Jöhet egy kis olasz?

A Puskin moziban és a Tabán artmoziban november 6-16. között láthatunk válogatást a kortárs itáliai filmek legjobbjaiból, immár 15. alkalommal, alvilággal, szerelemmel és jó ételekkel.

 

cc

Az 15. alkalommal rendez Olasz Filmfesztivált Magyarországon a Budapesti Olasz Kultúrintézet Mittelcinemafest néven az elmúlt év filmtermésének legjavából, lehetőleg az alkotók jelenlétében. Új filmmel érkezik Paolo és Vittorio Taviani: a Csodálatos Bocaccio és a Cézárnak meg kell halnia alkotói ezúttal a második világháborúba helyezett szerelmi háromszöget dolgoztak fel a Személyes ügy című drámájukban. A klasszikus mese egy rendhagyó animációs filmben köszön vissza: a Nápolyi Hamupipőke főhőse egy hajón fogva tartott leány, aki mostohaanyja mellett drogkereskedőkkel is szembe kerül. Szintén Nápolyban játszódik a fordulatos Alvilág és szerelem, Antonio és Marco Manetti munkája.

dd

Francesca Comencini rendezései közül idehaza leginkább a Szűkebb pátriánk, illetve a Gomorra tévésorozat-változatát ismerhetjük, ezúttal Képtelen szerelmek című érzelmes vígjátékát nézhetjük meg. A Ciambra főhőse egy cigánytelep 15 éves lakója, míg az Ahová árnyék nem vetül egy régi nyugdíjasotthont mutat be két alkalmazott szemszögéből. És ha olasz filmválogatás, aligha maradhat ki a vallás tematikája sem: Vincenzo Marra Egyensúly című alkotása egy hitében megingott pap kálváriáját mutatja be – a filmet maga a rendező is elkíséri Budapestre. Szintén itt lesz Roberto De Paolis, a Tiszta szívek rendezője, amelynek egy szüzességi fogalmat tévő lány, aki hamar megbánja döntését, illetve itt lesznek a Métely, egy sokszereplős római történet készítői, amelynek hősei bűnözők, ingatlanspekulánsok és művészek.

A fesztivál valamennyi filmje megjárt már jó néhány nemzetközi mustrát, ám a legtöbb fesztivál-megjelenéssel mind közül a Hannah dicsekedhet. Régi kedvencünk, Charlotte Rampling alakítja a címszereplőt, akinek mentális leépülését, belső világának metamorfózisát kíséri végig a film. Szintén női történet a Fortunata egy nyolc éves kislányát egyedül nevelő édesanyáról, akinek életét a napi robot mellett a szerelem is összekuszálja. Az Anyám mozija egy sikeres rendezőnő gondjai mögé enged betekintést: az asszony a család, a munka és a politika kereszttüzében igyekszik a felszínen maradni, miközben a filmjét is el kell készítenie. Nanni Moretti filmjében John Turturro is feltűnik! Utóbbi két alkotás hazai moziforgalmazásba kerül, a filmeket pedig eredeti olasz nyelven, magyar felirattal vetítik, vagy adott esetben angol felirattal, magyar hang alámondással.

A programról: puskinmozi.hu/programok/15-olasz-filmfesztival-xv-mittelcinemafes t