számos lehallgatott beszélgetés is szerepelt, és valószínűsíthető volt, hogy ezek alapján fény derül a Gotti üzelmeire – aki olyasmire szánta rá magát, ami elvileg nem fordulhat elő a maffia köreiben.

1985 decemberében Gotti és néhány társával, köztük későbbi helyettesével, az őt végül eláruló Sammy „Bika” Gravanóval, a nyílt utcán lőtték le Castellanót, majd hősünk gyorsan elfoglalta a megüresedett helyet. A Gambino család ekkor volt hatalma csúcsán, uralta New York építőiparát, a kikötőket és a szakszervezeteket, ám Gotti nem bizonyult jó vezetőnek. Főnöke meggyilkolása ugyanis bosszúhadjáratot eredményezett számos áldozattal, ráadásul Gotti egy másik szabályt is megszegett: nemhogy kerülte volna a nyilvánosságot, kifejezettem örült a rivaldafénynek. Folyamatos szereplése a médiában vörös posztó volt az ügyészség számára, akik kétszer is eredménytelenül vitték bíróság elé, mivel Gotti nem csak tanúkat vett meg vagy hallgattatott el, de sikerült az esküdtek közé csempészni egy beépített emberét is, aki miatt nem születhetett meg a szükséges egységes döntés. Ekkor kapta a Teflon Don becenevet - mivel a vádak "nem tapadtak".

Harmadszorra mégis sikerült elkapni, nagyrészt az általa vérig sértett gyilkos, Sammy Gravano tanúvallomása alapján. Sose sértegessünk gyilkosokat, ez a tanulság. Illetve nincs tanulság, mert Gotti ugyan börtönbe került, ahol 61 évesen rákban meghalt, a családi üzletet azonban fia, Gotti Jr. viszi tovább. Ő eddig négy alkalommal sétált ki a bíróságról, hála a régi módszernek, és szerinte Travolta nem játszotta elég tökösen az apját a filmben. Annak persze biztos örült, hogy a papát milyen rendes, családszerető emberként ábrázolták – merték volna máshogy!