Jobbak, mint az eredeti? – 5 film rajongói változata

Ismert filmeknek számos, rajongók által újravágott változata létezik, és ezek jó része megpróbálja helyre tenni az eredeti hiányosságait, következetlenségeit, netán stílusidegen elemeit. És igen, van olyan, ami sokkal jobb, mint az eredeti, hiszen szeretetből és rajongásból fakadt.

Dűne Redux

Nem vitás, hogy David Lynch Dűnéjét alaposan elszúrták. Nem a rendező hibája, hiszen a hangulat és a látvány egyszerűen tökéletes, azonban a sok-sok narráció erőltetett és idegesítő, az utolsó félórát összecsapták (bár a történet azt a részét a regény is elég nagyvonalúan kezeli), az utolsó jelenet pedig egyszerűen borzalmas. Lynch-től elvették a végső vágás jogát, és ez látszik is a sok helyütt logikátlanul összefűzött jeleneteken, a cselekményben tátongó óriási lyukakban. Egy spicedriver nevű rajongó azonban a bővített, tévés változatból (amelynek stáblistájáról Lynch levetette a nevét, így a filmet Alan Smithee jegyzi) részeket kiollózva, a mozifilm egyes jeleneteit megváltoztatva gatyába rázta a Dűnét. Továbbá „könyvekre” bontotta, idézetekkel, hogy ezzel is jobban passzoljon az eredeti mű szerkezetéhez.

És a végén nem ered el az eső az Arrakison! 

 

Twin Peaks: Fire Walk With Me – Teresa Banks & The Last Seven Days Of Laura Palmer

2014-ben Twin Peaks: The Missing Pieces címmel David Lynch a nyilvánosság elé tárta a Tűz, jöjj velem! mintegy másfél órányi kivágott jelenetét. Egy Q2 nevezetű valaki három kivételével (amiket nem tudott tökéletesen a helyükre rakni) a kimaradt részeket beleillesztette a filmbe, és a 209 perces rajongói vágás kiteljesíti az eredeti verziót. A film eleji nyomozás mintegy háromnegyed órás lett, szépen fel van építve, Dale Cooper is nagyobb szerepet kap, ahogy Phillip Jeffreys (David Bowie) jelenetei is valamelyest kibővültek – pláne, hogy az ő karaktere rendkívül fontos szerepet kap a sorozat harmadik évadában, és először itt a filmben bukkant fel, de alig pár percnyire. Feltétlenül érdemes megnézni Q2 változatát, hiszen a The Missing Pieces is a Twin Peaks kánon szerves része.

 

Dawn of the Empire és a Star Wars

Két óra negyvennyolc perc – ennyi maradt a Star Wars előzménytrilógiájából. A Baljós árnyak járt a legrosszabbul: a Darth Maullal vívott párbaj és a kis Anakin néhány flashbackként felhasznált jelenetén kívül minden más ment a kukába. Jar Jar sehol, a Dookuval ugribugri fénykardpárbajt vívó Yoda sehol, a „nem szeretem a homokot” szintén sehol, és a másik két film is egyenként fele hosszúságúra lett vágva. Kérdés, hogy az eredeti filmek ismerete nélkül érthető-e egyáltalán ez a változat, mert annyira sűrít, hogy ez nem olyan biztos.

A Star Warsnak több fanedit verziója is létezik, de olyan is akad, ami egyszerűen csak kipurgálta az eredeti trilógia felújított jeleneteit és utólag beillesztett trükkjeit, ha már a VHS-korszak óta hivatalosan nem jelentek meg a megbabrálatlan, réges-régen a moziban vetített változatok.

A színész, Topher Grace is szívesen szöszöl újravágásokkal, az ő Star Wars-előzménytrilógiája mindössze 85 perces: a Baljós árnyak, a szenátus jeleneteinek jó része, a midichlorianok kikerültek, és ez a változat kizárólag Anakinról szól, hogy miként ragadja el az Erő sötét oldala.

Olyanok is akadnak, akik csak egy-egy jelenetbe nyúlnak bele, ilyen az alábbi videó is, ami gyönyörűen újragondolja a Skywalker kora nagy összecsapását. Maga a film is béna, de Rey és Palpatine végső harca elég megúszósra sikeredett. Ebben a felturbózott változatban nem a jedik hangját hallani, hanem Rey mögött megjelenik Yoda, Obi-wan, Anakin és Luke szelleme, hogy segítsenek neki. És ezzel tényleg epikussá válik ez a jelenet, méltó egy generációkon átívelő történet fináléjához.

 

Terminator 3: The Coming Storm

Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy a Terminátor harmadik része – bár nem ér fel az elődökhöz – tulajdonképpen nem rossz film. A tónussal van sokaknak bajuk, hiszen több idióta poént is elsütnek a filmben. A The Coming Storm alcímű rajongói változatban kivágták ezeket, és mindazokat az ellentmondásokat (dátumokat, említett eseményeket), amelyek nem passzolnak a korábbi részek információihoz. Sajnos ez a fan edit, mint egyébként a legtöbb, nyilvánosan nem érhető el; talán az internet valamelyik bugyrából elő lehet bányászni.

 

Batman Forever – Red Book Edition

Ez a fanedit a Mindörökké Batmant próbálja hangulatában a Tim Burton-filmekéhez igazítani. Kétarc és Rébusz bolondozásaiból visszavesz, ugyanakkor fellelhető kivágott jeleneteket emel be, amelyek a történet pszichologizáló szálát erősítik, azaz Bruce Wayne Batmanné válásának addig fel nem tárt okait kutatják. A színek is kevésbé harsányak, bár a pirosat valamiért kiemelték. Nyilvánosan sajnos csak egy rövidke előzetes érhető el a Red Book Editionhöz.

(Források: cbr.com, WhatCulture)